Mobiele airco kopen: waar moet je op letten?

Wil je een mobiele airco kopen? Let dan even op! Wanneer je een mobiele airco wilt kopen, heb je daar meestal haast mee omdat er een hittegolf aan zit te komen of omdat die al gearriveerd is. Geen tijd te verliezen dus! Maar je moet wel even op een paar zaken letten, zodat je geen spijt krijgt van je aankoop. Let op: wanneer zich een hittegolf aandient, gaan mensen massaal mobiele airco’s kopen en kunnen de levertijden bij zowel webshops als gewone winkels flink oplopen. Het beste kun je er daarom – je raadt het al –  op tijd bij zijn.

Waar moet je op letten als je een mobiele airco wilt kopen?

Met een aantal zaken moet je rekening houden als je een mobiele airco gaat kopen. De belangrijkste hebben we hieronder samengevat.

Koelvermogen

Het koelvermogen van je mobiele airco is het eerste waar je op moet letten als je een airco gaat kopen. Niets is zo vervelend als dat je een mobiele airco koopt en je er jouw slaapkamer niet mee koel krijgt. Het koelvermogen wordt meestal weergegeven in BTU. Je kiest in de meeste gevallen het beste voor een wat groter koelvermogen dan je minimaal nodig zou hebben. Op de pagina Hoeveel airco heb ik nodig? rekenen we je voor hoeveel BTU je voor de te koelen ruimte nodig hebt. Houd er ook rekening mee dat ramen en isolatie de werking van je airco beïnvloeden

Netsnoer

Waar ga je jouw mobiele airco plaatsen? Heb je daar ook een stopcontact of moet je al snel met een verlengsnoer werken? Fabrikanten raden het gebruik van verlengsnoeren soms af, vanwege de grote hoeveelheid stroom die de apparaten verbruiken en als gevolg daarvan de kans op brand. In zulke gevallen is het handig als het originele netsnoer zo lang is dat je makkelijk bij het stopcontact kunt.

Afstandsbediening

Met een afstandsbediening is een mobiele airco veel makkelijker te bedienen. Je kunt er programma’s of een timer mee instellen. Iets wat op de airco-unit zelf vaak niet gaat. Als extraatje kun je de ingestelde temperatuur op de afstandsbediening makkelijk aflezen. Een mobiele airco met afstandsbediening is onontbeerlijk als je deze bijvoorbeeld in je kantoor gebruiken. Als er dan iemand belt, kun je de mobiele airco makkelijk op een lager geluidsniveau zetten.

Programma’s

Nog iets belangrijks waar je op moet letten als je een mobiele airco koopt. Over welke programma’s beschikt het apparaat? Koelen, ventileren, verwarmen (dat kan in koele ruimtes in de winter van pas komen), lucht ontvochtigen en bijvoorbeeld een volautomatische functie zijn de meest voorkomende. Het is altijd praktisch als je een doeltemperatuur in kunt stellen en als je mobiele airco die temperatuur automatisch aan kan houden.

Timer

Een timer is handig om je mobiele airco zichzelf ’s nachts automatisch uit te laten schakelen. Of juist ’s ochtends voordat je gaat werken in te laten schakelen.

Lamellen

Hoe is de instelling van de lamellen geregeld? Moet je deze handmatig in een bepaalde richting zetten? Kun je deze programmeren? Kun je de mobiele airco zelf de stand laten bepalen? Kun je de lamellen met de afstandsbediening sturen?

Raamdoorvoer

Een mobiele airco heeft een afvoerslang door het raam naar buiten nodig. Sommige mobiele airco’s bieden een kit om de afvoerslang door een rond gat naar buiten te leiden, dat je in het raam kunt plaatsen. Anders is het verstandig om te zorgen voor een raamafdichting, zodat de warme lucht niet net zo hard weer naar binnen komt. Als je op zoek bent naar een mobiele airco zonder slang, zoek je waarschijnlijk een luchtkoeler in plaats van een airco.

Lawaai

Mobiele airco’s maken vaak veel geluid, zeker in vergelijking met vaste split-units. Vergewis je er voor aankoop van je airco van dat je kunt leven met de hoeveelheid geluid. Voor een slaapkamer-airco wil je een stiller model dan een airco die de boel koel houdt terwijl jij weg bent. Een stillere mobiele airco is wel vaak een duurdere mobiele airco.

Verplaatsbaarheid

Het apparaat heet dan wel een ‘mobiele’ airco, dat wil nog niet zeggen dat het makkelijk verplaatsbaar is. Sommige apparaten zijn veel te groot en te zwaar om gemakkelijk te kunnen verplaatsen tussen verschillende ruimtes in je huis of kantoor. Houd hier rekening mee als juist de verrijdbaarheid belangrijk voor je is. Zitten er wielen onder het apparaat? Hoeveel weegt het? Ook de lengte van het snoer speelt hierbij weer een rol.

Recensies

Je kunt veel afleiden uit de tevredenheid van andere aircogebruikers. Wat voor recensies krijgt de mobiele airco die jij op het oog hebt? Eén of twee recensies zeggen natuurlijk nog niet zo veel. Maar de populairdere modellen airco’s hebben vaak wel meer recensies. Als de algemene teneur van de recensies goed is, is dat voor jou een indicatie dat je in ieder geval geen miskoop doet. Via internet kun je gemakkelijk de recensies vergelijken bij de webshop van jouw keuze.

Waar koop je een mobiele airco?

Bij een hittegolf staan de mobiele airco’s vaak overal opgesteld. Bij de bouwmarkt, bij de Makro, bij de lokale witgoedzaak. Toch is het belangrijk dat je niet zomaar de eerste de beste airco koopt waar je tegenaan loopt. Het antwoord is meestal internet: op sites zoals deze kun je je eerst rustig oriënteren, zodat je geen enorme miskoop doet.

Airco kopen bij een webshop

Gelukkig zijn er betrouwbare webshops, zoals die van bol.com of die van Coolblue waar je gemakkelijk een airco uit kunt zoeken die vaak de volgende dag nog wordt geleverd. Een aantal populaire modellen bespreken we hieronder. Bekijk wat voor jou belangrijk is (koelvermogen, ontvochtigen, formaat, functies, prijs) en maak een keuze op basis van eventuele reviews van tevreden gebruikers. Let op: mobiele airco’s zijn er als monoblock (de meestvoorkomende uitvoering van een mobiele airco) en als split-unit (beter koelvermogen en minder lawaai in de ruimte). Een merk dat bekend staat om zijn goede prijs-kwaliteitsverhouding is het Italiaanse DeLonghi (zie hieronder).

DeLonghi Airconditioner PAC WE112ECO (bestel op Bol.com)

 

  • Koelvermogen bij 35°C/80% r.v. TURBO koeling: 11.500 Btu/u
  • Geschikt voor ruimtes tot 115 m3 (in ideale omstandigheden)
  • Ecologisch koudemiddel R290:
  • Energieklasse A+
  • Ontvochtigingsfunctie: verwijdert tot 31 liter vocht per dag
  • 3 ventilatiestanden + automatische ventilatiesnelheid
  • Digitale timer (24u) en thermostaat
  • SLEEP functie
  • Afvoerslang: lengte 1100 mm, diameter 130 mm

 

Goedkope mobiele airco kopen? Dit zijn de meestverkochte mobiele airco’s

Hieronder vind je een actuele lijst met de bestverkopende mobiele airco’s op bol.com.

Was dit artikel nuttig?

Gerelateerde artikelen

Leave A Comment?