Quantcast

Airco en verwarming

In de winter gebruik je de cv en in de zomer de airco. Of toch niet? Een modern aircosysteem kan de warmtepomp ook omdraaien. In plaats van koele lucht komt er dan warme lucht uit de binnenunit.  

Hoe doet een airco dit? Er zit een warmtepomp in die de warmte uit de buitenlucht haalt (ja, ook als het vriest) en die naar binnen verplaatst. Tot zo’n 10 graden vorst werkt dit perfect en het is een heel stuk goedkoper dan de cv-ketel op gas.

Deze airco verwarmt een koude werkruimte op zolder

Bijverwarming

Airco is zeer geschikt om een ruimte als een kantoor of een slaapkamer te verwarmen of als bijverwarming voor bijvoorbeeld de woonkamer. Door de warmtepomp hoeft de lucht alleen maar verplaatst te worden en niet opgewarmd. Daar is maar een klein beetje elektriciteit voor nodig, zodat je met een airco flink kunt besparen op je stookkosten.

Als je een airco van voldoende capaciteit hebt, kun je voor een niet al te grote ruimte zelfs volstaan met airco als hoofdverwarming. Dit is ideaal als je een kantoor aan huis hebt. Je kunt de knop van de radiator dichtdraaien en de airco zachtjes laten verwarmen. Zo wordt airco een zuinig alternatief voor de cv-ketel. Airco is in veel gevallen een van de zuinigste vormen van bijverwarming.

Airco en verwarming: een ideale combinatie

Airco als verwarming is in het grootste deel van het stookseizoen goedkoper dan je gasgestookte cv-ketel, ook als het om een hr-ketel gaat. Hoe kan dit? Dit kan doordat het rendement van airco bij verwarmen ver boven de 400% ligt. Het werkelijk maximaal rendement van een cv-ketel is nooit hoger dan 100% en ligt in de praktijk maximaal ergens in de 90%.

Moderne airco’s gemakkelijk een COP-waarde (coefficient of performance) van 4,0 of hoger. Dit betekent dat 1 kW aan energie door het apparaat in 4 kW aan warmte kan worden omgezet. Ook hogere waarden komen voor.  Hoe hoger de COP-waarde is, hoe minder energie het verwarmen en het koelen kost, dus goedkoper de airco in het gebruik is.

Voor bedrijven geldt dat ze subsidie kunnen krijgen om een energiezuinige airco aan te laten leggen. Aanvragen van de subsidie kan via het digitale loket van RVO.

Kosten besparen? Airco aanleggen!

Ben je aan het nadenken over airco? En wil je ook in het stookseizoen gebruikmaken van je airco? Bij het bepalen van de kosten van airco moet je ook de mogelijke besparing met een airco in de winter meenemen. Het zou zomaar kunnen dat je meer kunt besparen dan je denkt.

Hier kun je meerdere gratis offertes voor een aircosysteem aanvragen.