Vaste airco installeren
Tot voor kort was het installeren van een vaste airco met split-unit een specialistisch klusje waarvoor de vakman langs moest komen. Vooral doordat het aanleggen van de koperen koelmiddelleidingen en het afvullen van het systeem door een erkend STEK-monteur moet gebeuren.
Sinds enige tijd zijn er ook goedkopere zelfbouwunits op de markt, met snelkoppelingen voor de leidingen en alvast afgevuld met koudemiddel: je kunt je airco deels alvast zelf installeren en zo geld besparen.
Inhoud
Airco zelf installeren: alleen met kleine capaciteit
Airco’s mag je zelf plaatsen, maar het aansluiten en inbedrijfstellen moet je door een erkende monteur laten doen. Dat betekent dat je een groot deel van de voorbereidende werkzaamheden voor je airco-installatie zelf kunt doen. Denk aan het bepalen van de plaats van de airco, het plaatsen van de buitenunit en het ophangen van de binnenunit.
De koelmiddelen die bij airconditioning gebruikt worden kunnen schadelijke effecten hebben op het milieu (broeikaseffect), daarom is het noodzakelijk dat de installatie op de juiste wijze door een erkend monteur (STEK of NVKL) wordt verricht.
Dit is bij wet zo verplicht, maar uiteraard komt het ook regelmatig voor dat een aircosysteem door Beun de Haas of door de huiseigenaar zelf wordt aangelegd.
Wees je er dan wel van bewust dat je nergens heen kunt wanneer er iets fout gaat of er een storing optreedt.
Een goedkope split-airco aanschaffen
Met de systemen van een fabrikant als bijvoorbeeld Zibro / Qlima (een bekend merk doe-het-zelf-airco) die je weleens bij bouwmarkten kunt kopen is airco zelf installeren een fluitje van een cent. Zo’n systeem kost zo’n beetje de helft van een professioneel systeem en je bespaart uiteraard op montagekosten.
Je kunt al het voorbereidende werk (inclusief het maken van een gat in de muur voor de leidingen) in principe zelf doen en een STEK-monteur de leidingen aan laten sluiten.
Er zijn ook voorgevulde systemen op de markt waarbij je helemaal geen aircospecialist meer nodig hebt. Natuurlijk kun je bij dergelijke systemen niet de kwaliteit van de gerenommeerde merken verwachten en er is een (kleine) kans dat het systeem gaat lekken.
Waar airco plaatsen? Bepaal de plek van de units

Waar moet je allemaal rekening mee houden als je zelf een airco gaat plaatsen? Allereerst moet je de plaats van de binnenunit en de buitenunit bepalen. Bij voorkeur liggen deze niet te ver uiteen, want de meegeleverde leidingen zijn meestal maar 3 of 4 meter lang.
Airco plaatsen tip 1
Het belangrijkst is de plaats van de binnenunit. Deze bevindt zich idealiter natuurlijk in de ruimte die je wilt koelen, op de plek die je koel wilt krijgen. Maar let erop dat je de airco ook niet té dicht bij de te koeler plek plaatst.
Direct boven het bed in de slaapkamer of direct boven het bureau van je werkplek is meestal niet de beste plaats. Dan lig of zit je namelijk in de tocht van de koude lucht en dat gaat snel irriteren.
Airco plaatsen tip 2
Een andere factor bij het plaatsen van de binnenunit is de hoogte. Plaats de airco bij voorkeur zo hoog mogelijk aan de muur. Koude lucht daalt namelijk en als je airco hoog hangt, reken je zo veel mogelijk af met de warme lucht. Dit is ook de reden dat een airco die je op zolder hangt vaak ook werkt voor de verdieping eronder, mits je een exemplaar met behoorlijk wat capaciteit hebt.
