Quantcast

Mobiele airco installeren

Een mobiele airco (zeker een monoblocksysteem) kun je heel goed zelf installeren. Het is in feite niet meer werk dan het ding uit z’n doos pakken, het op een goede plek neerzetten en de afvoerslang naar buiten leiden. Er zijn een paar dingen waar je rekening mee moet houden en die behandelen we op deze pagina.

Inhoud

Lees de gebruiksaanwijzing

mobiele airco installeren
Dit is het beste: een gat in de muur voor de afvoer van je mobiele airco

Ook al werken de meeste mobiele airco’s op dezelfde manier, het is altijd verstandig om de instructies van de fabrikant op te volgen. Lees de gebruiksaanwijzing en bewaar die op een plek waar je ze later makkelijk terug kunt vinden.

De knoppen op een mobiele airco zijn niet altijd even duidelijk. En het zou jammer zijn als je later niet meer precies weer hoe je je airco schoon moet maken of hoe je bepaalde instellingen uit moet voeren.

De mobiele airco installeren

Belangrijk is dat je de mobiele airco op een plek zet waar je de afvoerslang makkelijk naar buiten kan. In de praktijk zal dit dus al snel bij een raam of een deur zijn. Waar je op moet letten, is dat de kier naar buiten niet te groot wordt. Zo doe je de werking van het apparaat al snel weer teniet.

Het is handigst als je een schuif- of kantelraam hebt, dat je op de een of andere manier kunt afsluiten. Het mooist is als je een afsluitende plank of iets dergelijks hebt met daarin een gat dat precies groot genoeg is voor de slang.

Raamafdekking mobiele airco
De AirLock voorkomt het terugstromen van warme lucht in je kamer

Raamafdekking mobiele airco

Vaak kun je de afvoerslang van de airco alleen door een open of gekanteld raam doen. Zo komt er te veel warmte naar binnen, waardoor de werking van de airco oneconomisch wordt. Om dit op te lossen kun je ook een zogeheten AirLock kopen.

Dit is een speciale raamafdichting met een ritssluiting. Door de iets geopende ritssluiting van de AirLock kun je de afvoerslang steken. Zo wordt voorkomen dat de warme lucht terug je kamer in stroomt. Een ander voordeel is dat deze raamafdichting ook muggen en andere insecten buiten houdt.

Laat de mobiele airco tot rust komen

Wanneer je eenmaal een goede plek hebt uitgekozen en de slang zonder al te veel warmteverlies naar buiten kan worden geleid, doe je er goed aan het systeem een dag met rust te laten. Net als bij een koelkast moet het koudemiddel weer tot ‘rust’ komen voor een optimale werking.

Het is daarom slim het apparaat al voor het gebruik moet worden in huis (of in kantoor) te hebben. Ook wanneer je de airco aan het eind van de hittegolf of het zomerseizoen opbergt, kun je hem het beste overeind laten staan om het koelsysteem niet te ontregelen.

Elimineer warmtebronnen zo veel mogelijk

Wanneer je het systeem in gebruik neemt, zorg je ervoor dat er geen direct zonlicht in de ruimte valt. Ook eventuele warmtebronnen als zware printers schakel je het liefst zo veel mogelijk uit. Veel mobiele systemen beschikken over een lade of een bak die je met water kunt vullen, voor een betere werking.

Vul dit reservoir volgens de instructies uit de handleiding. Sommige modellen gebruiken hun condenswater als koelwater, bij andere modellen raakt het koelwater na verloop van tijd op. Controleer goed wat voor jouw apparaat geldt.

Schakel hierna het apparaat in volgens de gebruiksaanwijzing. De meeste systemen hebben een afstandsbediening waarmee je de ventilatorsnelheid en de temperatuur op afstand kunt regelen. Wanneer de airco op een houten vloer staat, leg je er het best een matje onder om de geluidsoverlast te beperken.

Denk eraan om regelmatig de stoffilters van het apparaat eruit te halen en deze te reinigen met een stofzuiger of onder een warme kraan. Raadpleeg ook hiervoor de gebruiksaanwijzing van de fabrikant.

In dit Amerikaanse filmpje zie je hoe je een mobiele airconditioner idealiter installeert. Hoe beter de afvoerslang aansluit op het raam of op een gat in de muur, hoe beter de werking van de airco.

mobiele airco installeren
Zo hoort het: de afvoer door een schot in het raam

Tips om de werking van een mobiele airco te verbeteren

Veel mensen zijn na aankoop van een mobiele airco toch een beetje teleurgesteld over de capaciteiten van het apparaat. Inderdaad, een mobiele airco geeft niet hetzelfde comfort als vaste airco.

Toch zijn er een aantal dingen waar je rekening mee kunt houden om de effectiviteit van je ‘portable’ te vergroten.

  1. Zorg voor een gat in de muur, deur of het raam waar de afvoerslang precies doorheen past. Dit voorkomt het vals aanzuigen van warme lucht.
  2. Isoleer zo mogelijk de afvoerslang met isolatiemateriaal of een grotere slang er omheen. Dit voorkomt dat de afvoerslang zelf de ruimte opwarmt (deze geeft vaak hitte af).
  3. Investeer in een systeem met meer capaciteit dan je strikt genomen voor de ruimte nodig hebt. Een systeem met zo’n 12.000 BTU of 3,4 kW lijkt het minimum voor een beetje kamer.
  4. Zorg voor voldoende vrije ruimte rondom de mobiele airco. Hij moet gemakkelijk lucht kunnen aanzuigen.
  5. Zet het apparaat al aan vóórdat het bloedheet is, bijvoorbeeld ’s morgens vroeg. ’s Nachts en ’s ochtends vroeg neemt de temperatuur niet toe. Dit is de tijd waarop je moet proberen de temperatuur zo laag mogelijk moet zien te krijgen.
  6. Verwacht niet dat je een ruimte even in een uurtje koel krijgt. Tijdens hete dagen staat je mobiele airco hele dagen te draaien. Let daarom op het geluidsniveau van de airco die je koopt, als je nog normaal tv wilt kunnen kijken of een telefoongesprek wilt voeren.
  7. Zorg dat je de unit schoonhoudt. Kijk regelmatig naar de filters en maak ze zo nodig schoon. Dat scheelt een stuk!

💡Tip: meer tips en trucs voor je mobiele airco nodig? Lees dan de pagina Mobiele airco op AllesAirco.nl.

38 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *