Wat kost airco per uur?

We krijgen veel vragen over het energieverbruik van airco. Ook zoeken veel mensen in Google op ‘wat kost airco per uur’ en ‘wat is het stroomverbruik van airco’. Logisch, geïnteresseerden in airco zijn bang dat ze met hoge energierekeningen opgescheept zitten. Met het inzetten van mobiele airco kan het energieverbruik inderdaad flink oplopen. Maar gelukkig gebruik je deze airco’s eigenlijk alleen als noodmiddel bij hittegolven.

Interessanter is het verbruik als je een vaste airco in wilt zetten. Natuurlijk is dat verbruik afhankelijk van de ruimte die gekoeld moet worden, het type airco dat je wilt laten installeren en het stroomtarief Maar we kunnen wel een algemeen rekenvoorbeeld geven, zodat je weet waaraan je toe bent.

Algemeen rekenvoorbeeld

Vaste airco’s voor particulier gebruik kun je ruwweg krijgen van zo’n 2,0 tot 5,0 kW. Dat is dus een vermogen van 2000 Watt tot 5000 Watt per uur. Misschien schrik je van die aantallen, maar we kunnen je meteen geruststellen. Dit gaat om het koelvermogen en niet om het verbruik. Ook draait een airco nooit constant op 100%. Sterker nog, als de ruimte eenmaal gekoeld is, draait de compressor bij moderne airco’s op een heel laag niveau. Hij hoeft alleen nog maar warme lucht af te voeren en zich niet meer in te spannen om de ruimte koel te krijgen. Daarom is het vaak ook goedkoper om de airco aan te laten staan dan om die tussendoor uit te schakelen.

Kosten airconditioning per jaar

We kunnen gerust uitgaan van een gemiddeld opgenomen vermogen van 1,0 kW. Dat is wat het apparaat bij het stopcontact verbruikt. Vaak zal dit in de praktijk echter nog lager uitvallen, maar het kan ook wat hoger uitvallen als je het apparaat op vol vermogen in een warme ruimte laat draaien.

Een rekenvoorbeeld:

Stel dat je deze airco veertig dagen per jaar (in het zomerseizoen) voor acht uur per dag laat draaien. Dan kom je op een totaal van 320 uur. 320 maal 1,0 is in totaal 320 kWh (kilowattuur). Het ligt aan het tarief van jouw energiemaatschappij wat je hiervoor betaalt.

Op dit moment – zomer 2015 – is € 0,22 (22 eurocent) per kWh een redelijk gangbaar tarief. Voor een zomer koelte betaal je in dit geval dus 320 maal € 0,22 is in totaal € 70,50. Die € 70 is dus het bedrag dat je meer voor je energierekening betaalt door het gebruik van je airco. Het spreekt voor zich dat je dit bedrag aan moet passen als je veel meer of veel minder gebruik maakt van je airco. In het grootste deel van de gevallen zal het zo tussen de 50 en de 125 euro op jaarbasis uitkomen.

Duur of niet duur?

Dat lijkt misschien een flink bedrag, maar je moet bij jezelf nagaan of het dat voor jou waard is. Voor mijzelf geldt dat ik als freelancer een zolderruimte als werkruimte heb. Als ik die niet kan koelen, kan ik er niet werken en verlies ik dus aan productiviteit. Ik maak denk ik wel wat meer gebruik van de airco dan in het voorbeeld hierboven, maar daar staan dus ook inkomsten tegenover omdat ik gewoon kan doorwerken. Bovendien staat er bij mij tegenover het extra verbruik ook extra besparing tijdens de wintermaanden: dan gebruik ik mijn airco namelijk als verwarming, zodat de cv uit kan. Daarmee verdien je de extra uitgaven aan stroom dus zo weer terug.

Het is niet alleen van belang of je thuis kunt werken met airco. Ook het extra comfort kan belangrijk voor je zijn. Met een airco in bijvoorbeeld je slaapkamer slaap je tijdens de heetste dagen van het jaar ook beter. Waardoor je je overdag uitgeruster voelt. Het kan goed zijn dat de betere nachtrust in de zomer jou dat geld voor de airco wel waard is. Maar dat moet iedereen uiteindelijk voor zichzelf nagaan.

Dit kost airco per uur

Even terug naar de vraag uit de titel van dit artikel: wat kost airco per uur? Airco kost dus ongeveer het gemiddelde verbruik van een airco (1,0 kW) maal het gemiddelde energietarief van stroom (€ 0,22) is ongeveer € 0,22 per uur. Per dag kost airco dan dus ongeveer € 1,75 (als je uitgaat van een dag van acht uur). Dit is het tarief voor een split-unit airconditioning (een vast systeem). Het precieze verbruik kun je ook altijd aan de aircomonteur of aan het bedrijf vragen.

Voor een mobiele unit kun je dit gerust maal vier doen en kom je zo maar op bijna een euro per uur en zo’n zeven euro per dag. Vind je dit te hoog, maar wil je wel verkoeling? Dan kun je natuurlijk ook kijken naar de alternatieven voor airconditioning.

Was dit artikel nuttig?

Gerelateerde artikelen