Airco plaatsen tip 3
Tenslotte moet je er bij de plaatsing van de binnenunit op letten dat je dat op een neutrale plek doet. Een plek waar de temperatuursensor van de airco het best zijn werk kan doen. Dus niet in de volle zon, niet in de tocht van een trappengat en ook niet in een nis of iets dergelijks.
De beste plaats voor de buitenunit
De buitenunit kun je ophangen aan de buitenmuur, op de grond plaatsen of op het dak. Een en ander is natuurlijk ook afhankelijk van waar je de airco-unit wilt hebben.
Plaats de airco bij voorkeur op een plek in de schaduw en zonder obstakels, dan hoeft hij het minst hard te werken. Let uiteraard ook op een plek waar het geluid niet storend is voor jezelf of voor de buren. Een buitenunit op een plat dak hoor je de hele nacht brommen als de airco aan staat!
Buitenunit airco op het dak of aan de buitenmuur
Houd er wel rekening mee dat de condens door de leiding naar de buitenunit moet kunnen stromen. De leiding van binnen naar buiten mag dus niet te ver omhoog lopen. Een airco-binnenunit die direct onder het dak wordt geplaatst, met een buitenunit die op het dak wordt geplaatst gaat meestal wel.
Is de te overbruggen afstand groter, dan moet er een pomp tussen. Of je kiest ervoor om de buitenunit aan de zijkant van het huis, aan de buitenmuur te bevestigen. Bij twijfel is dit ook de beste optie.
Airco plaatsen
Je moet met z’n tweeën zijn om de buitenunit te kunnen plaatsen. Het is een nogal zwaar ding. Zet hem op een plaats waar hij voldoende lucht kan aanzuigen (zonder obstakels voor de ventilator) en waar de buren er geen last van hebben.
Zo’n buitenunit kan natuurlijk wat trillingen en geluid veroorzaken. Bevestig de buitenunit met stevige steunen of plaats hem op kunststof balkjes op het dak. Vastschroeven is niet nodig, zo’n unit waait niet zomaar weg.
Leidingwerk van de airco
Op de plek waar de binnenunit moet komen, bevestig je de montageplaat. Zorg ervoor dat je dat waterpas doet, want aan een scheefhangende airco ga je je ergeren. De binnenunit moet trouwens ook verticaal waterpas hangen. Je hebt dus een rechte wand nodig of anders een koof waar hij op wordt bevestigd.
Omwikkel nu de leidingen volgens de handleiding en bevestig ze daarna op de aansluitpunten van de binnenunit. Nu kun je de unit ophangen.
Voor de leidingen boor je een gat naar buiten (eventueel leid je ze door een bestaand bovenlichtje of andere opening). Je voert de leidingen door het gat naar buiten en je zorgt ervoor dat je ze goed aantrekt.
De condensvloeistof moet naar de buitenunit kunnen stromen en het overtollige condenswater moet via de afvoerslang naar buiten kunnen stromen. Aan de binnenkant zet je de leidingen nu vast, bijvoorbeeld met plastic sluitingen.
Airco-installatie: de afronding
Nu hoeft de leiding alleen nog op de buitenunit te worden aangesloten en het systeem te worden gevuld met koudemiddel. Hiervoor schakel je een STEK-erkend bedrijf in, want dit mag je niet zelf doen.
Wanneer je al het voorbereidende werk zelf hebt gedaan, hoeft het daadwerkelijke aansluiten van de doe-het-zelf-airco niet veel meer te kosten.
Twijfel je aan je capaciteiten als doe-het-zelver of wil je toch liever een meer hoogwaardig systeem met jarenlange garantie, dan kun je een high-end airco bij fabrikanten als Daikin, Panasonic of Mitsubishi bestellen.
Meestal gaat de bestellingen van dergelijke systemen via full-service bedrijven op het gebied van airco-installaties en koudetechniek die ook de montage en het onderhoud doen.
Hoi!
Ik heb een huis gekocht waar al een vaste airco geïnstalleerd is. De voedingskabel komt echter op een voor mij onhandige plek door de muur het huis binnen. Voor zover ik heb kunnen zien is het niet heel erg moeilijk om deze te vervangen. Ik wil deze kabel nu op een andere plek het huis binnen laten komen en aansluiten op hetzelfde stopcontact als de CV ketel. Kan dit, of heb ik dan mogelijk teveel apparatuur op één groep?
Alvast bedankt!
Beste Gert-Jan,
Een en ander hangt van verschillende zaken af. Bijvoorbeeld hoeveel belasting de airco creëert. Het is niet ideaal als deze op dezelfde groep zit als andere grote stroomverbruikers, maar vaak kan het in de praktijk wel. Een moderne cv-ketel heeft een opgenomen vermogen van zo’n 75 Watt, soms minder. Dat valt dus wel mee. Soms kun je met een slimme meter zien wat de belasting per groep is.
Hallo,
Moeten de koelleidingen Helemaal tot aan de buitenunit geïsoleerd worden? Bij mijn airco is er een 15cm blank koper te zien omdat de installateur zegt dat anders de wartels kunnen bevriezen, ik heb dat nog nergens gezien. Met vriendelijke groet, Tim
Als de aircospecialist dat advies heeft gegeven, zou ik dat aanhouden.
Goedemiddag,
Uw website bevat onjuiste en/of misleidende informatie.
Citaat:
“Als je airco minder dan drie kilo koudemiddel bevat, mag je deze zelf monteren en aansluiten. Goedkope vaste airco’s die je bij de bouwmarkt koopt bevatten minder dan drie kilo koudemiddel. Bij zwaardere apparaten geldt dat je het aansluiten en in bedrijf stellen officieel niet zelf mag doen. Het aansluiten van de leidingen en het afvullen (de regeling voor F-gassen) moet nog steeds door een erkende monteur gebeuren. Toch kun je ook deze airco-installatie voor het grootste deel zelf doen.”
Deze tekst is onjuist. Ook airco’s met minder dan 3 kilo koudemiddel moeten door een Stek monteur worden verbonden en in werking gesteld. Zelfs de kleine airco’s met snelverbindingen mogen alleen door gecertificeerd personeel worden aangesloten.
Zie hier de aankondiging van verscherpte inspectie door de inspectie leefomgeving van het Ministerie van infrastructuur en waterstaat:
https://www.ilent.nl/actueel/nieuws/2020/07/01/ilt-start-controles-op-verkoop-van-doe-het-zelf-airco’s
Als ik u was dan zou ik de tekst van de website in overeenstemming brengen met de regelgeving.
Vriendelijke groet,
Jeroen Brouwer
Is niet het enige wat onjuist is.. zouden bij overheid van milieu en stek moeren aangegeven worden
Goedendag
Ik heb een huurhuis en wil een airco laten plaatsen maar hoe groot moeten de gaten zijn ?
Beste Kooi,gat boren van 80 mm,is voldoende voor koelleiding,condensafvoer,en voedingskabel.
moet een kleine vaste airco op een randaarde sopcontact
mijn verhuurder geeft aan dat de airco niet mag worden geplaatst omdat er een gat door de muur naar buiten moet worden gemaakt. Is er een alternatieve oplossing?
Op het dak plaatsen, leiding via een niet gebruikte rookkanaal of ontluchting kanaal.
Beste allen,
Ik wil 5 slaapkamers gaan verkoelen (in de zomer :P)
Nu kan ik natuurlijk 5 airco’s kopen/laten plaatsen.
Maar hoe denken jullie over 1 grote airco op de overloop van de tweede etage? (6kW)
huis heeft een plat dak en als ik de verdiepingen als volume bereken kom ik op een 160m3
Hallo allemaal,
Is bij een airco met voorgevulde slangen ook weer na te vullen?
Groeten,
Ron
Ja, maar dit dient wel door een aircospecialist te gebeuren.
ik heb leuke voorgevulde airco moet men deze ook op druk brengen of kan ik deze gewoon aansluiten en aanzetten? heb een hangen oude en wil deze gaan vervangen mijn budget is niet veel. en aangezien ik goed systeem voor 450-600 euro kan krijgen, laat ik mij geen ding van 2000 euro aan naaien merk boeit mij dus echt niks zolang maar koelt en verwarmt. ik vraag dit want heb elke monteur gehad uit de regio en daar buiten niemand wilt mijn eigen aangekochte systeem aansluiten terwijl ze zelf ook merk tosot verkopen dus nogal vreemd. elke monteur en bedrijf zegt dat ze geen eigen gekochte systemen aansluiten ook niet de leidingen koppelen maar ik wel mooie van 2000 euro zonder installatie kosten van hun kopen. geef natuurlijk aan dat ze deze ergens mogen stoppen waar zon niet schijnt en ik me niet laat naaien.
ondanks dat het niet mag heb ik geen andere keuzen dan het zelf te moeten doen, dus als systeem afgevuld is kan ik deze dan gewoon koppelen en klaar of moet ik deze op druk brengen heb vidoes gezien waar mensen met hand pompje deze op druk brengen en 24 uur zo laten en volgende dag controleren of druk goed blijft voor ze deze aanzetten.
Alvast bedankt, mocht er beun haas zijn regio 045 reageer even 🙂
Dat zou ik wel doen koop je systeem met 6kw vermogen die krijg je met meestal 2 of 3 binnen units en koop je andere los erbij let wel dat deze genoeg aansluitingen heeft voor 5 units of je moet ze kunnen door koppelen geloof dat dit ook kan heb er niet al veel verstand van maar meende dat het zo werkte. zolang je niet over de capaciteit gaat moet het normaal wel werken reken goed uit wat de binnen units verbruiken en zorg dat je altijd beetje over hebt bij buiten unit voor als het heel warm is en hij zwaarder moet werken. airco druten heeft mooie systemen en als je regio woont komen ze ook nog installeren bij jou voor paar euro.
@Kevin
Echte specialisten kosten geld, niet alleen door kunde maar ook doordat ze langlopende partners hebben, die bewezen goede producten aanleveren.
Tevens met goede technische afdelingen waar je een monteur kan vragen die langs komt onder garantie bij problemen.
Verzekeringen zijn ook niet zo scheutig met uitkeren bij schade, wanneer blijkt dat u meneer Beun-Haas heeft laten komen.
Jij bent waarschijnlijk iemand die de spreekwoordelijke deksel op de neus krijgt.
Zo is er ook een bekend spreekwoord die altijd leuk blijft.
Goedkoop wordt duurkoop.
Kortom het advies luid,
Stop met zaniken over geld.
Werk goed door zodat er centen zijn.
Stel goede mensen aan en betaal ze goed,
Want dat zou jij ook wensen als ze je vragen.
Ik zou hier nog aan willen toevoegen:
Echte specialisten werken veilig en zorgen voor een veilig draaiend systeem, waarbij niet alleen de veiligheid van het systeem zelf (de Airco) wordt gewaarborgd, maar ook z’n omgeving. Anders gezegd: Als een Airco uitfikt, dat is dan jammer voor de Airco, maar als een brandende/lekkende Airco voor de vernietiging van je huis zorgt, dan zou je achteraf toch heel veel spijt krijgen, dat je vooraf niet de juiste keus hebt gemaakt, nog los ervan of de verzekering gaat betalen.
Bij mij is een airco geplaatst. Nu zie ik dat de leidingen te lang zijn. de leidingen zijn op rol gewikkeld en achter de airco geplaatst. Kun je niet beter leidingen plaatsen die op lengte zijn, of maakt dat niet uit
Goedemiddag allen!
Michael hier erkend f-gassen gecertificeerde zelfstandige.
Wat ik hier lees is in de meeste gevallen echt stuitend en zeer zorgelijk.
Wat ik de mensen aanraad als je ergens geen kaas van hebt gegeten!
Laat de installatie over aan vakbekwame personen, die weten wat ze doen.
Garantie kunnen geven, geen milieu delicten plegen en weten waar ze over praten.
Het is gewoon niet normaal dat er allerlei partijen zijn die klakkeloos aircos in de markt zetten en advies geven die nog kant nog wal raken, vervolgens laten aansluiten door de mensen die ze kopen. Jullie verzieken heel de markt en maken alles kapot. Enkel en alleen om nog meer geld binnen te harken.
“Schoenmaker hou je bij je leest”
Een fijne dag aan allen gewenst.
Groeten,
Michael
Mag een binnenunit vertikaal gehangen worden?
Nee. Deze moet horizontaal (en waterpas) hangen.
Ik ben het eens met het nut van vakmensen. Maar, ik ben al zo vaak slecht uitgekomen met echte vakmensen, of in ieder geval vakfirma’s. Het lijkt mij echt een gamble. Heb al vaak loodgieterij werk nadien beter gemaakt, mijn dak bijgewerkt, dure kasten moeten haaks in elkaar zetten, dingetjes moeten vastschroeven nadat een vakman zijn werk had gedaan, of iets heel anders, bankpersoneel attent op maken dat hun uitleg eigenaardig is, dan kijken ze het na, en ja…. Fouten gebeuren overal. Ik moet ook zeggen dat ik goede vakmensen heb gehad. Ik weet echter niet vooraf of het wel of niet gaat lukken… alles controleren, maar is het dan nog een vakman?
Als iemand raad kan geven, dan hoor ik het graag, want betaal graag een vakman om dan zelf geen zorgen hoeven te maken.
Een vraag
Bij ons is de airco verkeerd aangesloten geweest door een specialist
Hij gaf koeltemiddel naar binnen
Een enorm geratel en toen een grote soort stofwolk
Dit lijkt mij niet handig voor de unit
Kan iemand mij vertellen of dit vervangen moet worden of dat je deze unit gewoon kan blijven gebruiken??
Hoeveel meter moet de aircosysteem op de buitenmuur van een raam vandaan hangen
Wat voor lucht komt eruit als het draait is dit onzuiver voor je gezondheid/inademen
Hallo,
Om ruimte te sparen zouden we de buiten unit in de grond willen plaatsen.
Graag zouden wij uw mening horen hierover: kunt u dit aanraden? Of heeft u argumenten om dit juist af te raden?
Alvast bedankt voor uw reactie.
We hebben drie airco s ophangen boven elkaar op de zijgevel en nu moet ik ze van de gemeente af pakken en op een andere plaats hangen maar waar iemand een idee of advies ?
Van mijn verhuurder mag ik de leidingen (kabelgoten) die normaal aan de buitenmuur bevestigd worden niet daar plaatsen maar binnen. Nu een hele toer om bij de 2e binnenunit te komen die in de slaapkamer op de bovenetage is. Van buitenunit naar die binnenunit is het wel 20 meter binnendoor. Kan dit? En 2e vraag: kan ik een multi-split unit buiten laten plaatsen met 1 aangesloten binnenunit in afwachting van een latere beslissing een 2e binnenunit aan te schaffen en dan dus later aan te koppelen op de multisplit buitenunit? Of moet je alle meerdere binnenunits direct aansluiten?
Hallo,
Mijn kamer is2.60cm hoog maar door aller lij dingen past de binnenuit niet 15 cm onder het plafon maar wel op 1.80 is midden unit kan en mag dit
J Bos. Hopelijk heb ik de vraag goed begrepen. Een binnenunit moet je minstens 10cm onder het plafond installeren zodat er voldoende ruimte is om lucht aan te zuigen.
Lager is geen probleem (dus op een hoogte van 1,80m is prima).