Quantcast

Single split airco (vaste airco)

De vaste airco split-unit (single split airco) is de meestvoorkomende airco. Je vindt deze units al tientallen jaren op kantoorgebouwen, ziekenhuizen en supermarkten. Ook in de thuissituatie is deze vorm van airconditioning aan een opmars bezig, zelfs in ons koele Nederland. Datzelfde zeeklimaat dat voor ons grillige weerbeeld zorgt, wil nog wel eens doorslaan naar extreme warmte.

Binnen- en buitenunit van een split-airco

Inhoud

Split airco: de structurele oplossing

Bij zo’n hittegolf daalt de productiviteit. En zelfs als je vrij bent is een aanhoudende temperatuur van boven de 25 of 30 graden niet altijd een pretje. Er komt onvermijdelijk een moment dat er geen koel plekje in je huis meer te vinden is en de meesten van ons houden er toch wel van om een beetje koel te slapen.

Een mobiele airco biedt in zulke gevallen vaak ook geen oplossing. Door de beperkte capaciteit krijg je het niet meer koel in huis, of je moet het apparaat de hele dag laten draaien, met een schrikbarend hoge stroomrekening tot gevolg.

airco-units in flatgebouw
Airco-units aan de buitenzijde van een flat in Hong Kong (bron: Wikipedia)

Airco split-unit

Een vast systeem in huis werkt beter:

  • Er treedt minder warmtelekkage op, waardoor het systeem voordeliger en efficiënter werkt.
  • Het systeem onttrekt gemakkelijker vocht aan de ruimte. Het is juist dat vocht dat zorgt voor die klamme, onprettige hitte.
  • Een voordeel van een split-unit airco of split airco is ook dat je een prettiger, gelijkmatiger binnenklimaat kunt realiseren.

‘Split-unit’ betekent dat er 2 units zijn: een binnenunit en een buitenunit.

Uit de binnenunit komt de koele lucht, de buitenunit voert de warme lucht af. De buitenunit is ook het deel dat het meeste geluid maakt. Je profiteert bij een goede split-unit airco dus van een fluisterstil systeem.

Het kan zijn dat je een bepaalde ruimte koel wilt houden of dat je in meerdere ruimten (bijvoorbeeld slaapkamers) airco wilt. Je kunt dan kiezen voor een strategisch geplaatste airco split-unit of voor een multi-splitsysteem.

Vaste airco’s zijn er in 2 typen:

– single split-unit airconditioning (1 binnenunit en 1 buitenunit)
multi-split airconditioning (1 buitenunit met meerdere binnenunits)

Single-split airco staat voor één systeem met één binnenunit en één buitenunit. Bij multi-split airco gaat het om meerdere binnenunits die aan één (of meer) buitenunits verbonden zijn, bijvoorbeeld om meerdere ruimtes te kunnen koelen.

Single split unit kopen

Je hebt alles tegen elkaar afgewogen en je wilt een vaste airco kopen? Verstandige keuze! Een vaste airco is een investering in het klimaat van je huis of je werkruimte. Mits goed gekozen, zul je geen spijt krijgen van je keuze. Je moet het wel even goed aanpakken en daar zijn verschillende mogelijkheden voor.

Een kort stappenplan voor als je een airco split unit wilt kopen

  • De meeste mensen zullen verschillende offertes opvragen bij airco-installatiebedrijven.
  • Een goed bedrijf komt dan langs om de situatie ter plekke te bekijken en daarna een offerte uit te brengen.
  • Controleer de offerte. Wees er zeker van dat alle kosten voor de aanschaf van het apparaat en de montage bij de offerte in zitten. Vaak is een standaardlengte aan leidingen (bijvoorbeeld 5 meter) meegenomen in de offerte. Moet jouw systeem meer lengte overbruggen, dan zijn daar extra kosten aan verbonden. Hetzelfde geldt voor het wegwerken van leidingen, het aanleggen van netspanning naar het apparaat of het maken van een eventueel benodigde koof.
  • Kies voor het bedrijf dat een goede offerte heeft neergelegd. Dat hoeft niet altijd de goedkoopste oplossing te zijn. Let ook op zaken als communicatie, service en wanneer de installatie plaats kan vinden. Bij wie kun je terecht als de airco onderhoud nodig heeft?

Airco kopen? Offertes aanvragen!

Je doet er goed aan minimaal 2 offertes van gerenommeerde bedrijven op te vragen, deze goed te vergelijken (dus niet alleen op prijs) en dan een keuze voor een bedrijf te maken. Het kan goed zijn dat precies hetzelfde apparaat en dezelfde montage bij twee bedrijven een paar honderd euro verschil betekenen!

In het algemeen duurt het bestellen van het aircosysteem en het plannen van de monteurs een week of twee. Via AllesAirco.nl kun je gemakkelijk en vrijblijvend gratis airco-offertes opvragen en vergelijken.

Nadat het systeem is aangelegd en in bedrijf gesteld, krijg je een logboek opgestuurd. Hiermee kun je bij een eventuele overheidscontrole laten zien dat jouw airco door een geregistreerd bedrijf is afgevuld. In de praktijk worden alleen systemen van boven de 3 kg aan koudemiddel gecontroleerd, niet de particuliere en kleinzakelijke systemen waar slechts zo’n 1,5 kg aan koelstof in gaat.

Zelf een single split airco kopen

split-unit airco kopen
Een split-unit airco kun je zelf gemakkelijk online bestellen

Het kan natuurlijk sneller en goedkoper als je zelf een aircosysteem aanschaft. Dan hoef je geen marge aan het installatiebedrijf af te dragen voor de aanschaf van het apparaat.

Wil je nog goedkoper uit zijn, dan kun je de installatie deels zelf voorbereiden. Over het installeren van een vaste airco kun je elders op deze website meer lezen.

Het vullen van het systeem en het aansluiten van de leidingen kun je dan tegen uurtarief door een STEK-erkend monteur laten doen. Koop je zelf een aircosysteem, zorg er dan wel voor dat je het juiste systeem voor de ruimte waar je het gebruikt aanschaft.

Wat is de beste single split airco?

Wat zijn de beste split unit-systemen? Dat zijn over het algemeen de professionele systemen waarbij airco-installateurs werken. Je ziet veel de merken Daikin, Mitsubishi, Panasonic en Carrier voorbijkomen. Dit zijn stuk voor stuk ijzersterke en oerdegelijke merken die je niet in de steek zullen laten.

Laat je gerust adviseren door een aircospecialist voor de situatie bij jou thuis of op kantoor. De beste merken airco’s hebben we op deze pagina voor je op een rij gezet.

Waar koop je een split-unit?

Single-split unit airco’s kun je bij verschillende webshops voordelig aanschaffen. Let erop dat airco’s niet het hele jaar door leverbaar zijn en in de zomerperiode snel uitverkocht kunnen raken. Het kan dan ook goed zijn dat onderstaande links niet werken. In dat geval moet je even verder zoeken naar een split airco-aanbieding.

  • Ook Coolblue heeft vaste airco’s in het assortiment. De goedkoopste Tristar-airco kost daar € 689 incl. btw en verzendkosten.
  • Split-unit airco’s kun je ook vanaf zo’n € 650 (2,7 kW, 9.000 BTU) bij Conrad.nl kopen, de grootste webshop in Europa op het gebied van elektronica.
  • Een andere online leverancier van voordelige aircosystemen zoals die van Zibro is CoolSound.nl, de online superstore. De goedkoopste split-unit airco met snelkoppelingen voor ruimten tot zo’n 80 m3 kost daar € 665.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *