Multi-split airconditioning

Een vaste split-unit is de meest gebruikte vorm van airconditioning. In de vorm van een enkele split-unit heb je te maken met één binnenunit en één buitenunit. De compressor wordt buiten, aan de muur of op het dak geplaatst. Hier wordt het zware werk gedaan en dit apparaat maakt ook het meeste geluid. Heb je meerdere ruimten die je wilt koelen, dan kun je kiezen voor multi-split airconditioning.

Multi-split: voor meerdere kamers

De installatie van een split-unit airco wordt meestal door een erkend bedrijf verzorgd. Je hebt te maken met wettelijke bepalingen rond het koudemiddel, dat bij ondeskundig gebruik een aanslag op het milieu kan vormen. Een gewone split-unit airco dient meestal om een enkele ruimte te conditioneren. Heb je een grote werkruimte of meer kamers of verdiepingen, dan kun je meerdere binnenunits aan een (zware) buitenunit koppelen. Dit wordt een multi-splitsysteem genoemd. In het schema op de afbeelding zie je hoe een multi-splitsysteem in de basis werkt. Zo’n systeem wordt natuurlijk vaak toegepast in winkels en in bedrijven waar niet iedere binnenunit aan een eigen buitenunit is verbonden.

Multi-split airconditioning
Multi-split airconditioning

Multi-split airco: wanneer heb je het nodig?

Je kiest voor multi-split airco als je meerdere ruimten koel wilt houden. In principe zou dit ook kunnen met één krachtige split-unit, maar dan moet je wel de deuren open laten staan en veel geduld hebben. Als je een koele woonkamer én een koele slaapkamer wilt en deze bevinden zich niet op dezelfde verdieping, dan kom je al gauw bij een multi-split aircosysteem uit. Voor elke losse unit die je aan een multi-split systeem toevoegt, moet je rekenen op zo’n 800 tot 1.000 euro. Dit natuurlijk naast de initiële aanlegkosten en de kosten voor de buitenunit. Maar: dan heb je ook wat.

Multi-split airco in de basis.
Multi-split airco in de basis

De voordelen van multi-split airco

De voordelen van multi-split airco zijn – behalve dat je elke ruimte gekoeld hebt:

 • Individuele bediening van elke binnenunit: dus de ene kamer kan koeler zijn dan de andere.
 • Je kunt een groot aantal binnenunits (meestal tot wel 10 stuks) op één buitenunit aansluiten.
 • Je kunt verschillende binnenunits qua design of model combineren, zodat je beter aan kunt sluiten bij je eigen gewenste stijl.

Was dit artikel nuttig?

Gerelateerde artikelen

3 Comments

 1. Martino Storni

  Graag zou ik weten, als ik een Fuji multisplit airco aan de buiten muur plaats en een Haier binnen unit alles aansluit zoals hoort . Zou het dan ook naar behoren kunnen werken. ? Dus in het kort buitenunit merk A en binnen nemen we merk B

  1. Alles Airco

   Technisch gezien kan dit werkend worden opgeleverd. Maar een aircomonteur zal dit nooit aanraden, omdat een split-unit airco als één geheel wordt gezien. De binnenunit(s) en de bijbehorende buitenunit(s) zijn helemaal op elkaar afgestemd.

   1. Martino Storni

    Dank je wel, ik begrijp dat het waarschijnlijk niet de allerbeste opstelling is. Maar dat het kan is al mooi zat.

Leave A Comment?