Airco-onderhoud

airco onderhoud
Deze airco heeft wel even wat onderhoud nodig (photo credit)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een goed aangelegd aircosysteem is onderhoudsarm. Je kunt het airco-onderhoud op regelmatige basis uitbesteden aan het bedrijf dat je vaste airco aan kwam leggen, maar dat kost je geld dat je beter in je zak kunt houden, zeker in het geval van particuliere aankoop. Meestal heb je sowieso een paar jaar garantie op jouw systeem en de montage. Maar je mag ook aannemen dat je van een professioneel systeem jaren kunt genieten zonder dat je er veel omkijken naar hebt. Maar wat nu als je split-airco onderhoud nodig heeft?

Split-airco onderhoud

Het belangrijkst is dat het systeem ‘schoon’ blijft. Hiervoor moeten de luchtfilters van tijd tot tijd worden gereinigd. Als je je airco veel gebruikt, dan verzamelt zich daar stof uit de omgeving. Te veel stof op het filter zorgt voor een verminderde werking en onnodige verspreiding van stofdeeltjes, waardoor mensen met allergieën last kunnen krijgen.

Doe dus regelmatig even een visuele check met de kap van de binnenunit af. Een paar keer per seizoen schoonmaken kan geen kwaad. Het volstaat om de filters aan de buitenzijde met een stofzuiger te behandelen. Zuig niet aan de binnenkant van het filter, want dan trek je het stof door het filter heen met mogelijk schade tot gevolg. Zijn de filters ernstiger vervuild? Dan kun je ze eerst met de stofzuiger behandelen en ze daarna met lauwwarm water afspoelen. Als iemand al ziek wordt van airco – een veelvoorkomend misverstand over airco’s is dat ze je ziek zouden maken – dan ligt het aan slecht gereinigde filters.

Zelfreiniging van de airco

Aan de rest van het systeem hoef je eigenlijk geen onderhoud te plegen. Met een droge doek het apparaat en de luchtinlaten stofvrij maken volstaat. Groter onderhoud, zoals bijvullen van het koudemiddel, kan officieel ook alleen een erkend installateur doen. Hoewel het systeem lekdicht is, verliest het na verloop van tijd toch een beetje gasvormig koudemiddel. Uiteindelijk, wanneer er te weinig koudemiddel overblijft, gaat het systeem minder goed werken. Dat is het moment waarop je in ieder geval een airco-monteur moet laten langskomen.

In de tussentijd is het aan te bevelen om regelmatig (zeker aan het eind van het aircoseizoen) de zelfreinigingsfunctie van het apparaat (indien beschikbaar) te gebruiken. Hierbij draait de binnenunit zichzelf schoon met zijn eigen ventilator, wat vocht- en stofophoping voorkomt. Hiermee ga je mogelijke schimmelgroei tegen. Meestal kun je hiervoor gewoon de afstandsbediening van jouw airco gebruiken. In de handleiding bij je apparaat staat wat je precies moet doen.

Vreemde geluiden

Het komt voor dat airco’s na verloop van tijd vreemde geluiden gaan maken. Dat hoeft niet altijd op een probleem te duiden. Je hoort aan airco’s vaak duidelijk dat er iets gebeurt in het koelcircuit. Maar als de geluiden langer aanhouden of de airco geluiden maakt die je eerder nooit hoorde, dan is het mogelijk tijd voor split-airco onderhoud. Als je het niet vertrouwt, is het goed om een monteur langs te laten komen. Hetzelfde geldt natuurlijk als je airco niet meer werkt zoals het zou moeten.

Een onderhoudsmonteur voor je split-airco kun je vinden door te zoeken op ‘airco specialist’ plus jouw plaats- of provincienaam. Ik werk nog aan een lijst met gerenommeerde airco-specialisten die ik hier op de website ga vermelden.

Was dit artikel nuttig?

Gerelateerde artikelen

7 Comments

 1. Nicky Smeets

  Ik heb een mobiele airco everglades ev9013, heeft altijd super gewerkt maar dit jaar werkt hij ineens stukken minder goed.
  Ik vroeg me af of er bij deze airco iets van onderhoud mogelijk Is Dat ik dan gemist heB.
  Bij voorbaat dank.
  Met vriendelijke groet,
  Nicky Smeets

  1. Alles Airco

   Beste Nicky,

   Dank voor je reactie. Ja, als je airco ineens minder goed werkt dan is er iets niet in orde. Je zou kunnen kijken of de filters wel schoon zijn. Als er niet genoeg koudemiddel meer in de airco zit, doet hij het ook minder goed. Net als bij de airco in de auto. Je kunt dan contact opnemen met een aircospecialist om het koudemiddel aan te vullen.

  2. nikki

   Hoi nicky.

   Misschien kun je de filters even schoonmaken. Als die dicht zitten doet ie het ook minder goed

 2. Mary

  Wat kost het zo gemiddeld om een airco te laten bijvullen?
  We hebben een split unit van de tectro.

  1. Alles Airco

   Ik denk dat u voor een tarief van 100 tot 150 euro wel klaar kunt zijn.

 3. Deen Jastremski

  Beste,

  Graag een advies over onderhoud van het zogeheten split unit airco(wandmodel).

  In 2009 hebben wij een aircosysteem aangeschaft en laten afmonteren. De airco bevind zich op de zolderkamer waarvan leidingen via zolder -dakgoot- naar beneden naar de buitenunit lopen. Deze zit aan de kamerbuitenmuur bevestigd.

  Naar mijn weten is hier max 1 x iemand voor geweest, om te constateren waarom de airco lekte. Dat lag aan verstopte afvoer, nu niet meer van toepassing.

  Echter is bij mijn weten geen freon of koelmiddel bijgevuld (410A) Evenals filtercheck en andere zaken..

  Ik heb vorig jaar de buitenunit grondig schoongemaakt en ontdaan van groene aanslag. Echter, dat was het dan ook weer..

  Graag advies en evt. Offerte voor monteur onderhoud, hetzij in contractvorm of eenmalig onderhoud.

  Het betreft een maxicool split unit type: KGL12 HDA.

  Ik hoor/zie graag reactie,

  Mail (PM) mag ook 🙂
  PS: woonachtig in Etten-Leur nabij Breda voor eventuele locatie-vraag.

  Mvg,

  1. Alles Airco

   Beste Deen,

   Ik kan je helaas niet helpen met airco-onderhoud. Ik voer zelf geen airco-onderhoud uit. Ik werk wel aan een lijst met aircomonteurs per provincie, maar daar heb je op dit moment nog niets aan. Je kunt het beste een aircomonteur bij je in de buurt zoeken en vragen of hij dit onderhoud voor je uit kan voeren.

Leave A Comment?