Airco in huis

Als je airco in huis wilt heb je ruwweg de mogelijkheid om te kiezen voor vaste airco of mobiele airco. Bij vaste airco gaat het om een split-unit systeem. Bij mobiele airco gaat het meestal om een monoblock. Waarvoor moet je nu kiezen als je airco in huis wilt? Er zijn een paar dingen die je in overweging kunt nemen en die leggen we hieronder voor je uit.

Airco in de slaapkamer - waar moet je rekening mee houden

Ga je voor een tijdelijke of voor een vaste airco-oplossing?

Als eerste zou je je af moeten vragen waarom je thuis gebruik wilt maken van airco. Is het om de heetste dagen van het jaar lekker te kunnen slapen? Of is het om een oplossing voor bijvoorbeeld een hobby- of praktijkruimte in huis? Hoeveel dagen in het jaar denk je de airco te gebruiken? Wil je de airco ook als verwarmingssysteem of alleen als koelsysteem gebruiken?

In het algemeen kun je zeggen dat je voor een tijdelijke oplossing van enkele dagen tot enkele weken het beste kunt kiezen voor een mobiele airco in huis. Deze kun je dan tevoorschijn halen als hij nodig is en weer opruimen als je hem niet meer nodig hebt.

Het wordt anders als je bijvoorbeeld een slaapkamer op de zolder hebt, waar het in de zomerperiode maandenlang (te) warm kan zijn. Of wanneer je werkt in een dakopbouw of een aanbouw aan huis waar het in de zomerperiode warm is en in de winterperiode koud. Is dit het geval, dan kun je vaak beter investeren in een structurele oplossing en dat is een split-unit airco.

Wat ook interessant is, is de mogelijk van airco’s om te verwarmen. Zo kun ’s winters in die aan- of uitbouw besparen op gas en verwarm je met het aircosysteem. Dat kan flink schelen in de kosten, zeker als je de ruimte gebruikt als praktijkruimte of kantoor aan huis.

Ook belangrijk: het kostenaspect

De kosten van airco moet je natuurlijk ook in overweging nemen bij de beslissing voor welke airco in huis je gaat kiezen. Een vast aircosysteem kost uiteraard meer dan een mobiele airco. Maar aan de andere kant is een vast systeem wel goedkoper in gebruik op de langere termijn. Vanaf ongeveer € 500 koop je een goede mobiele airco. Een vaste airco door een professioneel aircobedrijf aangelegd begint meestal bij het drievoudige van dat bedrag.

De mogelijkheden voor airco in huis

Zijn er mogelijkheden om airco in huis aan te leggen? Die vraag speelt natuurlijk ook een rol bij het bepalen waarvoor je kiest. Je moet een plek hebben om de binnenunit recht aan een verticale muur op te hangen. Dan moet je ook een gat naar buiten hebben voor de leidingen en moet je de buitenunit aan de buitenmuur kunnen bevestigen of op een plat dak kunnen zetten.

Houd er rekening mee dat de buitenunit het meeste geluid maakt van de airco. En dat je moet de buren zult moeten overleggen of je een unit aan de buitenmuur op kunt hangen. De afstand tussen de binnenunit en de buitenunit mag qua hoogte niet te groot zijn. En dan moet ook je meterkast geschikt zijn voor de extra capaciteit die een aircosysteem vergt. Een goede aircomonteur kan je natuurlijk precies vertellen of alle technische hobbels genomen kunnen worden en wat dat dan gaat kosten.

Airco in huis: de verschillende modellen

Bij een mobiele airco zal het model niet zo belangrijk zijn. Maar bij een vaste airco die bijvoorbeeld in je woon- of slaapkamer of in je kantoor hangt, is het mogelijk wel belangrijk hoe deze eruitziet. Het is belangrijk om te weten dat er verschillende modellen zijn waar je uit kunt kiezen.

Bijvoorbeeld de wand- of plafondmodellen. De wandmodellen die aan de muur hangen komen in de praktijk het vaakst voor. Plafondmodellen zijn vaak ingebouwd en dan zie je niet dat je een airco in de ruimte hebt, behalve aan het rooster. Maar hier moet je dan uiteraard wel weer de ruimte voor hebben.