Quantcast

Werken bij hoge temperaturen

Veel werknemers vragen zich af of er regels zijn over bij welke temperatuur je nog mag werken. Vanuit de overheid zijn er geen specifieke temperaturen aangegeven wanneer het niet verantwoord meer is om te werken. Wel is een werkgever verplicht om maatregelen te nemen om gezondsheidsklachten te voorkomen.

De Rijksoverheid stelt dat de temperatuur op het werk niet nadelig mag zijn voor je gezondheid. Er wordt erkend dat werken bij hoge temperaturen schade aan je gezondheid op kan leveren. Extra aandacht is nodig wanneer je zwaar lichamelijk werk verricht, in een slechte conditie verkeerd of zwanger bent of wanneer er sprake is van een hoge luchtvochtigheid en zonnestraling.

Wanneer is het te heet om te werken?
Wanneer is het te heet om te werken?

Te heet om te werken?

Een exacte temperatuur waarbij werken niet meer verantwoord is, wordt dus niet vermeld. Wel mag je bij extreme hitte verwachten dat je baas maatregelen neemt. Hij kan bijvoorbeeld een ’tropenrooster’ invoeren, vaker pauzes geven, ventilatoren plaatsen, je toestaan dat je in een korte broek en slippers naar je werk komt óf (mobiele) airco’s plaatsen. Je mag ook zelf met voorstellen en maatregelen komen.

Omdat de arbeidsomstandighedenwetgeving van overheidswege nogal vrijblijvend en onduidelijk is, hanteert vakbond FNV eigen normen:

  • Wanneer de temperatuur boven de 26 graden Celsius is, is er sprake van extra belasting; dan moet overleg plaatsvinden over mogelijke maatregelen zoals koele ruimtes om te pauzeren, extra ventilatie, e.d.
  • Voor (zittend) kantoorwerk geldt een maximum temperatuur van 30 graden.
  • Voor licht lichamelijk werk geldt een maximum temperatuur van 28 graden.
  • Voor intensief lichamelijk werk geldt een maximum temperatuur van 26 graden, mits er een voelbare luchtstroom is (anders maximaal 25 graden).
  • Voor zeer intensief lichamelijk werk is de maximum temperatuur 25 graden met een voelbare luchtstroom en 23 graden zonder luchtbeweging.

Een goed advies voor werkgevers is om bij hoge temperaturen binnen tijdelijk airco’s te plaatsen. Er zijn verschillende bedrijven waar je per dag of per week een airco kunt huren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *