Mobiele airco met luchtreiniging
Sinds de uitbraak van het coronavirus zijn luchtreinigers extra populair geworden. Een luchtreiniger gaat stofdeeltjes, pollen, rook, fijnstof en nare luchtjes tegen en verhoogt zo de luchtkwaliteit binnenshuis. Goed luchtreinigers zijn ook effectief tegen bacteriën en virussen. Zo kun je dus ziektes, allergieën of aandoeningen aan de luchtwegen voorkomen. Een luchtreiniger als zelfstandig apparaat is geen airco, maar er zijn ook mobiele airco’s die lucht reinigen.
Airco’s in combinatie met luchtreiniging is handig, want zeker bij hogere temperaturen wordt de kwaliteit van de lucht in huis snel minder.
Luchtreinigers
Allereerst moeten we het even hebben over de luchtreinigers (of ionisators). Deze apparaten koelen niet, maar schonen de lucht in huis op. Veel mensen zetten deze apparaten in omdat je stofdeeltjes tegen willen gaan of huisdieren houden en er misschien een (lichte) allergie voor hebben.
Maar luchtreinigers kun je ook inzetten om vervelende geurtjes zoals kookluchtjes of de kattenbak tegen te gaan. Sommige luchtreinigers hebben daarnaast een mogelijkheid om de lucht te bevochtigen. Te droge lucht is ook slecht voor je luchtwegen.
De beste luchtreinigers
Zoals dat (meestal) ook voor mobiele airco’s geldt, is goedkoop duurkoop. De beste luchtreinigers zijn over het algemeen best prijzige apparaten. Zo komt deze Philips luchtzuiveraar goed uit de test:
Dit apparaat werkt met een 3-laags-filter. Het voorfilter vangt stof en haren op. Het actieve koolstoffilter neutraliseert schadelijke gassen en onaangename geurtjes. En dan is er nog het HEPA-filter dat ultrafijne deeltjes opvangt, zo klein als 0,003 micron. Mooi aan deze luchtreiniger is ook als je visueel kunt zien wat de kwaliteit van de lucht is. Bij verontreinigde lucht kleurt de ring boven op het apparaat rood, als de lucht schoner wordt gaat dat naar blauw.
Ionisators
Luchtreinigers en ionisators zijn geen synomiemen, ook al reinigen ze beide de lucht in huis. Een ionisator (soms ook ionizer genoemd) is een luchtreiniger, maar niet iedere luchtreiniger is een ionisator. Het verschil zet hem in de techniek. Een ionisator maakt gebruik van ionisatie om de lucht te zuiveren. Ionisatie wil zeggen dat op moleculen een elektrische lading wordt aangebracht. Zo krijgen stofdeeltjes, virussen en bacteriën een ‘zwaardere’ lading en komen ze naar de grond of in het apparaat terecht. Zo adem je schone lucht in, vrij van pollen, aerosolen, stof en andere verontreiniging die potentieel schadelijk voor je gezondheid is.
Een groot voordeel van een luchtreiniger op basis van ionisatie is dat het apparaat geen filters gebruikt en daarom geen onderhoud nodig heeft. Een deel van de luchtreinigers gebruik ook een combinatie van filters én ionisatie om de lucht te reinigen.
Zo maakt deze goed beoordeelde luchtreiniger gebruik van wel 5 verschillende methoden om de lucht te zuiveren:
Luchtreiniger en airco ineen
Als je airco én reiniging wilt combineren, kun je investeren in een split-airco. Deze apparaten zijn meestal standaard voorzien van filters die geurtjes, stof en pollen filteren. Maar niet iedereen wil investeren in een vast apparaat. Zijn er ook mobiele airco’s die luchtreiniger en airco ineen zijn? Jazeker. Veel mobiele airco’s – en dan met name de duurdere producten – worden tegenwoordig ook met één of meerdere filters uitgerust, zodat je niet alleen koele maar ook schone lucht in je kamer krijgt.
Hier zijn je bijvoorbeeld een populair type mobiele airco dat ook als luchtreiniger (en ventilator en ontvochtiger) werkt.
Tenslotte hebben ook sommige aircoolers (luchtkoelers) een zuiveringsfunctie. Maar let op: dit zijn dus geen mobiele airco’s. Ze koelen vaak op basis van water.