alles-over-airco-airconditioning-5

Wat kost airco?

Wat kost airco? Een belangrijke vraag bij de keuze voor een aircosysteem. De prijsverschillen tussen de verschillende aircosystemen zijn enorm. Er circuleren prijzen vanaf zo’n 200 euro voor het goedkoopste mobiele systeem tot meer dan 2000 euro voor een vast model van een bekend merk. En bij dat laatste moet je dan nog montagekosten optellen. Maar dit is appels met peren vergelijken. Je moet allereerst een onderverdeling maken tussen de prijzen van mobiele units en die van split-units. Want zomaar kiezen voor het goedkoopste model is een slecht idee. Genieten van airco begint bij weten wat je wilt.

Tristar Airco AC-5493

Wat kost airco? Als het aan de Tristar Airco AC-5493 ligt niet veel. Op het fantasieloze ontwerp moet je dan natuurlijk niet letten

 

Prijzen mobiele airco

Zoals gezegd begint een mobiel aircosysteem bij ongeveer 300 euro voor het goedkoopste model. Maar ook voor de ‘mobieltjes’ geldt dat de prijzen enorm uiteen kunnen lopen. Eén van de goedkoopste ‘slaapkamerairco’s’ van dit moment vind je op bol.com: de Tristar Airco AC-5493 voor € 375,- (gratis verzending). Een andere goede webshop waar je mobiele airco’s in alle soorten en maten kunt bestellen is Coolblue. Ook daar vind je op dit moment mobiele airco’s vanaf zo’n 300 euro.

Toegegeven, je komt soms nóg goedkopere tegen, maar dat zijn vaak niet meer dan veredelde ventilatoren. Misschien kun je bij een airco van 100 euro toch maar beter in een goede ventilator investeren. Wil je snel een goedkope airco, kijk dan even op de pagina met goedkope airco’s. Hier hebben we een aantal van de goedkoopste modellen op een rij gezet, die toch doen wat ze moeten doen.

Niet té veel betalen voor een verrijdbare airco

Er staan ook mobiele airco’s op die rond of boven de 800 euro kosten, dat is zo’n beetje de bovengrens voor de gemiddelde mobiele airco. Het ligt voor de hand dat de duurdere modellen stiller zijn en meer vermogen hebben. Toch is het niet altijd zo dat de duurste airco de beste is. Je doet er daarom goed aan de recensies van andere klanten te lezen. Een redelijke goede mobiele airco koop je – zo blijkt uit de waarderingen van gebruikers – meestal wel voor rond de 400 à 500 euro. Veel duurder moet het eigenlijk ook niet worden. Een investering van bijvoorbeeld 800 euro of meer in een portable airconditioner is wel fors. Als je bereid bent dat te investeren, moet je je afvragen of je dan niet beter een eenvoudige vaste airco kunt kopen. De goedkoopste vaste airco’s presteren nog altijd beter dan de duurste mobiele airco’s, mits goed aangelegd.

Conrad.nl-goedkope-split-unit-airco wat kost airco

Een goedkope split-airconditioner van Conrad.nl. Een mooi modelletje voor nog geen 800 euro

Prijzen vaste airco

De prijzen van een vaste aircosysteem (split-unit of multi-unit) beginnen uiteraard hoger dan die van een mobiele airco. Er is wel een gebied waarin ze elkaar overlappen en dat loopt van zo’n 600 tot 800 airco. Bij bol.com koop je de goedkoopste split-unit voor zo’n 750 euro. Bij Media Markt, Conrad.nl en op Coolsound.nl koop je soms (ze zijn niet het hele jaar leverbaar!) voordelige split-airco’s (vanaf zo’n 600 euro). Dat zijn zeer scherpe prijzen die concurreren met de prijzen van mobiele airco’s. Je moet er bij een split-unit natuurlijk nog wel rekening mee houden dat hij ook moet worden geïnstalleerd en in werking gesteld. Als je zelf handig bent met het ophangen van het systeem, het aanleggen van de leidingen (aansluiten aan de buitenunit mag je niet zelf doen) en het maken van een gat in de wand of de muur, heb je het meeste werk al gedaan.

Kosten aansluiten en afvullen doe-het-zelf-airco

Een erkend STEK-installateur hoeft het systeem dan alleen maar in bedrijf te stellen, wat niet meer dan een uurtje werk is. Een bedrijf als Chigo Airconditioning vraagt voor de inbedrijfstelling(inclusief certificaat) van het door jezelf aangelegde systeem maar € 99,-. Even googelen laat zien dat je meer vakmannen kunt vinden (bijvoorbeeld via Werkspot.nl) die het aansluiten en afvullen van je airco met R410A voor 100 tot 150 euro doen. Dan kun je in principe in totaal al voor rond de € 750,- klaar zijn.

Wat kost airco? Wat is airco je waard?

Natuurlijk hebben we het hier over prijzen voor merkloze airconditioners of B-merken. De echte topmerken airconditioners kosten uiteraard (veel) meer. Voor de systemen van bijvoorbeeld Mitsubishi, Daikin, Panasonic en Carrier betaal je al snel vanaf 1500 euro. En daar komen uiteraard montagekosten overheen. Afhankelijk van je wensen kun je met een A-merk onder de 2000 euro klaar zijn, maar het kan ook meer worden. De precieze kosten zijn natuurlijk ook afhankelijk van de situatie bij jou thuis. Is de airco gemakkelijk te plaatsen, kunnen de leidingen makkelijk naar buiten doorgevoerd worden? Moet er een pomp voor het condenswater geplaatst worden of niet? Een A-merk kost dus ongeveer twee keer zo veel als een merkloze airco of een B-merk, maar daar mag je ook wat voor terugverwachten. Een hoog rendement en een jarenlange probleemloze werking. Duurdere merken zijn vrijwel altijd stiller en energiezuiniger omdat ze meer geavanceerde technologie aan boord hebben.

Om de vraag te beantwoorden ‘wat kost airco?’: dat heb je dus voor een groot deel zelf in de hand. Wanneer je installatie van een vast aircosysteem in je huis of kantoor overweegt, doe je er natuurlijk goed aan vooraf een paar airco-offertes op te vragen en die goed met elkaar te vergelijken.

Alles over airco

Op AllesAirco.nl vind je antwoord op de vraag of een airco ook iets voor jou is. Wil je snel en goedkoop klaar zijn, dan kun je een mobiele airco overwegen. Wat is nou een goede portable airconditioner? Wil je graag een écht comfortabel klimaat bij je thuis of op het werk, dan moet je misschien investeren in een vaste airco. Maar ga je dan voor een split-unit of een multi-split? Op AllesAirco.nl lees je waar je op moet letten als je een airco gaat kopen: energieverbruik, geluidsproductie, vormgeving, functies, kosten, gebruiksgemak, een A-merk of een B-merk? Kortom: alles over airconditioning.