Quantcast

Functies van bijverwarming

Waarvoor wordt bijverwarming gebruikt? De naam zegt het natuurlijk al: als hulpbron voor verwarming. De belangrijkste functie van bijverwarming is dan ook: verwarmen. Meestal wanneer er in het desbetreffende vertrek geen verwarming is. Of wanneer de vaste verwarming onvoldoende warmte biedt. In deze gevallen kan bijverwarming goed van pas komen.

Vaak wordt bijverwarming in kelders, in schuren of garages gebruikt. Soms is hier wel verwarming aanwezig, maar wordt de verwarming door de afstand die het water in de buizen moet afleggen niet warm genoeg. Soms ontbreekt de verwarming in deze ruimtes ook in het geheel. Als de ruimte niet al te groot is, kan bijverwarming dan een oplossing bieden.

Er zijn vele vormen van bijverwarming en voordat je een keuze maakt of in een impuls een bijverwarmingssysteem koopt, doe je er goed aan je te oriënteren. Zo weet je van tevoren of jouw keuze voor bijverwarming de gewenste functies biedt.

Aanvullende functies van bijverwarming

Afhankelijk van het type bijverwarming waarvoor je kiest, kunnen er meer functies aan je verwarmingstoestel zijn bevonden. Hieronder vind je een aantal van die aanvullende functies van bijverwarming.

Ventilatie

Veel elektrische kachels hebben ook een ventilatiefunctie. Daarmee heb je ook de beschikking over een frisse luchtstroom als de ruimte niet verwarmd hoeft te worden. In de zomer bijvoorbeeld. Echt koelen doet een bijverwarming (en ook een ventilator) natuurlijk niet. Daarvoor heb je airconditioning nodig.

ECO-functie

Veel moderne bijverwarmingssystemen beschikken over een zogenoemde ECO-functie, waarmee je energie kunt besparen. In deze functie maakt de kachel niet gebruik van zijn volledige vermogen en gaat het opwarmen van de ruimte waarschijnlijk ook langzamer.

Sfeer

Laten we de gezelligheid niet vergeten! Als het winterseizoen eraan komt, schaffen veel mensen zo’n elektrisch sfeerhaardje aan voor de… precies, voor de sfeer. Zo’n vlammenspel en van die gloeiende kooltjes, dat staat gewoon heel gezellig. Je voelt de warmte. Natuurlijk geeft het haardje ook échte warmte af.