Mobiele split-unit airco

Mobiele split-unit airco
Mobiele split-unit airco

 

 

 

 

 

 

 


Mobiele airco’s heb je ook als splitsysteem, hoewel deze veel minder frequent voorkomen. Een mobiele split-unit airco of mobiele split airco is wat minder handzaam dan een monoblock airco, maar werkt wel beter. Dat komt doordat het meer op een vast systeem lijkt, met een binnenunit en een buitenunit.

De buitenunit van een mobiel splitsysteem moet het zware werk doen en moet – zoals de naam al suggereert – buiten worden geplaatst. Bij een huis bijvoorbeeld in de tuin of op het balkon en bij een bedrijf mogelijk op het platte dak. Net als bij een monoblock moet er een leiding waardoor het koelmiddel stroomt naar buiten worden geleid. De leiding is echter niet zo dik als bij een monoblock, waardoor er geen heel raam of een deur hoeft worden opengezet. Het systeem werkt het beste als de leiding naar de buitenunit door een klein gaatje in het raam of de muur kan worden aangelegd, maar die mogelijkheid is er natuurlijk niet overal. Een kattenluikje of een klein bovenlichtje is soms een handige oplossing.

Werking van een mobiele airco met split-unit
Het deel dat de warmte en het meeste geluid afgeeft staat buiten: daarom werkt een (mobiele) split-unit beter

Mobiele split airco: het vervelende deel van airco bevindt zich buiten

Een ander voordeel van een splitsysteem is de geluidsreductie in verhouding tot een monoblock. De unit die het meeste geluid maakt (de compressor) staat buiten. Daarmee is een splitsysteem geschikter voor een kantoor (aan huis) waar je graag je collega’s of klanten aan de telefoon verstaat. Ook is een splitsysteem geschikter voor de slaapkamer, wanneer je koel en rustig wilt kunnen slapen. Je moet je bij de aanschaf van een mobiel splitsysteem – dat vaak meer kost dan een monoblock – wel afvragen of je niet beter meteen een vast splitsysteem aan kunt schaffen. Mobiele split-units worden trouwens ook vaak verhuurd.

Pluspunten van een mobiele split airco ten opzicht van een monoblock:

 • meer koelvermogen
 • minder geluidsoverlast
 • een kleinere binnenunit
 • meestal met meer geavanceerde opties
Een compacte mobiele split airco
Een compacte mobiele split airco

Mobiele split airco’s zijn moeilijk te krijgen

Mobiele split airco’s vullen dus het ‘gat’ tussen de gewone monoblocks en de vaste split-units. Maar: je moet ze wel met een vergrootglas zoeken. Zeker de oplossingen voor thuis. Dit heeft er ook mee te maken dat deze airco een beetje een ‘vlees noch vis’-oplossing is. Als je het echt goed aan wilt pakken, zou je voor een split-unit moeten gaan. Als je alleen een oplossing voor een paar hete dagen wilt, dan volstaat een goede monoblock-airco meestal wel. De meeste kans om een mobiele split-unit te vinden heb je in de verhuurbranche.

De mobiele split units die te koop worden aangeboden zijn meestal speciale types voor de camper of de caravan. Je moet er wel snel bij zijn als je zo’n exemplaar wilt bemachtigen. Als het aircoseizoen eenmaal echt begonnen is (meestal in de maand mei) grijp je mis.

Was dit artikel nuttig?

Gerelateerde artikelen

4 Comments

  1. Alles Airco

   Bedankt voor uw reactie. Het is inderdaad moeilijk om de mobiele split-units te vinden. Zeker in dit seizoen. Het meeste kans heeft u nu op Marktplaats. Ik zal nog eens rondkijken en als ik een verkooppunt vind, zal ik het op de website plaatsen. Mogelijk is een vaste split-unit ook iets voor u?

   1. Ik hoef er ook pss een als het warm wordt. Dus u denkt dat ze tzt wel weer verkrikgbaar zijn?

    1. Alles Airco

     Dat denk ik wel, ja. Het zijn meer impulsproducten. Maar het is wel zo dat deze nooit massaal worden verkocht. Daarvoor is de mono-unit te populair.

Leave A Comment?