Quantcast

Monoblock airco (mobiele airco)

monoblock airco
Zo ziet een (mobiele) airco monoblock er meestal uit

De meeste mobiele airco’s zijn zogenoemde ‘monoblocks’ (soms ook gespeld als monobloc airco of monoblok airco), maar er zijn ook mobiele splitsystemen (split-units). En tenslotte heb je ook vaste airco monoblock.

Een mobiele airco met monoblock bestaat uit één geheel met een afvoerslang en dat is tegelijkertijd het belangrijkste voordeel van dit systeem.

Heb je het apparaat nodig, dan plaats je het in de ruimte waar je koelte (of warmte) wilt, je zorgt dat de afvoerslang lucht naar buiten kwijt kan en je bent klaar.

Inhoud

Mobiele airco: een monoblock

Een nadeel van een mobiele airco is het lawaai dat hij maakt. In tegenstelling tot bij split-units, bevindt de koelmotor van een mobiele airco zich in de unit zelf, waardoor deze meer geluid produceert. Je zult niet de eerste zijn die de airco uit moet zetten omdat er een telefoontje binnenkomt. 

Over het algemeen is een mobiele unit geen praktische oplossing voor een kantooromgeving, vanwege het beperkte rendement en de hoge geluidsproductie. ‘Mobiel’ moet je bij deze units soms wel met een korreltje zout nemen: sommige units wegen wel 40 kilo.

Een vaste monoblock airco

Behalve mobiele monoblocks zijn er ook vaste monoblock airco’s, beter bekend als de ‘airco zonder buitenunit‘. In het geval van een vaste monoblock, komt er alleen een gat in de muur waardoor de warmte naar buiten gaat. Het spreekt voor zich dat de situatie ter plekke hiervoor geschikt kan zijn. En dat de isolatie perfect in orde moet zijn om warmtelekkage te voorkomen.

Monoblock airco of split airco?

In zo’n geval kan een monoblock een geschikt alternatief zijn voor een vaste split-unit airco, hoewel de werking nooit zo goed zal zijn als die van een systeem met binnen- en buitenunit.

Een monoblock airco installeren
Een vaste monoblock airco installeren (beeld: YouTube)

Voordelen van een monoblock airco:

  • flexibeler in te passen in de omgeving
  • goedkoper in aanschaf
  • makkelijker te installeren (dit kun je ook zelf doen)
  • geen buitenunit benodigd (bij een vaste monoblock airco)
  • sneller geregeld (als je een split-unit wilt laten aanleggen, ben je al snel 2 weken verder)

Nadelen van een monoblock airco:

  • een groot apparaat in je (werk)ruimte (bij een mobiele monoblock)
  • meer geluid
  • beperkt(er) koelvermogen
  • energieverbruik groter dan van een split-unit airco

💡Tip: kijk voor een lijst met de best beoordeelde mobiele airco’s op bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *