Quantcast

Airco slang verlengen? Tips en alternatieven

Heb je een mobiele airco staan en wil je de airco-slang verlengen? Dat kun je maar beter niet doen. In dit artikel lees je waarom.

Airco-slang verlengen? Dit zijn de nadelen.

Inhoud

Waarom de airco-slang verlengen?

We krijgen regelmatig berichten van mensen die de slang van hun mobiele airco willen verlengen. Redenen voor de verlenging zijn dan bijvoorbeeld:

  • De plek waar de airco moet komen te staan en de afstand tot een raam waar de afvoerslang naar buiten moet.
  • Aansluiten van de slang op een al bestaande afvoer.
  • De meegeleverde afvoerslang is te kort.

Meestal is dit echter geen goed idee. In de gebruiksaanwijzing van de mobiele airco vind je ook vaak terug dat je de meegeleverde aircoslang (meestal met een lengte van ongeveer 1,20 meter, vaak niet langer dan 1,5 meter) niet moet verlengen. Soms staat er bij dat dit schade aan het apparaat kan veroorzaken, maar vaak wordt ook in het geheel geen reden gegeven.

Nadelen airco-slang verlengen

De reden waarom verlenging geen goed idee is, is dat de afvoerslang bij mobiele airco eigenlijk het zwakke punt is. Hoe langer de afvoerslang, hoe groter de afgifte van warmte in de ruimte.

Een eventuele verlenging van de afvoerslang maakt het probleem nog groter: terwijl de ruimte wordt gekoeld, wordt ze tegelijkertijd weer verwarmd door de warmte die de afvoerslang afgeeft. Voel maar eens aan die afvoer als de airco staat te loeien: die wordt enorm heet!

Hou de afvoerslang zo kort mogelijk (beeld: Trotec)

De afgevoerde warmte moet eenvoudigweg zo snel mogelijk en met zo min mogelijk weerstand naar buiten. Dat is ook de reden dat er niet meer dan 2 bochten in de aircoslang moeten zitten. De eerste bochten krijg je direct al uit het apparaat naar het gat in de muur of het raam, de tweede bij de knik die de afvoerslang naar buiten maakt.

Elke extra bocht die de aircoslang moet maken, vergroot de weerstand en zal meer energie vergen van je mobiele airco. Dit leidt in het minst ernstige geval tot een hoger energieverbruik, maar bij sterke warmteontwikkeling kan dit inderdaad schade opleveren aan je mobiele airco.

Aangezien de af te voeren lucht ook vochtig is, kan de verlenging van de afvoerslang uiteindelijk vol komen te staan met condens.

Hoe moet het dan wel?

De ideale afvoer voor mobiele airco is een afvoer die:

  • Direct en zo kort mogelijk vanuit de airco naar buiten leidt.
  • Die horizontaal vanaf de airco naar het gat in de muur of door het raam leidt.

Wat je kunt doen om de werking van je mobiele airco te verbeteren en de afvoerslang niet te hoeven verlengen, is het volgende:

Alternatieven airco-slang verlengen

Het beste is het om de afvoerslang horizontaal naar buiten te leiden

Je wilt zo min mogelijk afvoerslang door de te koelen ruimte laten lopen. Daarom plaats je een mobiele airco idealiter dicht tegen de muur waar je de afvoerslang naar buiten kunt leiden. Dat zal in de praktijk vaak een raam zijn, dat ook nog eens warmtelekkage geeft. Voor een eenvoudige oplossing hiervoor kijk je bij raamafdichting voor airco.

De beste oplossing is om de airco door een gat in de muur naar buiten te leiden. Hierdoor verkort je de afstand die de afvoer moet overbruggen en kun je de slang waarschijnlijk horizontaal naar buiten leiden vanaf de airco.

Sommige mensen laten hier speciaal een gat voor in de muur boren. In andere gevallen biedt het kattenluikje oplossing (let erop dat de kat niet meer naar binnen kan komen!).

Als je op een raam bent aangewezen, loont het de moeite om te kijken of je met een schot kunt werken waar je de afvoerbuis doorheen kunt leiden. Je kunt eventueel zelf iets op maar maken of laten maken. Een goede oplossing voor de afvoer betaalt zich altijd uit in een lagere energierekening en een verbeterde werking van je mobiele airco.

Lukt het toch niet om de aircoslang zo kort mogelijk te houden? Of ben je zelfs aangewezen op het verlengen van de airco-slang? Probeer de slang dan zo goed mogelijk te isoleren. Gebruik isolatietape, breng isolatieschuim aan of prop handdoeken op de plekken waar warmte vanuit buiten binnen kan komen.

Wil je toch je airco-slang verlengen?

Zijn alle bovenstaande tips geen oplossing en heb je echt een verlenging voor je airco-slang nodig, kies dan een goede, isolerende airco-slang, zoals deze: