Wat kost airco per uur?

We krijgen veel vragen over het energieverbruik van airco. Ook zoeken veel mensen in Google op ‘wat kost airco per uur’ en ‘wat is het stroomverbruik van airco’. Logisch, geïnteresseerden in airco zijn bang dat ze met hoge energierekeningen opgescheept zitten. Met het inzetten van mobiele airco kan het energieverbruik inderdaad flink oplopen. Maar gelukkig gebruik je deze airco’s eigenlijk alleen als noodmiddel bij hittegolven.

Interessanter is het verbruik als je een vaste airco in wilt zetten. Natuurlijk is dat verbruik afhankelijk van de ruimte die gekoeld moet worden, het type airco dat je wilt laten installeren en het stroomtarief Maar we kunnen wel een algemeen rekenvoorbeeld geven, zodat je weet waaraan je toe bent.

Algemeen rekenvoorbeeld

Vaste airco’s voor particulier gebruik kun je ruwweg krijgen van zo’n 2,0 tot 5,0 kW. Dat is dus een vermogen van 2000 Watt tot 5000 Watt per uur. Misschien schrik je van die aantallen, maar we kunnen je meteen geruststellen. Dit gaat om het koelvermogen en niet om het verbruik. Ook draait een airco nooit constant op 100%. Sterker nog, als de ruimte eenmaal gekoeld is, draait de compressor bij moderne airco’s op een heel laag niveau. Hij hoeft alleen nog maar warme lucht af te voeren en zich niet meer in te spannen om de ruimte koel te krijgen. Daarom is het vaak ook goedkoper om de airco aan te laten staan dan om die tussendoor uit te schakelen.

Kosten airconditioning per jaar

We kunnen gerust uitgaan van een gemiddeld opgenomen vermogen van 1,0 kW. Dat is wat het apparaat bij het stopcontact verbruikt. Vaak zal dit in de praktijk echter nog lager uitvallen, maar het kan ook wat hoger uitvallen als je het apparaat op vol vermogen in een warme ruimte laat draaien.

Een rekenvoorbeeld:

Stel dat je deze airco veertig dagen per jaar (in het zomerseizoen) voor acht uur per dag laat draaien. Dan kom je op een totaal van 320 uur. 320 maal 1,0 is in totaal 320 kWh (kilowattuur). Het ligt aan het tarief van jouw energiemaatschappij wat je hiervoor betaalt.

Op dit moment – zomer 2015 – is € 0,22 (22 eurocent) per kWh een redelijk gangbaar tarief. Voor een zomer koelte betaal je in dit geval dus 320 maal € 0,22 is in totaal € 70,50. Die € 70 is dus het bedrag dat je meer voor je energierekening betaalt door het gebruik van je airco. Het spreekt voor zich dat je dit bedrag aan moet passen als je veel meer of veel minder gebruik maakt van je airco. In het grootste deel van de gevallen zal het zo tussen de 50 en de 125 euro op jaarbasis uitkomen.

Duur of niet duur?

Dat lijkt misschien een flink bedrag, maar je moet bij jezelf nagaan of het dat voor jou waard is. Voor mijzelf geldt dat ik als freelancer een zolderruimte als werkruimte heb. Als ik die niet kan koelen, kan ik er niet werken en verlies ik dus aan productiviteit. Ik maak denk ik wel wat meer gebruik van de airco dan in het voorbeeld hierboven, maar daar staan dus ook inkomsten tegenover omdat ik gewoon kan doorwerken. Bovendien staat er bij mij tegenover het extra verbruik ook extra besparing tijdens de wintermaanden: dan gebruik ik mijn airco namelijk als verwarming, zodat de cv uit kan. Daarmee verdien je de extra uitgaven aan stroom dus zo weer terug.

Het is niet alleen van belang of je thuis kunt werken met airco. Ook het extra comfort kan belangrijk voor je zijn. Met een airco in bijvoorbeeld je slaapkamer slaap je tijdens de heetste dagen van het jaar ook beter. Waardoor je je overdag uitgeruster voelt. Het kan goed zijn dat de betere nachtrust in de zomer jou dat geld voor de airco wel waard is. Maar dat moet iedereen uiteindelijk voor zichzelf nagaan.

Dit kost airco per uur

Even terug naar de vraag uit de titel van dit artikel: wat kost airco per uur? Airco kost dus ongeveer het gemiddelde verbruik van een airco (1,0 kW) maal het gemiddelde energietarief van stroom (€ 0,22) is ongeveer € 0,22 per uur. Per dag kost airco dan dus ongeveer € 1,75 (als je uitgaat van een dag van acht uur). Dit is het tarief voor een split-unit airconditioning (een vast systeem). Het precieze verbruik kun je ook altijd aan de aircomonteur of aan het bedrijf vragen.

