Quantcast

Veelgestelde vragen over airconditioning (FAQ)

Op AllesAirco.nl geven we veel informatie over vaste (split-unit) en mobiele airconditioning. Toch krijgen we – vooral in het aircoseizoen – nog veel vragen over de e-mail binnen. Veel van deze vragen gaan over dezelfde onderwerpen. Vandaar dat het ons zinvol leek om de meestgestelde vragen over airco hier te bundelen.

We zullen deze pagina in de loop van de tijd verder uitbreiden. Mogelijk staat jouw vraag er ook al tussen. Is dat niet het geval, dan kun je natuurlijk altijd contact opnemen en zullen we proberen je verder te helpen.

Ik ben op zoek naar een mobiele split-unit airco, waar kan ik die vinden?

Je bent niet de enige die graag een mobiele split-unit airco wil. Het voordeel van zo’n mobiele airco met een losse buitenunit is dan ook evident: meer koelvermogen, minder geluidsoverlast, een kleinere binnenunit en meer geavanceerde opties. Helaas moet je nieuwe mobiele split-units met een vergrootglas zoeken. Op dit moment heb je het meeste kans op tweedehands aanbod, bijvoorbeeld via Marktplaats.

Koelt een luchtkoeler net zo goed als een airco?

Het antwoord is nee, een luchtkoeler of een aircooler koelt niet net zo goed als een airco. Een luchtkoeler kan wel daadwerkelijk wat koelte geven, wat een ventilator niet kan. Die verplaatst tenslotte alleen lucht.

Is airco slecht voor baby’s of kleine kinderen?

Nee, airco is niet gevaarlijk voor baby’s en andere kleine kinderen. Met airco kan een kindje juist goed slapen of prettiger spelen. Je moet uiteraard wel oppassen met grote temperatuurverschillen, waar mensen in het algemeen niet goed tegen kunnen. Zet de airco dus nooit te hoog. Ook onttrekt de airco vocht aan de omgeving, waardoor je mogelijk voor extra bevochtiging moet zorgen.

Ik ben op zoek naar een mobiele airco zonder afvoerslang. Waar vind ik die?

Het condenswater dat een mobiele airco produceert kan in een bak of lade worden opgevangen. De airco moet echter ook de warme lucht kwijt. Dat gebeurt via de dikke afvoerslang die aan zo’n apparaat zit. Dat is ook meteen het nadeel van mobiele airco’s: je moet een raam of deur openzetten, om de afvoerslang naar buiten te leiden. Een mobiele airco heeft dus per definitie een afvoerslang. Apparaten die geen slang nodig hebben, zijn bijvoorbeeld aircoolers.

Wat is de dikte van de slang van een mobiele airco?

De diameter van de afvoerslang varieert. Reken zo gemiddeld op een dikte van 13 cm. De beste optie voor de afvoer is meestal een raam in combinatie met raamafdichting. Heb je de mogelijkheid om de afvoer door een gat in de muur naar buiten te leiden? Kies dan daarvoor.

De diameter van de afvoerslang is groter dan het gat in de muur. Wat nu?

Er zijn adapters in de handel, verkrijgbaar bij bijvoorbeeld bouwmarkten en gespecialiseerde webshops. Met zo’n opzetstuk kun je een afvoerslang van 15 cm verkleinen naar bijvoorbeeld 12 cm.

Hoe zit het met het geluid dat een monoblock-airco aan de buitenzijde produceert?

Bij een monoblock-airco staat het lawaaiigste deel van de airco binnen: het monoblock. Toch hoor je ook aan de buitenkant de ventilator en de uitstromende lucht. Dit is iets om rekening mee te houden als je rustig in de tuin of op een dakterras wilt zitten.

Kun je een airco in plaats van de afvoerslang naar buiten te hangen, de afvoerslang aansluiten op een vochtbak zoals bij een condensdroger?

Dat kan in principe. Waar de slang uitkomt, maakt niet zo veel uit. Maar houd er rekening mee dat er op hete dagen weleens veel vocht kan worden afgevoerd, waardoor die bak snel vol komt te zitten. Een slang naar buiten is dus een meer zorgeloze oplossing.

Ik moet het afvoerwater uit de airco omhoog leiden. Hoe doe ik dat?

Als er een te groot hoogteverschil is tussen de airco en de afvoermogelijkheid, dan kan het nodig zijn dat je een pompsysteem installeert. Een aircomonteur kan je hierbij adviseren.

Ik heb een monumentaal pand en wil airco laten aanleggen, wat nu?

Bij monumentale panden kan het zo zijn dat je geen buitenunit aan mag brengen. Of dat er beperkingen zijn in het aanleggen van binnenunits. In zo’n geval is de kortste klap om met mobiele airco’s te werken, al dan niet in combinatie met raamafdichting. Mocht dat geen soelaas bieden, dan kun je je het beste wenden tot een airco-specialist. Mogelijk zijn er toch mogelijkheden voor een airco zonder buitenunit of om binnenunits onder de vloer of in het plafond weg te werken. Iedere situatie is hierbij uniek, dus dit zal echt een oplossing op maat moeten zijn.

Ik woon op de bovenste etage van een appartementencomplex en wil een airco laten plaatsen. Moet ik de buitenunit of het dak of op de buitenmuur laten bevestigen?

Zowel dak als buitenmuur behoren tot de mogelijkheden. In verband met overlast voor de buren is het dak waarschijnlijk de meest voor de hand liggende optie. Maar elke situatie is uniek: laat je dus goed adviseren door de aircospecialist.

Is onderhoud aan een mobiele airco noodzakelijk?

Ja, hoewel het een onderhoudsarm apparaat is, net als een vaste airco, heeft ook een mobiele airco onderhoud nodig. Het meeste onderhoud kun je gemakkelijk zelf doen aan de hand van de handleiding van het apparaat. Haal bijvoorbeeld twee keer per jaar de filters eruit en maak die schoon. Met de stofzuiger of met een sopje. Als het apparaat niet goed koud meer wordt, is mogelijk het koudemiddel bijna op. In dat geval moet je de hulp van een aircomonteur inschakelen om het apparaat bij te laten vullen.

Mijn mobiele airco werkt niet goed!

De kans is groot dat het te warm wordt in de te koelen kamer. Als er dan ook nog een deur of raam open moet blijven staan voor de afvoerslang, wordt het moeilijk voor de mobiele airco om de temperatuur omlaag te krijgen. Bij een slaapkamer op het zuiden of westen of een zolderverdieping is het te overwegen om vaste airco aan te laten leggen. Het kan natuurlijk ook zijn dat de airco onderhoud nodig heeft. Zie hierboven.

Kan ik ook airco’s huren?

Ja, dat kan zeker. Alleen niet via ons. Maar er zijn genoeg bedrijven die goede mobiele airco’s verhuren voor de heetste dagen. Wees er natuurlijk wel op tijd bij. Bij een hittegolf zijn de beschikbare aircosystemen natuurlijk snel verhuurd.

Is een vaste airco goedkoper in gebruik dan een mobiele airco?

Dat klopt. Split-units werken veel effectiever en efficiënter. Het stroomverbruik van een vaste airco ligt op minder dan 25% van dat van een mobiele airco. De initiële aanschaf- en montagekosten van een split-unit zijn dan wel weer een stuk hoger.

Ik ben op zoek naar een afvoerslang of andere onderdelen voor airco’s?

Daarmee kunnen wij helaas niet helpen. Wij geven alleen informatie over airco’s. Je moet je wenden tot een bedrijf in airco-onderdelen. Een aircomonteur kan je waarschijnlijk ook wel helpen.

Ik heb een gat in de muur van 70 mm, maar de slang van de airco is 130 mm, wat nu?

Het is natuurlijk ideaal als het gat in de muur even groot is als de diameter van de afvoerslang. Een afvoer via een gat door de muur heeft altijd de voorkeur boven een slang door een raamopening. Maar als het niet direct past, heb je een verloopstuk nodig. Let erop dat het verloopstuk geleidelijk smaller wordt, dan loop je minder risico op turbulentie in de buis. Bij een te groot verschil tussen afvoerbuis en het gat in de muur kan de airco de warmte minder snel kwijt. Je moet dan in de gaten houden af het apparaat niet te warm wordt.

Kan ik de slang van mijn mobiele airco verlengen?

Dat is niet aan te raden, omdat een langere slang zorgt voor meer weerstand. De slang wordt zo zelf een bron van hitte. Het is aan te raden om de slang zo kort en zo horizontaal mogelijk naar buiten te geleiden. Op deze pagina geven we je graag nog wat aanvullende tips.

Wat kost airco eigenlijk in verbruik?

Dat hangt natuurlijk af van veel factoren. Waaronder het gebruik, de ruimte die gekoeld of verwarmd moet worden, het type airco en hoelang je de airco aan hebt staan. Om je een idee te geven hebben we een berekening gemaakt op deze pagina: wat kost airco?

Hoeveel geluid maakt airconditioning?

Dat is heel verschillend van airco tot airco. Het meeste geluid maken portable airco’s. Het minste geluid split-units. Ook binnen de split-units is weer veel verschil. De duurdere merken zijn vaak stiller dan de goedkope merken. Met een airconditioner van een A-merk kun je bij de binnenunit rekenen op een geluidniveau van zo’n 21 dB (fluisterstil, vergelijkbaar met ruisende blaadjes in de wind) op een lage stand. Het buitendeel maakt uiteraard meer geluid. De geluidsproductie komt dan uit op zo’n 50 dB (het geluid van een zoemende koelkast).

Hoelang gaat airco mee?

Een kwalitatief split-unit aircosysteem heeft een lange levensduur. Deze levensduur hangt uiteraard wel af van het gebruik en het onderhoud. Goed onderhouden systemen gaan langer mee. In het algemeen kun je rekenen op een levensduur van tussen de 10 en 15 jaar.

Filtert airco ook lucht?

Inderdaad wordt de lucht die een airco inneemt nog gefilterd, zodat stof, vervuiling en nare luchtjes geen kans maken. Airco kan daarom ook een uitkomst zijn voor mensen die aan allergieën lijden.