Quantcast

Hoe werkt airco?

Hoe werkt airco? De werking van airconditioning heeft iets magisch. Hoe kan het dat een apparaat koude produceert, terwijl het in de ruimte en buiten bloedheet is? Inderdaad, het is bijna tovenarij, maar wel gebaseerd op een op zich eenvoudig natuurkundig verschijnsel. Hetzelfde principe zien we namelijk terug in de koelkast in onze keuken.

Airconditioning… hoe werkt het?

Simpel gezegd produceert een airco geen koude lucht, maar hij koelt de lucht af door de warmte eraan te onttrekken. Hiervoor maakt het systeem gebruik van het natuurkundige feit dat verdamping warmte aan de omgeving onttrekt. Wat verdampt, is de koelvloeistof die door het apparaat stroomt. Terwijl de vloeistof die verdampt en daarmee warmte wegneemt door de koelbuizen stroomt, blaast de ventilator in de binnenunit de gekoelde lucht in de ruimte.

de warmtepomp - het principe van de airco
Een warmtepomp werkt zo: 1 is de condensor, 2 de turbine (eventueel smoorventiel), 3 de verdamper, 4 is de compressor (bron: Wikipedia)

Verdampen van koudemiddel

De verdampte koelvloeistof stroomt ondertussen via een compressor en een condensor door de buizen naar de buitenunit, waar de inmiddels weer vloeibaar geworden koelstof in aanraking komt met de buitenlucht en zijn warmte afgeeft. Tegelijkertijd trekt de compressor in de buitenunit nieuwe warme lucht aan, die samen met de koelvloeistof naar binnen wordt geleid, waar het hele proces opnieuw begint. Het is dus een gesloten systeem dat zichzelf steeds in stand houdt. Hierbij is het wel belangrijk dat er geen lek in het systeem komt, anders wordt het proces al snel verstoord.

De warmtepomp

Daarnaast onttrekt een airco ook vocht aan de lucht in de ruimte. Koele lucht bevat nu eenmaal minder waterdamp dan warme lucht. Deze condensdruppeltjes worden afgevoerd door het systeem en kunnen in de praktijk een plasje water op het dak of onder de ophanging van de buitenunit vormen. Bekend zijn ook de condensdruppeltjes die je op een hete dag onder de motorkap van de auto aantreft, wanneer de airco flink zijn best moet doen.

raammodel airconditioning
Een vereenvoudigde weergave van de werking van een airconditioning. Het afgebeelde type is een raammodel. (Bron: Wikipedia)

Dit hele natuurkundige principe staat bekend als de warmtepomp. Op de afbeelding zie je een vereenvoudigde weergave van een warmtepomp. Een vaste airco op basis van een warmtepomp (en dat zijn te tegenwoordig vrijwel allemaal) betekent automatisch dat je kunt verwarmen, koelen, ventileren en ontvochtigen.

Een monoblock werkt in principe op dezelfde manier, alleen doordat alle functies op één plek in één apparaat zitten, is de werking minder goed dan bij twee door leidingen gescheiden units. De werking van een mobiele airco wordt soms vergroot door een waterreservoir toe te voegen dat helpt om de lucht te koelen. De allergoedkoopste modellen gebruiken soms ook alleen water of ijs en blazen daar lucht langs, maar dit heeft weinig met airconditioning te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *