Vaste airco installeren

Tot voor kort was het installeren van een vaste airco met split-unit een specialistisch klusje waarvoor de vakman langs moest komen. Vooral doordat het aanleggen van de koperen koelmiddelleidingen en het afvullen van het systeem door een erkend STEK-monteur moet gebeuren. Sinds enige tijd zijn er ook goedkopere zelfbouwunits op de markt, met snelkoppelingen voor de leidingen en alvast afgevuld met koudemiddel: je kunt je airco zelf installeren.

Airco zelf installeren: alleen met kleine capaciteit

Als je airco minder dan drie kilo koudemiddel bevat, mag je deze zelf monteren en aansluiten. Goedkope vaste airco’s die je bij de bouwmarkt koopt bevatten minder dan drie kilo koudemiddel. Bij zwaardere apparaten geldt dat je het aansluiten en in bedrijf stellen officieel niet zelf mag doen. Het aansluiten van de leidingen en het afvullen (de regeling voor F-gassen) moet nog steeds door een erkende monteur gebeuren. Toch kun je ook deze airco-installatie voor het grootste deel zelf doen.

Zibro levert 'zelfbouw'-kits met snelkoppelingen - vaste airco installeren
Zibro / Qlima levert ‘zelfbouw’-kits met snelkoppelingen

De koelmiddelen die bij airconditioning gebruikt worden kunnen schadelijke effecten hebben op het milieu (broeikaseffect), daarom is het noodzakelijk dat de installatie op de juiste wijze door een erkend monteur (STEK of NVKL) wordt verricht. Dit is bij wet zo verplicht, maar uiteraard komt het ook regelmatig voor dat een aircosysteem door Beun de Haas of door de huiseigenaar zelf wordt aangelegd. Wees je er dan wel van bewust dat je nergens heen kunt wanneer er iets fout gaat of er een storing optreedt.

Een goedkope split-airco aanschaffen

Met de systemen van een fabrikant als bijvoorbeeld Zibro / Qlima (een bekend merk doe-het-zelf-airco) die je weleens bij bouwmarkten kunt kopen is airco zelf installeren een fluitje van een cent. Zo’n systeem kost zo’n beetje de helft van een professioneel systeem en je bespaart uiteraard op montagekosten.

Je kunt al het voorbereidende werk (inclusief het maken van een gat in de muur voor de leidingen) in principe zelf doen en een STEK-monteur de leidingen aan laten sluiten. Er zijn ook voorgevulde systemen op de markt waarbij je helemaal geen aircospecialist meer nodig hebt. Natuurlijk kun je bij dergelijke systemen niet de kwaliteit van de gerenommeerde merken verwachten en er is een (kleine) kans dat het systeem gaat lekken.

Bepaal de plek van de units

Waar moet je allemaal rekening mee houden als je zelf een airco gaat plaatsen? Allereerst moet je de plaats van de binnenunit en de buitenunit bepalen. Bij voorkeur liggen deze niet te ver uiteen, want de meegeleverde leidingen zijn meestal maar 3 of 4 meter lang. De buitenunit kun je ophangen aan de buitenmuur, op de grond plaatsen of op het dak. Een en ander is natuurlijk ook afhankelijk van waar je de airco-unit wilt hebben.

Buitenunit airco op het dak of aan de buitenmuur

Houd er wel rekening mee dat de condens door de leiding naar de buitenunit moet kunnen stromen. De leiding van binnen naar buiten mag dus niet te ver omhoog lopen. Een airco-binnenunit die direct onder het dak wordt geplaatst, met een buitenunit die op het dak wordt geplaatst gaat meestal wel. Is de te overbruggen afstand groter, dan moet er een pomp tussen. Of je kiest ervoor om de buitenunit aan de zijkant van het huis, aan de buitenmuur te bevestigen. Bij twijfel is dit ook de beste optie.

Airco plaatsen

snelkoppeling airco - vaste airco installeren
Een aircosysteem met snelkoppelingen voor de leidingen

Je moet met z’n tweeën zijn om de buitenunit te kunnen plaatsen. Het is een nogal zwaar ding. Zet hem op een plaats waar hij voldoende lucht kan aanzuigen (zonder obstakels voor de ventilator) en waar de buren er geen last van hebben. Zo’n buitenunit kan natuurlijk wat trillingen en geluid veroorzaken. Bevestig de buitenunit met stevige steunen of plaats hem op kunststof balkjes op het dak. Vastschroeven is niet nodig, zo’n unit waait niet zomaar weg.

Leidingwerk van de airco

Op de plek waar de binnenunit moet komen, bevestig je de montageplaat. Zorg ervoor dat je dat waterpas doet, want aan een scheefhangende airco ga je je ergeren. De binnenunit moet trouwens ook verticaal waterpas hangen. Je hebt dus een rechte wand nodig of anders een koof waar hij op wordt bevestigd. Omwikkel nu de leidingen volgens de handleiding en bevestig ze daarna op de aansluitpunten van de binnenunit. Nu kun je de unit ophangen.

Voor de leidingen boor je een gat naar buiten (eventueel leid je ze door een bestaand bovenlichtje of andere opening). Je voert de leidingen door het gat naar buiten en je zorgt ervoor dat je ze goed aantrekt. De condensvloeistof moet naar de buitenunit kunnen stromen en het overtollige condenswater moet via de afvoerslang naar buiten kunnen stromen. Aan de binnenkant zet je de leidingen nu vast, bijvoorbeeld met plastic sluitingen.

Airco-installatie: de afronding

condensafvoer airconditioning
Laat de afvoerslang voor het condenswater laag genoeg buiten het afplakband steken

Nu hoeft de leiding alleen nog op de buitenunit te worden aangesloten en het systeem te worden gevuld met koudemiddel. Hiervoor schakel je een STEK-erkend bedrijf in, want dit mag je niet zelf doen. Wanneer je al het voorbereidende werk zelf hebt gedaan, hoeft het daadwerkelijke aansluiten van de doe-het-zelf-airco niet veel meer te kosten.

Twijfel je aan je capaciteiten als doe-het-zelver of wil je toch liever een meer hoogwaardig systeem met jarenlange garantie, dan kun je een high-end airco bij fabrikanten als Daikin, Panasonic of Mitsubishi bestellen.

Meestal gaat de bestellingen van dergelijke systemen via full-service bedrijven op het gebied van airco-installaties en koudetechniek die ook de montage en het onderhoud doen.

11 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *