Quantcast

Modellen airconditioning

Naast de verdeling in vaste en mobiele airconditioners, kunnen we ook een indeling in verschillende modellen maken. Het bekendst zijn de ‘bakken’ aan de muur die je met een afstandsbediening bedient. Maar airco’s hebben ook vaak een andere vorm. De omgeving bepaalt voor welk type airco je het best kunt kiezen. Een aantal veelvoorkomende soorten airconditioning.

wandmodel airconditioning
Wandmodel airconditioning

Inhoud

Wandmodel airconditioning (wand-airco)

Dit is het meest voorkomende type en het is vaak ook het eenvoudigst te installeren. Het wandmodel moet verticaal waterpas worden opgehangen aan de bijgeleverde beugel. Bij schuine wanden zal er een eerst een koof moeten worden aangelegd. Vanaf zijn hoge plek aan de muur verdeelt hij op een optimale manier de lucht over de ruimte. De meeste modellen kunnen de lucht ‘driedimensionaal’ rondblazen.

Wandmodel zonder buitenunit

Naast de conventionele wandmodel airco met buitenunit is ook de wandmodel airco zonder buitenunit in opkomst. Hierbij installeer je alleen een dunne airconditioning aan de binnenzijde van de kamer. De afvoer vindt plaats via de muur. Dit type airco is in trek omdat je zo geen plek voor een grote buitenunit nodig hebt. Ook zitten de buren of jijzelf niet met geluidsoverlast buitenshuis.

Raammodel airconditioning (raam-airco)

raammodel airconditioning
Raammodel airconditioning

Het raammodel – ook wel de raam-airco genoemd – zie je niet veel bij bedrijven of bij particulieren. Het is vooral in trek bij hotels en cafés. Een raammodelunit is een monoblock-airco die in een raam of in een gat in de muur wordt geplaatst. Aan de binnenkant komt de koele lucht eruit, aan de buitenkant blaast hij warme lucht en condens uit. Soms kan zo’n model handig zijn wanneer je het in een (ongebruikt) raam kunt plaatsen. De raam-airco zou wel wat populairder kunnen worden als het crowfundproject van de Noria naar Nederland en België zou kunnen komen. Voor zover wij weten is deze draagbare raam-airco op dit moment nog niet te koop.

cassettemodel airconditioning
Cassettemodel airconditioning

Cassettemodel airconditioning (cassette-airco)

Het cassettemodel tref je regelmatig in kantoren en in supermarkten aan. Het model kan weggewerkt worden in een systeemplafond, zodat je alleen het rooster waar de koele lucht uitkomt kunt zien. Tegenwoordig hebben veel supermarkten open plafonds, waarbij je buizen en leidingen gewoon kunt zien. Het cassettemodel hangt hier dan ergens aan staalkabels tussen. Op zichzelf is dit een goede oplossing wanneer een aircosysteem aan het oog onttrokken moet worden.

Plafondmodel airconditioning (plafond-airco)

plafondmodel airconditioning
Plafondmodel airconditioning

Een variant op het wandmodel is het plafondmodel, dat je ook vaak terugziet in winkels, supermarkten of restaurants. Het plafondmodel wordt vaak dun en strak vormgegeven. Dit type airco plaats lucht langs het plafond, waardoor ze geschikt zijn voor grotere, lange ruimtes. Plafond-airco’s worden eigenlijk niet ingezet voor woningen van particulieren.

Een airco in het plafond is speciaal ontwikkeld voor (commerciële) ruimtes die geen andere inbouwmogelijkheden voor airco hebben. Meedere plafondunits worden vaak op één buitenunit aangesloten (multi-split). Plafond-airco’s kunnen trouwens ook netjes worden weggewerkt in het plafond, zodat je alleen een rooster ziet.

vloermodel airconditioning
Vloermodel airconditioning

Vloermodel airconditioning (vloer-airco)

Dit type airconditioning wordt vaak gebruikt om grote ruimten koel te houden. Denk hierbij aan serverruimten, showrooms of zalen in ziekenhuizen. Vloermodellen worden ook (als kleinere units) in woonhuizen of in kleine kantoren gebruikt. Een vloermodel airconditioning heb je als single-split (om één ruimte te koelen of te verwarmen) en als multi-split (om meerdere ruimten te koelen of te verwarmen). Een voordeel van een vloermodel is dat het de koele lucht ook naar boven kan blazen, zodat je geen last hebt van de luchtstroom.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *