Mobiele airco
Een voordeel van een mobiele airco is – naast z’n prijs uiteraard – zijn verplaatsbaarheid. Je kunt de unit neerzetten waar je op dat moment een koelbehoefte hebt. Uiteraard moet je er wel voor zorgen dat de afvoerslang voor warme lucht naar buiten verdwijnt. Deze wordt meestal via een open raam naar buiten geleid.

Inhoud
Wat is een mobiele airco?
Een mobiele airco – ook wel een verrijdbare of portable airco genoemd – gebruik je om de temperatuur en luchtvochtigheid in een kamer te regelen. Dit type airco heeft meestal een licht gewicht en soms ook wielen, waardoor je hem ook makkelijk kunt verplaatsen. Dat is handig als je overdag de woonkamer wilt koelen en ’s avonds en ’s nachts graag een koele slaapkamer wilt hebben.

Het kenmerk van een mobiele airco (althans in de monoblock-uitvoering) is dat de compressor in het apparaat verwerkt zit, wat betekent dat het lawaaiigste deel van de airco zich dus ook binnen bevindt.
💡Tip: wil je een fluisterstille airco? Dan is een mogelijke oplossing een mobiele split-unit airco.
Hoe werkt mobiele airco?
De werking van een mobiele airco komt grotendeels overeen met die van zijn vaste (split-unit) broertje.
De warme lucht in de ruimte wordt aangezogen door de ventilator. Hierna wordt de lucht naar een warmtewisselaar geleid, waar een koelmiddel doorheen stroomt. Dit koelmiddel absorbeert de warme lucht, waarna deze als koele lucht terug de ruimte in wordt geblazen.
Afvoer van warme lucht naar buiten is hierbij steeds noodzakelijk, net als bij de vaste airco.
Heeft een mobiele airco altijd een afvoer nodig?
Ja, en dit is dan ook meteen de grootste beperking van een mobiele airco ten opzichte van een vaste airco. Er blijft meestal een raam of deur open, waardoor er alsnog warme lucht naar binnen stroomt. Hierdoor ligt het toch al niet optimale rendement van een mobiele airco nog lager.
Op internet zoeken veel mensen naar een mobiele airco zonder slang, maar dit is technisch dus niet mogelijk. Apparaten die weleens als zodanig worden verkocht zijn luchtkoelers (of aircoolers). Maar dit zijn dus geen echte airco’s en ze zijn ook niet te vergelijken met aircosystemen, omdat ze op een heel andere techniek gebaseerd zijn.
Opmerking: in de zomer van 2020 verscheen de Evolar EVO-ES9000 op de markt, die claimt de eerst ‘airco zonder afvoerslang’ te zijn. Het principe van dit apparaat is dat een groot reservoir water eerst met de compressor aan wordt teruggekoeld naar ijswater, waarna het apparaat zonder compressor aan koeling geen totdat het water niet meer koel is.
📚Meer lezen? op de pagina Airco zonder afvoerslang vind je meer informatie over deze uitvinding.

Wanneer kies je voor mobiele airco?
- Zoek je een airco die je makkelijk kunt verplaatsen of weer weghalen als je hem niet gebruikt?
- Heb je niet het hele jaar door maar alleen op de allerwarmste dagen een oplossing nodig?
Dan kun je een mobiele airco overwegen. De airco kun je het beste al aanzetten voordat het te heet is. Verdrijf de hitte ’s ochtends door de ramen tegen elkaar open te zetten.
Een mobiele airco kan de temperatuur makkelijker stabiel houden dan die drastisch verlagen. Door hiermee rekening te houden, verlaag je ook het verbruik van je mobiele airco.
Waarmee moet je rekening houden bij het kopen?
Koop je jouw mobiele airco voor een specifieke ruimte, zoals een werkkamer, een woonkamer of een slaapkamer? Koop dan een airco die deze ruimte aan kan.
💡Tip: kijk naar het aantal m3 dat de mobiele airco terug kan koelen. Het koelvermogen van een mobiele airco wordt vaak aangegeven in BTU of Watt. Je hebt ongeveer 30-50 Watt nodig (zo’n 150 BTU, 1 Watt is gelijk aan 3,4121 BTU) per m3 aan inhoud.
Als de ruimte die je wilt koelen slecht geïsoleerd is, zich op zolder bevindt of veel ramen heeft, heb je al snel een hoger koelvermogen nodig.
Het geluidsniveau van een mobiele airco
Veel mobiele airco’s worden gekocht om ’s nachts de slaapkamer te verkoelen. Het is natuurlijk lekker om tijdens warme zomerse dagen koel te kunnen slapen. Maar een mobiele airco maakt meer geluid dan een vaste airco.
Let daarom bij het aanschaffen van mobiele airco op het geluidsniveau. Over het algemeen zijn de wat duurdere mobiele airco’s stiller dan de goedkoopste modellen. Een mobiele airco die relatief stil is, produceert tussen de 50 en 60 decibel.
Dat is heel wat luidruchtiger dan de stilste vaste airco’s, maar heel wat stiller dan de meest lawaaiige mobiele airco’s. Bij sommige modellen kun geen gesprek voeren als ze op volle sterkte aan staan, laat staan rustig slapen.
Mobiele airco-units zijn er in 2 typen:
– monoblock airconditioning
– mobiele split-unit airconditioning
De monoblock-variant komt het meeste voor. Beide systemen hebben zo hun voor- en nadelen. Op de pagina’s van de respectievelijke aircosystemen lees je hier meer over.
Waar moet je op letten als je een mobiele airco wilt kopen?
Wil je een mobiele airco kopen? Let dan even op! Wanneer je een mobiele airco wilt kopen, heb je daar meestal haast mee omdat er een hittegolf aan zit te komen of omdat die al gearriveerd is. Geen tijd te verliezen dus! Maar je moet wel even op een paar zaken letten, zodat je geen spijt krijgt van je aankoop.
⚠️Let op: wanneer zich een hittegolf aandient, gaan mensen massaal mobiele airco’s kopen en kunnen de levertijden bij zowel webshops als gewone winkels flink oplopen. Het beste kun je er daarom – je raadt het al – op tijd bij zijn.
Met een aantal zaken moet je rekening houden als je een mobiele airco gaat kopen. De belangrijkste hebben we hieronder samengevat.

Koelvermogen
Het koelvermogen van je mobiele airco is het eerste waar je op moet letten als je een airco gaat kopen. Niets is zo vervelend als dat je een mobiele airco koopt en je er jouw slaapkamer niet mee koel krijgt. Het koelvermogen wordt meestal weergegeven in BTU.
Je kiest in de meeste gevallen het beste voor een wat groter koelvermogen dan je minimaal nodig zou hebben. Op de pagina Hoeveel airco heb ik nodig? rekenen we je voor hoeveel BTU je voor de te koelen ruimte nodig hebt. Houd er ook rekening mee dat ramen en isolatie de werking van je airco beïnvloeden.
Netsnoer
Waar ga je jouw mobiele airco plaatsen? Heb je daar ook een stopcontact of moet je al snel met een verlengsnoer werken? Fabrikanten raden het gebruik van verlengsnoeren soms af, vanwege de grote hoeveelheid stroom die de apparaten verbruiken en als gevolg daarvan de kans op brand. In zulke gevallen is het handig als het originele netsnoer zo lang is dat je makkelijk bij het stopcontact kunt.

Afstandsbediening
Met een afstandsbediening is een mobiele airco veel makkelijker te bedienen. Je kunt er programma’s of een timer mee instellen. Iets wat op de airco-unit zelf vaak niet gaat. Als extraatje kun je de ingestelde temperatuur op de afstandsbediening makkelijk aflezen. Een mobiele airco met afstandsbediening is onontbeerlijk als je deze bijvoorbeeld in je kantoor gebruiken. Als er dan iemand belt, kun je de mobiele airco makkelijk op een lager geluidsniveau zetten.
Programma’s
Nog iets belangrijks waar je op moet letten als je een mobiele airco koopt. Over welke programma’s beschikt het apparaat?
Dit zijn de meestvoorkomende functies van airco:
- Koelen
- Ventileren
- Verwarmen (dat kan in koele ruimtes in de winter van pas komen)
- Lucht zuiveren
- Lucht ontvochtigen
- En een volautomatische functie
Het is altijd praktisch als je een doeltemperatuur in kunt stellen en als je mobiele airco die temperatuur automatisch aan kan houden. Dat kan namelijk heel wat stroom schelen.

Timer
Een timer is handig om je mobiele airco zichzelf ’s nachts automatisch uit te laten schakelen. Of juist ’s ochtends voordat je gaat werken in te laten schakelen.
Lamellen
Hoe is de instelling van de lamellen geregeld? Moet je deze handmatig in een bepaalde richting zetten? Kun je deze programmeren? Kun je de mobiele airco zelf de stand laten bepalen? Kun je de lamellen met de afstandsbediening sturen?

Raamdoorvoer
Een mobiele airco heeft een afvoerslang door het raam naar buiten nodig. Sommige mobiele airco’s bieden een kit om de afvoerslang door een rond gat naar buiten te leiden, dat je in het raam kunt plaatsen.

Anders is het verstandig om te zorgen voor een raamafdichting, zodat de warme lucht niet net zo hard weer naar binnen komt. Als je op zoek bent naar een mobiele airco zonder slang, zoek je waarschijnlijk een luchtkoeler in plaats van een airco.

Mobiele airco met 2 slangen
Behalve mobiele airco’s met alleen een afvoerslang voor de warme lucht, zijn er ook mobiele airco’s met 2 slangen, de zogenoemde dual hose portable airconditioners.

Waar één slang dient voor de invoer van lucht van buiten en de andere voor de afvoer van warme lucht van binnen. Dit noemen we een gescheiden systeem.

Het voordeel van een airco met 2 slangen is dat het apparaat efficiënter kan werken en je in de binnenruimte geen vacuüm creëert. Deze apparaten zijn wel een stuk moeilijker te vinden dan de airco’s met maar 1 slang naar buiten. Omdat veel consumenten één afvoerslang al niet zien zitten, durven veel fabrikanten het niet aan om 2 slangen aan hun AC te verbinden.
Energieverbruik
Mobiele airco’s gebruiken meer energie dan vaste airco’s. Door te kiezen voor een energiezuinig exemplaar, bespaar je direct geld. Gelukkig is het verplicht om het energieverbruik op het energielabel te vermelden.

Controleer of je een zuinige airco of een onzuinige airco hebt, voordat je tot aankoop overgaat.
Geluidsniveau
Mobiele airco’s maken vaak veel geluid, zeker in vergelijking met vaste split-units. Vergewis je er voor aankoop van je airco van dat je kunt leven met de hoeveelheid geluid. Voor een slaapkamer-airco wil je een stiller model dan een airco die de boel koel houdt terwijl jij weg bent. Een stillere mobiele airco is wel vaak een duurdere mobiele airco.

Verplaatsbaarheid
Het apparaat heet dan wel een ‘mobiele’ airco, dat wil nog niet zeggen dat het makkelijk verplaatsbaar is. Sommige apparaten zijn veel te groot en te zwaar om gemakkelijk te kunnen verplaatsen tussen verschillende ruimtes in je huis of kantoor.