Voor een mobiele unit kun je dit gerust maal vier doen en kom je zo maar op bijna een euro per uur en zo’n zeven euro per dag. Vind je dit te hoog, maar wil je wel verkoeling? Dan kun je natuurlijk ook kijken naar de alternatieven voor airconditioning.

Was dit artikel nuttig?

Gerelateerde artikelen

16 Comments

 1. Gerard Ketel

  Ben het niet helemaal eens met de uitleg hierboven.
  Een gemiddelde airco voor een slaapkamer heeft een KOEL vermogen van 3 tot 2,5 kW. Het elektriciteitsmeter gebruikt van een moderne split airco is echter aanmerkelijk lager dan hier geschetst.
  Tegenwoordig kan een installateur opgeven wat het jaarlijks energieverbruik van een airco is. Leveranciers zijn nl. verplicht dit in hun documentatie te vermelden.
  Om op het voorbeeld terug te komen: een airco van 2 kW verbruikt ongeveer 0,54 kW. Als je dit berekent volgens bovenstaand voorbeeld komt dit dus neer op: 0,54 x 8 =4,32 kWh per dag( als de airco dus continu op het hoge toerental van de compressor zou draaien, wat in de praktijk niet zo is, zoals u zelf ook aangeeft).
  Bij een gebruik gedurende 40 dagen is het totale verbruik 40 x 4,32 kWh = 172,8 kWh, in plaats van 640 kWh!!!
  Een airco met een energieverbruik van 2 kW heeft op zijn minst een koelcapacitet van 7 a 8 kW en wordt over het algemeen weinig toegepast in woonhuizen. Dergelijke airco’s zijn geschikt voor ruimten van ca. 200 m3.
  Aan de hand van uw berekening worden consumenten afgeschrikt om een airco aan te schaffen.
  Toepassing van een airco voor verwarming geeft zelfs een besparing op de energiekosten van ongeveer 30%.
  Met vriendelijke groet,
  Gerard Ketel
  Account Manger/technisch adviseur bij een leverancier van een A merk airconditioners.

  1. Alles Airco

   Dank u voor uw aanvulling! Ik zit inderdaad aan de hoge kant met mijn inschatting. Enerzijds was dat ook de bedoeling, omdat ik het energieverbruik ook weer niet te rooskleurig wil voorstellen. Aan de andere kant heeft u gelijk dat u zegt dat veel airco’s lager uitkomen en dat het consumenten kan afschrikken. Ik heb het nog eens opgezocht voor de airco hier op kantoor. Die heeft een opgenomen vermogen van 1,35 kW en een koelvermogen van 5 kW. Dat is echter wel een airco met een flinke overcapaciteit. Voor veel particulieren zal het lager uitkomen (zoals ik ook al schreef). Ik zal de cijfers uit het voorbeeld hierboven dan ook nog wat aanpassen.

 2. Jan Spa

  Kunt u mij uitleggen waarom je bij een mobiele airco het verbruik met 4 moet vermenigvuldigen?
  Als er een verbruik opgegeven word van bv 1,1 kw dan word dat toch niet zomaar 4,4 kw?
  Of zie ik nu iets over het hoofd?

  1. Alles Airco

   Dat klopt. De genoemde vier keer is een ruwe richtlijn, op basis van het verlies aan efficiëntie van de mobiele airco.

   1. Jan Spa

    Begrijp ik het dan goed als ik zeg dat je om hetzelfde resultaat/verkoeling te krijgen je 4 mobiele airco’s zou moeten plaatsen,grofweg?

    1. Alles Airco

     Dat kun je niet zo zeggen. Het hangt ook heel erg af van het type airco.

     1. Jan Spa

      Ja oké,er zijn natuurlijk verschillen maar mobiele airco’s zijn dus wel minder efficient.

     2. Alles Airco

      Inderdaad, dat scheelt heel veel.

     3. Jan Spa

      Ik ga nog maar eens goed alles tegen mekaar afwegen voor ik een beslissing neem,genoeg stof tot nadenken.
      In ieder geval bedankt voor uw uitleg.
      Vr gr Jan

     4. Alles Airco

      Graag gedaan. Vergelijk ook goed de prijzen. Portable airco wordt vaak in een opwelling gekocht en de betere apparaten geven natuurlijk verlichting, maar het is echt geen permanente oplossing.

 3. Alfons

  Ik heb Engie gebeld om het verbruik van een Toshiba RAS-G2KVP Daiseikai te berekenen en op de laagste stand verbruikt dat toestel dus €1/uur.Ik heb hun uiteraard alle info toegestuurd die ze nodig hadden om de berekening correct te kunnen doen.
  10uur/dag=€10/dag maal 60 dagen=€600 voor 2 maanden verkoeling.

  1. Alles Airco

   Dat lijkt me heel veel geld voor een goede split-airco. Dit zijn cijfers die meer passen bij een inefficiënt portable airco-systeem. Heeft u Toshiba al om een reactie gevraagd?

   1. Alfons

    ik heb een bericht naar hun gestuurd en wacht op hun reactie.

 4. Alfons

  U dient het toestel niet stand-by te houden om het koelmiddel goed te houden.
  Indien je installatie dicht is, dan zal het koelmiddel (Freon) jaren meegaan zonder problemen. Het koelmiddel is niet onderhevig aan slijtage of dergelijke.
  In een zeldzaam geval zou een installatie die jaren niet gebruikt is geweest de compressor kunnen vastlopen, maar dit komt eigenlijk nooit voor onder normale omstandigheden.
  Een installatie dient wel regelmatig onthouden te worden, en dan bedoel ik:
  Reinigen van filters
  Reinigen van verdamper (batterij binnentoestel) en condensor (batterij buitentoestel) -> door blazen met luchtcompressor …
  Controle op het lekdichtheid van het systeem

  Het verbruik van een installatie hangt af van het verbruikte elektrisch vermogen.
  Dat een airco tot 7,5€ per dag zou kunnen verbruiken is best mogelijk, op welke cijfers baseert men zich dan vraag ik me af.
  Dit hangt af van het vermogen van je installatie en de tijd dat men de toestellen opzet.

  Ik zal even een raming maken van uw situatie.
  Naar ik heb vernomen heb u interesse in een RAS-4M27S3AV met 3 binnendelen.
  Ik ben ervan uitgegaan dat u alle toestellen (3 stuks) gedurende 10u per dag op vol vermogen laat draaien.
  In het koelseizoen 100 dagen en verwarmingsseizoen 200 dagen.

  In koeling heeft uw installatie een jaarrendement van 5,68, dwz dat indien u 1kW elektrische vermogen in uw installatie steekt, u gemiddeld 5,68kW koelvermogen geleverd krijgt.
  Er van uitgaand dat u uw installatie 10u/dag gebruikt op vol vermogen (wat in werkelijk nooit zal zijn), dan zal deze 8000W / 5,68 = 1408W/u x10u = 14084W/dag verbruiken.
  Dit is 14,08kWh, prijs voor 1kWh is momenteel +/-0,25€ => Dan kost uw installatie per dag 3,52€ indien u alle toestellen gedurende 10u/dag op vol vermogen laat draaien.
  In koelbedrijf zal je installatie maximaal 100d draaien. = 352€

  In verwarming heeft je installatie een jaarrendement van 4,42.
  Hier neem ik dezelfde redenering, 10u/dag. 9kW / 4,42 = 2,03kW/u x 10u = 20,36kW/dag.
  20,36kWh/dag x 0,25€ = 5,1€/dag
  In verwarmingsbedrijf zal je installatie maximaal 200d draaien = 1020€

  Dit is telkens voor koelen en verwarmen gerekend aan vollast-draaaiuren.
  In werkelijkheid zal dit nooit zo zijn, dit zal eerder tss de 50 en 80% liggen. En dit is natuurlijk afhankelijk van de gevraagde temperatuur en de isolatiegraad van je huis.
  Voor u zal dit dan (1020 + 352) x 80% = +/-1100€/jaar.

  1. Alles Airco

   Dat zijn al heel andere cijfers! In de praktijk zal het nog lager zijn, vermoed ik. Verwarmen kan ook geld besparen ten opzichte van stoken met gas.

   1. Alfons

    Je moet er ook nog de jaarlijkse onderhoud kost bij rekenen, die is gemakkelijk €130/jaar. Ik verbruik nu voor gas en elektriciteit op jaarbasis ongeveer €400. Ik kan dat nooit terugverdienen. De warmte is mijn grootste zorg, zelfs in de winter maak ik het niet warmer dan 16 graden. In werkelijkheid ligt het nog lager, maar ik weet de eind afrekening nog niet. Engie mijn energie leverancier had mij een e-mail gestuurd met een link om mijn verbruik te berekenen en de uitkomst was dat ik mijn maandelijkse factuur voor gas en elektriciteit mocht verlagen van €25 naar €23. Ik denk dat ik ervoor ga en alleen de airco zal gebruiken. De hitte van nu is voor mij al veel te warm.

Leave A Comment?