Functies van airconditioning

De populairste functie van een airconditioning is koelen. Maar airconditioning heeft meer functies: zuiveren, verwarmen, ontvochtigen en ventileren. Op deze pagina bespreken we kort de 6 verschillende functies van airconditioning.

1. Koelen

De hoofdfunctie van iedere airco: koelen. Bijna iedere airco werkt met koelmiddel dat door het aircosysteem wordt gepompt. De warmte van de ruimte wordt afgevoerd met dit koude koelmiddel. Dit is het principe van de warmtepomp, wat elders op deze site uitgebreid staat uitgelegd.

2. Zuiveren

Door de lucht zeven allerlei (stof)deeltjes, waarvan mensen allergisch kunnen zijn. Denk bijvoorbeeld aan pollen bij hooikoortspatiënten. Maar de lucht kan ook verontreinigd zijn met nare luchtjes of rook. De meeste aircosystemen hebben een luchtzuiveringsfunctie (al dan niet in combinatie met speciale filters). Door de zuiveringsfunctie aan te zetten, maakt het apparaat de lucht schoon.

3. Verwarmen

In de koude wintermaanden komt de airconditioner op een heel andere manier van pas. Hij doet dan namelijk dienst als kachel! Als je airco tenminste is uitgerust met een warmtepomp, maar dat geldt voor de meeste. Een airco als kachel is een energiezuinig apparaat dat de beschikbare energie uiterst efficiënt omzet in warmte.

4. Ontvochtigen

De droogfunctie van airco biedt een grote meerwaarde. In Nederland hebben we vaak een hoge luchtvochtigheid, wat er ook voor zorgt dat het vaak warmer aanvoelt (gevoelstemperatuur) dan het in werkelijkheid is. De lucht een paar procent droger maken, helpt vaak al om je prettiger te voelen. Bovendien is droge lucht beter voor kostbare apparatuur zoals computers en harde schijven.

5. Bevochtigen

Er zijn ook airco’s (hoewel die zeldzamer zijn) die naast kunnen ontvochtigen kunnen bevochtigen. De airco haalt het vocht dan uit de buitenlucht via de buitenunit en brengt dit via de binnenunit in de kamer. Heb je een te droge lucht door je airco, dan kun je ook een speciale bevochtiger in je slaapkamer, woonkamer of kantoorruimte plaatsen.

6. Ventileren

Tot slot kan de airco ook dienst doen als simpele ventilator. Bedompte binnenlucht wordt naar buiten gevoerd en verse buitenlucht wordt naar binnen gepompt. Handig, als het om de een of andere reden niet mogelijk is om een raam open te zetten.

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *