Quantcast

De werking van een warmtepomp

Moderne airco’s werken met het natuurkundige principe van de warmtepomp. Een warmtepomp-airco kan standaard verwarmen, koelen, ventileren en ontvochtigen.

Hoe werkt een warmtepomp?

Tijdens het verwarmen of koelen onttrekt de warmtepomp energie uit de buitenlucht (de bron). De energie wordt in het buitendeel van de airco verwarmd, waarna de warme lucht via het binnendeel in de ruimte stroomt. Als je koele lucht nodig hebt, is het concept omgedraaid.

Tijdens het proces van koelen of verwarmen stroomt tussen de buitenunit en de binnenunit een koudemiddel door de warmtepomp. De compressor in de buitenunit zorgt voor de circulatie van deze stof. Het koudemiddel heeft de eigenschap dat het warmte aan de buitenlucht kan onttrekken, zelfs als de buitentemperatuur zeer laag is. Dit kan gebeuren doordat het koudemiddel gasvormig wordt. Tegelijkertijd wordt aan de binnenkant de warmte afgegeven doordat het koudemiddel weer vloeibaar wordt.

De werking van een warmtepomp
De werking van een warmtepomp (bron: Vereniging Eigen Huis)

In feite is dit dus ‘gratis’ verwarming of verkoeling. Vandaar dat moderne aircosystemen veel minder de energieslurpers van weleer zijn. Met een goed aangelegd aircosysteem met warmtepomp kun je zelfs geld besparen doordat je de gaskraan wat verder dicht kunt draaien.

Ook onttrekt de airco vocht aan de lucht. Koele lucht bevat minder waterdamp dan warme lucht. De condensdruppeltjes worden afgevoerd door het systeem en vormen dan vaak een plasje water op het dak of onder de ophanging van de buitenunit. Dit principe ken je wel van de airco die ‘lekt’ onder je auto tijdens een hete dag.

In principe werkt een monoblock-airco op dezelfde manier. Alleen bestaat deze niet uit een binnen- en een buitendeel, waardoor de werking wordt verminderd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *