Een korte geschiedenis van airconditioning
Grote warmte maakt het voor mensen moeilijk om te werken. Daarom probeerden de oude Egyptenaren hun gebouwen al te koelen. Ze deden dit uiteraard op een primitieve manier: door riet in raamopeningen te hangen en dit nat te maken met water. Door de wind werd de kamer achter het raam vervolgens gekoeld. Dit simpele principe is nog steeds het principe waarop luchtkoelers zijn gebaseerd.
De eerste airconditioning
Maar een luchtkoeler is geen airco. In de 19de eeuw werd er geëxperimenteerd met grote blokken ijs, maar ook dat had weinig met echte airco te maken. Maar wie geldt nu eigenlijk als dé uitvinder van airco?
De eerste echte airconditioning kwam er in 1902 (meer dan 100 jaar geleden!) toen de Amerikaan Willis Carrier de moderne airco uitvond. Het Amerikaanse aircomerk Carrier is naar hem vernoemd. Willis Haviland Carrier was een Amerikaans ingenieur die een oplossing wilde vinden voor de hitte in een drukkerij in Brooklyn.

Carrier bedacht een machine waarin warme lucht werd gezogen om het daarna langs een aantal spoelen te blazen. De spoelen werden gekoeld met water en chemische stoffen, waarna de gekoelde lucht via een ventilator terug in de ruimte kwam.
Die eerste airco werkte goed, maar was veel te groot om toe te passen in kantoren of huizen en al helemaal niet in auto’s. In 1924 werd het systeem van airconditioning voor het eerst in een bioscoopzaal in New York toegepast. De omzet van de bioscoop steeg spectaculair. En vijf jaar later al waren maar liefst 300 zalen door de hele VS voorzien van deze luchtkoeling.
De eerste airco in een auto
In 1939 komt Packard als eerste autofabrikant met airconditioning. Pas in de jaren 60 wordt airconditioning gemeengoed in Amerikaanse auto’s.

Het zal dan nog tot de jaren 80 duren voordat airco in auto’s in Nederland en België gewoon wordt. Nu is airco niet meer weg te denken uit auto’s. Alleen de allergoedkoopste modellen moeten het zonder airco doen. Maar niet alleen in auto’s is airco nu gebruikelijk. Ook airco in winkels, kantoren en thuis is steeds gewoner geworden.