Airco zonder buitenunit

Ben je op zoek naar een airco zonder buitenunit? Dit wordt ook wel een monoblock airco genoemd. Vaak gaat het hier om mobiele airco’s, hoewel er ook vaste monoblock airco’s zijn. Je ziet een voorbeeld van zo’n vaste monoblock op de afbeelding hierboven. En dan zijn er ook nog mobiele airco’s die wel een buitenunit hebben, de zogenoemde split-unit mobiele airco’s. Deze zijn echter ook zeldzaam.

Airco Zonder Buiten Unit
Airco zonder buiten-unit: soms staat het beter! (bron: vantubo.nl)

Een vaste monoblock airco

Een airco met een buitenunit wordt een split-airco genoemd. Een airco zonder buitenunit is dus een monoblock. Monoblock betekent dat alle functies in één apparaat zijn gecombineerd.

Dit is een voorbeeld van een vaste airco zonder buitenunit
Dit is een voorbeeld van een vaste airco zonder buitenunit

De airco heeft alleen een afvoerslang om de warme lucht uit de ruimte af te voeren. Het afvoeren van warme lucht is essentieel voor de werking van het aircosysteem. Daarom moet je er rekening mee houden dat je deze (meestal vrij grote) slang op een goede manier naar buiten kunt leiden.

Dit speelt uiteraard alleen een rol bij de mobiele monoblocks. Simpelweg het raam openen is dan vaak geen goed idee, omdat er dan veel lekkage van warme lucht is, waardoor warme lucht van buiten weer net zo hard in de te koelen ruimte stroomt.

airco zonder buitenunit
Vaste monoblock airco

Voordelen van een airco zonder buitenunit

De airco zonder buitenunit voert de warmte niet via de buitenunit af, maar via de luchtslang of dwars door de muur. Dat is tegelijkertijd een voordeel en een nadeel.

Voordelen van een airco zonder buitenunit:

 • Het voordeel is dat je weinig installatiewerkzaamheden hebt.
 • Als je een goede plek hebt om je airco zonder buitenunit neer te zetten en een plek om de slang zonder (te veel) lekkage naar buiten te leiden, dan ben je al snel klaar. Ook bij een vast apparaat vallen de werkzaamheden mee. Er moet wel een doorvoer naar buiten zijn.
 • Gaat het om een mobiel apparaat, dan is dat bovendien makkelijk naar een andere ruimte te verplaatsen of op te bergen als het aircoseizoen weer is afgelopen.
 • De prijs van een mobiele airco is aantrekkelijk. Een monoblock airco is goedkoper dan het laten installeren van vaste airco.
 • Een mobiele monoblock airco is dan ook perfect voor als je snel een ruimte wilt koelen, maar niet wilt investeren in een structurele oplossing.

De vaste airco zonder buitenunit

Er zijn zoals gezegd ook vaste airco’s zonder buitenunit, die op een soortgelijke manier als de mobiele airco’s zonder buitenunit werken. Door de muur heen wordt de warmte naar buiten afgevoerd. Je ziet een voorbeeld op de afbeelding op deze pagina.

Alleen een luchtuitlaat aan de andere zijde: zo ziet de airco zonder buitenunit er buiten uit (beeld: JustFire)

Deze modellen worden ingezet als het niet mogelijk blijkt (of onwenselijk is) om een buitenunit te plaatsen. Het nadeel is dat de kosten toch beduidend hoger liggen dan die van een mobiele airco, terwijl er ook nog nadelen zijn ten opzichte van een echte split-unit vaste airco. De prijs is wel wat lager dan die van een split-unit.

Nadelen van airco zonder buitenunit

Natuurlijk zijn er ook nadelen aan een airco zonder buitenunit.

 • De werking van een airco zonder buitenunit is altijd minder dan die van een airco mét buitenunit. Je kunt de werking wel zo optimaal mogelijk krijgen door ervoor te zorgen dat er weinig warmtelekkage is. Het beste is het om de slang door een rond gat in de muur of in het raam naar buiten te leiden.
 • Aan de andere kant moet de ruimte ook weer niet helemaal potdicht zijn, omdat een airco zonder buitenunit voortdurend lucht afvoert naar buiten. Als er dan geen aanvoer is van verse lucht, kan er minder zuurstof in de kamer komen met duizeligheid of hoofdpijn tot gevolg.
 • Helaas is het niet altijd mogelijk zo’n gat te creëren, speciaal voor de airconditioning.
 • Een ander nadeel is de geluidsoverlast. Normaal gesproken is de buitenunit het deel van de airco dat het meeste geluid produceert. Bij een monoblock is dat onderdeel in hetzelfde apparaat verwerkt, met een hoger geluidsniveau tot gevolg.

Hou hier rekening mee als je bijvoorbeeld wilt telefoneren of televisiekijken in de ruimte die gekoeld moet worden.

Video: de installatie van een airco zonder buitenunit

Conclusie: met of zonder buitenunit?

Gebruik je je airco slechts een paar dagen of weken in het jaar? En heb je de mogelijkheid om de slang van de airco op een elegante manier naar buiten te leiden? Heb je geen probleem met wat meer geluid in de kamer?

Dan kun je best kiezen voor een airco zonder buitenunit, de zogenoemde monoblock airco. Een vaste airco zonder buitenunit (de zogenoemde vaste monoblock airco) kan ook een oplossing zijn als je geen buitenunit kunt of wilt plaatsen. Je hebt dan toch de koelte van airco en een betere werking dan die met alleen een verrijdbare airco.

Maar heb je wel de mogelijkheid om een buitenunit te plaatsen en wil je nu eindelijk eens een structurele oplossing waarvan je het hele jaar kunt profiteren? Een oplossing die stil is en energie bespaart? Dan ben je aangewezen op een split-unit vaste airco.

Airco zonder buitenunit kopen

Je kunt je airco zonder buitenunit gewoon online bestellen. Zelf monteren is goed te doen, aan de hand van de heldere instructies.

 • Je kunt deze airco zonder buitenunit makkelijk bedienen met een app op je smartphone.
 • Deze vaste airco is door jou zelfstandig te installeren.
 • Deze mobiele airco heeft energielabel A+.