Houd hier rekening mee als juist de verrijdbaarheid belangrijk voor je is. Zitten er wielen onder het apparaat? Hoeveel weegt het? Ook de lengte van het snoer speelt hierbij weer een rol.
Recensies
Je kunt veel afleiden uit de tevredenheid van andere aircogebruikers. Wat voor recensies krijgt de mobiele airco die jij op het oog hebt? Eén of twee recensies zeggen natuurlijk nog niet zo veel. Maar de populairdere modellen airco’s hebben vaak wel meer recensies.

Als de algemene teneur van de recensies goed is, is dat voor jou een indicatie dat je in ieder geval geen miskoop doet. Via internet kun je gemakkelijk de recensies vergelijken bij de webshop van jouw keuze.
Waar koop je een mobiele airco?
Bij een hittegolf staan de mobiele airco’s vaak overal opgesteld. Bij de bouwmarkt, bij de Makro, bij de lokale witgoedzaak. Toch is het belangrijk dat je niet zomaar de eerste de beste airco koopt waar je tegenaan loopt. Het antwoord is meestal internet: op sites zoals deze kun je je eerst rustig oriënteren, zodat je geen enorme miskoop doet.
Airco kopen bij een webshop
Gelukkig zijn er betrouwbare webshops, zoals die van bol.com of die van Coolblue waar je gemakkelijk een airco uit kunt zoeken die vaak de volgende dag nog wordt geleverd.
Bekijk wat voor jou belangrijk is (koelvermogen, ontvochtigen, formaat, functies, prijs) en maak een keuze op basis van eventuele reviews van tevreden gebruikers.
⚠️Let op: mobiele airco’s zijn er als monoblock (de meestvoorkomende uitvoering van een mobiele airco) en als split-unit (beter koelvermogen en minder lawaai in de ruimte).
Een merk dat bekend staat om zijn goede prijs-kwaliteitsverhouding is het Italiaanse DeLonghi (zie hieronder).
💡Tip: kijk voor een lijst met de best beoordeelde mobiele airco’s op bol.com.
Beeldmateriaal: bol.com
Weer z’on partijdig reactie. Waardeloos dus.
Wel een goed een krap artikel waar je net zo ceel leer als op de verkopers sites.
Bij bol kun je niet achteraf betalen voor een airco. Of te wel moet je met de “partner” de eventueel probleem oplossen 😉
Goede beschrijving van een mobiele airco en de functies ervan! Hoe zit het met de vergelijking van de merken? Waar vind ik deze terug zoals de Fuave, hebben jullie die ook?
Ja, we hebben onlangs een vergelijkende test uitgevoerd met A-merken airco’s. Deze test voor het jaar 2020 vind je hier: https://www.allesairco.nl/test-mobiele-aircos/
We hebben hier geen B-merken als Fuave in opgenomen.
Dit is echt precies wat ik moest weten. Niet normaal gedetailleerd echt fantastisch werk!!
Wij hebben een mobiele airco gekocht voor de slaapkamer. In feite moet je alles dichthouden (raam/deur) om deze zo optimaal te laten functioneren, maar ik vraag me het volgende af: het apparaat zuigt en voert de warme lucht af via de slang naar buiten, maar hoe zit het dan met de resterende lucht: blijft die gezond, blijft er genoeg zuurstof over? Als je de deur dichttrekt als de airco aanstaat, trekt de deur bijna vacuüm of maak ik me onterecht zorgen?
Hi. Fijn zo’n site met de diverse informatie!
Wij liepen aan tegen ongeaarde wandcontactdozen in ons oudere huis, na koop van 2 airco’s..
Tja, wat doe je dan? Verlengsnoer met voldoende capaciteit gebruiken?? ( Wordt in de handleiding afgeraden)
Wellicht ook een stukje aan weiden bij het kopje Netsnoer!?
Hebben jullie voorbeelden van de 2 slang airco’s? Kan geen typenummers oid vinden.
Mobiele airco’s blazen hete lucht naar buiten. Dat betekent dat ergens anders in de woning warme buitenlucht naar binnen komt. Koelt het apparaat de woning dan wel? Of blijf je netto met een even warme woning zitten?