Quantcast

Soorten bijverwarming

Er zijn verschillende soorten bijverwarming. Elke soort heeft zijn eigen specifieke voor- en nadelen. Er zijn bijvoorbeeld: ventilatorkachels, convectorkachels, straalkachels, halogeenkachels, oliegevulde radiatoren, keramische verwarming, infraroodverwarming en airconditioning. Elk van deze soorten bespreken we op deze pagina.

Inhoud

Dit zijn de verschillende soorten bijverwarming

Of het nu gaat om een (bad)kamer, zolder, kelder, hobbyschuurtje, tuinhuisje, caravan of camper. Van oliegevulde radiatoren tot veilige, spatwaterdichte verwarmingselementen. Er zit zeker een bijverwarming (kachel) tussen die geschikt zal zijn voor jouw situatie.

Ventilatorkachel

De ventilatorkachel is uitermate geschikt om zeer snel de lucht te verwarmen in het vertrek.

De ventilatorkachel is minder geschikt voor langdurige verwarming door het geruis van de ventilator, maar dus ideaal en meer geschikt voor tijdelijke verwarming met tussenpozen. Handig voor bijvoorbeeld de hobbykamer, zolder en garage, maar natuurlijk ook de woonkamer. Vaak is de ventilatorkachel ook voorzien van een koude lucht stand (ventilatiestand) voor een aangename koele bries in de warme lente- en zomermaanden.

Convectorkachel

Ook een convectorkachel is geschikt om snel een ruimte te verwarmen.

Maar deze kachel zorgt er voor dat de ruimte langdurig verwarmd blijft. Deze kachel werkt geluidloos, is gemakkelijk te verplaatsen en daardoor zeer geschikt voor gebruik in woonkamers, slaapkamers en kinder- en studeerkamers. Een convectorkachel is, in tegenstelling tot bijvoorbeeld een ventilatorkachel, minder geschikt voor plaatsing op een bureau of tafel. De convectorkachel is namelijk groter van formaat en daarom voornamelijk bedoeld om op de vloer te plaatsen.

Straalkachel

Een straalkachel geeft een behaaglijke directe en gerichte warmte rondom de kachel. Deze kachel is niet erg geschikt voor de verwarming van grote ruimtes maar is meer bedoeld voor badkamers, serres en terrassen.

Een straalkachel dient (in de meeste gevallen) opgehangen te worden en wordt niet geleverd met een voet of standaard. Ideaal dus voor dat extra beetje warmte in het voor- en najaar!

Halogeenkachel

Een halogeenkachel is ideaal als je een korte tijd in een ruimte zit (voor bijvoorbeeld een studie-uurtje of pianoles) en je wilt voorkomen dat je met de centrale verwarming het hele huis moet verwarmen voor dat ene vertrek. Het is dan zuiniger om even de halogeenkachel aan te zetten. Maar ook een ventilatorkachel is hiervoor dus, zoals al eerder vermeldt, ideaal! Het verschil tussen beide zit hem dus niet in de mogelijkheden en uitvoering maar in de wijze van verwarming. De halogeenkachel is ideaal voor een korte periode voor verwarming maar verbruikt in verhouding behoorlijk wat stroom.

Zoek je verwarming voor meerdere uren dan is de keuze voor de halogeen kachel een dure en kun je beter voor (bijvoorbeeld) een oliegevulde kachel kiezen.

Oliegevulde kachel

Een oliegevulde kachel is bedoeld om een verblijfsruimte langdurig te verwarmen. Deze oliegevulde kachel werkt vrijwel geluidloos en is daardoor zeer geschikt voor gebruik in slaapkamers en kinder- en studeerkamers.

Het verwarmingseffect van een oliekachel is echter langzamer dan van een convectorkachel. Het is dus zeker aan te raden, indien mogelijk, om de oliegevulde kachel een kwartiertje of half uurtje (afhankelijk van de grote van de kamer) van te voren aan te zetten zodat je direct in een aangename temperatuur verblijft. Oliegevulde kachels zijn wel wat duurder in de aanschaf dan andere soorten bijverwarming, maar hiervoor krijg je dan ook een krachtige warmtebron waaraan je veel plezier en warmte zult beleven.

Keramische verwarming

De keramische verwarming is speciaal bedoeld voor het verwarmen van de werk- en/of verblijfplek. Het geeft een prettige stralingswarmte en is niet belastend voor luchtwegen omdat stofdeeltjes niet kunnen verbranden in het warmte element. Absoluut veilig voor kinderen.

Wanneer de keramische ventilatorkachel aangezet is, wordt het keramische element verwarmd. Dit element distribueert en geleidt de warmte door de luchtstroom dat het element passeert. De belangrijkste voordelen zijn:

Zeer energiezuinig: het keramische element geeft sterke warmte af dichtbij het apparaat zelf waardoor 1800 W voldoende is voor een ruimte van 60 m²(normaal is dit 2000 W).
Zeer compact: de keramische ventilatorkachel is over het algemeen kleiner dan een klassiek model ventilatorkachel.
Welk vermogen, voor welke afmeting vertrek?

De verwarmingscapaciteit van een kachel is afhankelijk van het vermogen (wattage). De verhouding vermogen/oppervlakte hangt o.a. af van de gewenste kamertemperatuur, de buitentemperatuur en de isolatie van het vertrek.

Airconditioning

En natuurlijk mogen we airconditioning als goedkope vorm van bijverwarming niet vergeten. Veel mensen koppelende airconditioning automatisch aan koeling, maar dat is onjuist. Moderne aircosystemen zijn uitgerust met een warmtepomp die net zo goed kan verwarmen als koelte kan geven.

Doordat een moderne airco warmte lucht uit de buitenlucht haalt (zelfs als het buiten vriest) en op deze manier alleen elektriciteit gebruikt, kun je airconditioning perfect inzetten als bijverwarming. Bij een systeem van voldoende capaciteit is het zelfs denkbaar dat je geen andere vorm van verwarming meer naast je airco nodig hebt.