Functies van airconditioning
De populairste functie van een airconditioning is koelen. Maar airconditioning heeft meer functies: zuiveren, verwarmen, ontvochtigen en ventileren. Op deze pagina bespreken we kort de 6 verschillende functies van airconditioning.
1. Koelen
De hoofdfunctie van iedere airco: koelen. Bijna iedere airco werkt met koelmiddel dat door het aircosysteem wordt gepompt. De warmte van de ruimte wordt afgevoerd met dit koude koelmiddel. Dit is het principe van de warmtepomp, wat elders op deze site uitgebreid staat uitgelegd.
2. Zuiveren
Door de lucht zeven allerlei (stof)deeltjes, waarvan mensen allergisch kunnen zijn. Denk bijvoorbeeld aan pollen bij hooikoortspatiënten. Maar de lucht kan ook verontreinigd zijn met nare luchtjes of rook. De meeste aircosystemen hebben een luchtzuiveringsfunctie (al dan niet in combinatie met speciale filters). Door de zuiveringsfunctie aan te zetten, maakt het apparaat de lucht schoon.
3. Verwarmen
In de koude wintermaanden komt de airconditioner op een heel andere manier van pas. Hij doet dan namelijk dienst als kachel! Als je airco tenminste is uitgerust met een warmtepomp, maar dat geldt voor de meeste. Een airco als kachel is een energiezuinig apparaat dat de beschikbare energie uiterst efficiënt omzet in warmte.
4. Ontvochtigen
De droogfunctie van airco biedt een grote meerwaarde. In Nederland hebben we vaak een hoge luchtvochtigheid, wat er ook voor zorgt dat het vaak warmer aanvoelt (gevoelstemperatuur) dan het in werkelijkheid is. De lucht een paar procent droger maken, helpt vaak al om je prettiger te voelen. Bovendien is droge lucht beter voor kostbare apparatuur zoals computers en harde schijven.
5. Bevochtigen
Er zijn ook airco’s (hoewel die zeldzamer zijn) die naast kunnen ontvochtigen kunnen bevochtigen. De airco haalt het vocht dan uit de buitenlucht via de buitenunit en brengt dit via de binnenunit in de kamer. Heb je een te droge lucht door je airco, dan kun je ook een speciale bevochtiger in je slaapkamer, woonkamer of kantoorruimte plaatsen.
6. Ventileren
Tot slot kan de airco ook dienst doen als simpele ventilator. Bedompte binnenlucht wordt naar buiten gevoerd en verse buitenlucht wordt naar binnen gepompt. Handig, als het om de een of andere reden niet mogelijk is om een raam open te zetten.
Bedompte binnenlucht wordt naar buiten gevoerd en verse buitenlucht wordt naar binnen gepompt.
Geachte mevrouw, mijnheer,
Bovenstaande zin begrijp ik niet op uw site. Een airco met een buiten en binnen unit zuigt de lucht toch uit de ruimte en weer terug
Dat is dan geen verse lucht van buiten.
Als de airco is voorzien van een ventilatiefunctie, dan pompt het systeem verse lucht van buiten naar binnen.
Ik weet niet of jullie stek gecertificeerd zijn maar een split unit, (binnendeel en buitendeel) staan los van elkaar, de koudemiddel zorgt voor het transporteren van de warme in koelfunctie.. dus het is kolder dat jullie stellen dat hij verse buitenlucht naar binnen brengt.
De lucht uit de ruimte waar het binnendeel hangt wordt terug gekoeld en binnen weer uitgeblazen.
Een mobiele airco blaast de binnenlucht middels een slang naar buiten, overigens een waardeloos apparaat want door alle kieren bij ramen en deuren zuig je weer warme lucht aan van buiten.. anders zou je woning imploderen. Niet echt efficiënt..
Maar trek je schoolboeken nog eens uit de kast.. vriendelijke groet, een goed opgeleide koelmonteur.
Klopt!