Quantcast

Mobiele airco zonder slang

Via AllesAirco.nl krijgen we veel vragen naar een mobiele airco zonder slang of afvoerbuis. Veel mensen willen profiteren van een beetje verkoeling in huis, maar dan zonder het ongemak van zo’n lastige afvoerslang naar buiten toe.

Een airco zonder afvoerslang… kan dat? (foto: DeLonghi)

Inhoud

Het principe van airco

Begrijpelijk, maar principe van een airco (ook een mobiele) is dat warme lucht afgevoerd moet worden en dus niet in dezelfde ruimte terecht komt. Daarvoor moet er bij een echte airco dus altijd een slang naar buiten zijn.

Er zijn wel mobiele airco’s met een opvangbak beschikbaar, maar dit is alleen voor de afvoer van condenswater. De warme lucht moet óók nog worden afgevoerd en zoals je zult begrijpen kun je een afvoerslang voor warme lucht niet in een condensbak hangen.

De werking van een airco
Koele lucht naar binnen en warme lucht naar buiten

Soms wordt echter met een ‘airco zonder afvoer’ een luchtkoeler of aircooler bedoeld. Dit zijn apparaten die inderdaad geen afvoer nodig hebben (niet voor water en niet voor warme lucht).

Maar dit zijn dus ook geen echte airco’s, hoewel ze wel (enigszins) verkoeling kunnen geven.

Hoe zit het dan met airco zonder afvoer?

Een apparaat dat een airconditioner wordt genoemd, werkt volgens het systeem van afkoeling én afvoer van warme lucht. Zo’n systeem heeft dus in principe per definitie een afvoerslang.

We schrijven hier bewust ‘in principe’, omdat er sinds de zomer van 2020 wel een Nederlandse uitvinding is die een oplossing kan bieden voor de vraag naar airco’s zonder slang. Zie voor meer informatie hierover de alternatieven die we hieronder hebben benoemd.

Afvoerslang naar buten bij DeLonghi airco
Afvoerslang naar buten bij DeLonghi-airco (bron: delonghi.com)

Soms lijkt het op plaatjes van webshops zo dat een mobiele airco geen afvoerslang naar buiten heeft. Dat is meestal een cosmetische keuze voor de foto, want zo’n mobiele unit heeft echt een afvoerslang naar buiten nodig en hij heeft er dus ook altijd een. De warmte moet namelijk ergens naartoe!

Afvoerslang naar buiten

Dat ‘buiten’ kan overigens ook een andere ruimte zijn. Maar wees er dan op bedacht dat die ruimte juist opwarmt in plaats van afkoelt. Je kunt uiteraard wel kiezen voor een (mobiele) split-unit waarbij de buitenunit direct aan de andere zijde van de muur zit.

Tip: houd de afvoerslang van de airco zo kort mogelijk

Zo heb je niet met een dikke afvoerbuis te maken. Die wordt direct door de muur naar buiten gevoerd (in het geval van een mobiele split-unit airco heb je te maken met een redelijk dunne slang) en zo bevindt zich het meest luidruchtige deel van je airco buiten.

Deze buitenunit kun je eventueel ook in een andere ruimte zetten, als je geen mogelijkheid hebt om hem aan de buitenzijde te plaatsen.

💡Tip: Als het je dwarszit dat je de afvoerbuis door een raam naar buiten moet hangen (en dat je dan het raam open moet laten), dan zijn hier ook oplossingen voor te vinden in de vorm van raamafdichting.

Kijk eerst eens bij de split-units!

Wil je toch echt een mobiele airco zonder slang, dan kun je eventueel kijken bij het assortiment mobiele split-units. Deze zijn de laatste tijd wel moeilijk te vinden. Maar ze werken wel beter dan de apparaten die alles in dezelfde ruimte doen.

Mobiele airco zonder slang
Oplossing voor een mobiele airco zonder slang: de split-unit mobiele airco

De mobiele split-units bestaan uit een relatief compacte binnenunit en een losse buitenunit met ventilator. Daartussen zit een dunne leiding, die je in de meeste gevallen vrij gemakkelijk door een raam of een klein gat in de muur kunt krijgen.

Een andere mogelijkheid is juist een monoblock-airco zonder buiten-unit. Hierbij heb je een vaste airco in je woon- of slaapkamer, waarbij de warmte direct aan de andere kant van de muur naar buiten wordt afgevoerd. Er is dus geen afvoer van condenswater en warme lucht door een afvoerslang.

Een monoblock airco installeren
Een monoblock-airco installeren (beeld: YouTube)

Alternatieve airco zonder afvoer: de luchtkoeler

Heb je toch echt geen zin in gedoe met een mobiele airco met afvoerslang en zie je zo’n aparte buitenunit ook niet zitten, dan ben je aangewezen op zogeheten luchtkoelers (ook wel aircoolers genoemd). Deze werken met water en koelen ’s zomers volgens het verdampingsprincipe.

aircooler
Een aircooler zoals die wordt verkocht bij Bol.com. Deze koelen de lucht met water en een membraan. Niet zo goed als airco, wel veel goedkoper.
Deze Mesko MS 7914 is de bestverkochte luchtkoeler op bol.com. Dit model is nu (voorjaar/zomer 2020) afgeprijsd van naar € 60. Een slimme en kostenefficiënte oplossing voor als je op zoek bent naar een mobiele airco zonder afvoerslang.

Deze mobiele units hebben dus geen afvoerslang naar buiten nodig. Dit zijn echter ook geen apparaten die je kunt vergelijken met vaste of mobiele airco’s. Luchtkoelers (‘aircoolers’) zijn door hun eenvoudigere techniek ook veel goedkoper. Je kunt deze vanaf enkele tientjes kopen bij online shops.

💡Tip: op bol.com vind je een groot assortiment aan mobiele luchtkoelers.

Een van de populairste luchtkoelers van dit moment – naast hierboven vermelde Mesko – is de Maxx Coolstar. Dit model is nu (voorjaar/zomer 2020) afgeprijsd van € 135 naar € 99. Mogelijk is dit dé oplossing voor als je op zoek bent naar een mobiele airco zonder afvoerslang.

Maar let op: populaire modellen zijn vaak snel uitverkocht als de temperatuur stijgt. Het is dan mogelijk dat je op zoek moet naar een alternatief.

Oplossing voor de slang naar buiten: raamafdichting voor airco
Oplossing voor de slang naar buiten: raamafdichting voor airco

Evolar EVO-ES9000: revolutie in mobiele airco’s?

In het voorjaar van 2020 werden we geattendeerd op een nieuw apparaat: de Evolar EVO-ES9000. Een mobiele airco van een Nederlands merk die zich presenteert als ‘de eerste échte airco zonder afvoerslang’.

Hoe kan dat? Volgens de fabrikant – die ook gewone airco’s produceert – gaat het om een innovatief product dat werkt met waterkoeling, maar dan op een manier die veel ingenieuzer is dan die bij waterkoelers.

Het systeem werk met het Energy Storage Systeem dat de warmte uit de lucht in een reservoir met water opslaat. Dit reservoir hoeft maar één keer per aircoseizoen gevuld te worden. Als het apparaat eenmaal is gevuld met water, moet dat eerst verder worden afgekoeld. Ook voor het eerste gebruik moet dat. Je kunt het apparaat dus niet meteen aansluiten en direct koele lucht verwachten. Bij het afkoelen van het water blaast het systeem warme lucht uit.

Simpel gezegd wordt er een airco-compressor gebruikt om het water sterk terug te koelen, daarna werkt het apparaat als een luchtkoeler. Het grote voordeel van dat laatste is dat er op dat moment weinig stroom wordt verbruikt en dat het apparaat weinig lawaai maakt doordat er geen compressor meer draait.

Uitleg op video over de EVO-ES9000

Er zit een afkoelmodus op waarmee je het water snel terugkoelt en je het apparaat binnen 30 minuten weer kunt gebruiken. Let erop dat de warmte dan wel weer uit het apparaat komt.

Het gebruikte koudemiddel is R290 (propaan), wat veilig en milieuvriendelijk is. Het energieverbruik bij het stopcontact is tot 1 kW (waarmee hij energielabel A verdient) en daarmee is hij vergeleken met mobiele airco’s redelijk zuinig.

De EVO-ES9000 beschikt ook over WiFi en is aan te sluiten op Google Home en Amazon Alexa. Er zit een digitale timer en een thermostaat op en je kunt ‘m op zijn wieltjes verplaatsten. Het apparaat is met 40 kg wel vrij zwaar (en dat is nog zonder het gewicht van het water, dat nog eens 37 kg bedraagt). En dan is er natuurlijk nog de prijs die niet mals is.

Maar dan heb je wel een min of meer échte airco zonder afvoerslang. Onder dit artikel lees je recente ervaringen van gebruikers.

Bekijk ‘m op bol.com:

De alternatieven voor een airco zonder afvoerslang op een rij

Echt geen trek in een afvoerslang bij jouw airconditioning? Dan heb je de keus uit een aantal alternatieven. We zetten ze hieronder overzichtelijk voor je in een schema.

Type airconditionerAfvoerslang naar buiten?Werking
Split-unit airco (evt. zonder buitenunit)Nee, behalve tussen de binnen- en buitenunitZeer goed
Mobiele split-aircoNee, behalve tussen de binnen- en buitenunitVoldoende/goed
Vaste monoblock-aircoNee (wel ventilatieroosters)Voldoende/goed
EVO-ES9000Nee, moet wel gevuld worden met water en daarna eerst koelen voor gebruikGoed
LuchtkoelerNeeMatig
VentilatorNeeKoelt niet

Let op: een luchtkoeler is geen mobiele airco

Let dus wel: luchtkoelers kunnen weliswaar voor verkoeling zorgen, maar zijn géén mobiele airco’s. Echt koeler maken ze een ruimte meestal ook niet, het voelt alleen wat koeler aan. Het gaat dan om de gevoelstemperatuur.

Een luchtkoeler werd het beste bij warme en droge omstandigheden, juist doordat ze de lucht vochtiger maken, net als luchtbevochtigers.

De werking van een luchtkoeler
De werking van een luchtkoeler

Ook luchtbevochtigers kom je wel tegen als apparaten die het klimaat in je slaapkamer kunnen regelen. Ook dit zijn geen airco’s, integendeel. Een airco zorgt juist voor drogere lucht in plaats van voor vochtigere lucht. In de meeste gevallen voelt drogere lucht prettiger aan dan vochtige lucht.

Een andere ‘oplossing’ wanneer je geen slang aan je airco wilt, vind je in een ventilator. Maar je zult begrijpen dat je dit ook geen mobiele airco mag noemen. Toch slepen sommige apparaten, zoals die van het gerenommeerde merk Dyson, een hoge beoordeling van gebruikers in de wacht.

Conclusie: airco zonder slang… een utopie?

Echte airco zonder slang (volgens het principe van airco) bestaat dus niet. Wil je het genot van een koele ruimte, dan moet de warmte ergens heen en heb je dus een afvoer nodig. Sinds kort is er echter wel een werkend alternatief in de vorm van watergekoelde airco (de Evo-ES9000) dat beter werkt dan een luchtkoeler.

Echte airco (d.w.z. daadwerkelijk terugbrengen van de temperatuur in een ruimte) is een technisch geavanceerd systeem waarvoor je in de buidel zult moeten tasten, hoewel er ook goedkope airco’s zijn.

💡Tip: wil je geen airco – om wat voor reden dan ook – dan kun je voor een beetje verkoeling tijdens hete dagen eventueel voor het alternatief voor airco kiezen: de luchtkoeler.

Jouw ervaringen met airco?

Heb je zelf ervaring met (alternatieven voor) airco’s met of zonder slang? Heb je tips voor andere gebruikers? Laat dan hieronder jouw reactie achter.

140 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *