Quantcast

Voor bedrijven: EIA

De energie-investeringsaftrek (EIA) is bedoeld om ondernemers te stimuleren energiebesparende technieken en duurzame energie in hun onderneming toe te passen. Door deze maatregel leveren dergelijke investeringen jou als ondernemer dubbel voordeel op. Niet alleen bespaar je op je energiekosten met een efficiënt apparaat, je betaalt ook minder inkomsten- of vennootschapsbelasting. Als particulier kun je geen gebruik maken van deze subsidieregeling.

De energie-investeringsaftrek is een fiscale regeling van de ministeries van Financiën en Economische Zaken. AgentschapNL en de Belastingdienst voeren de EIA uit.

Als fiscale aftrekregeling biedt de EIA een direct financieel voordeel aan ondernemers die bijvoorbeeld in een energiezuinige airco investeren. Van de jaarinvesteringskosten (aanschaf- en voortbrengingskosten) van de typen die onder de regeling vallen is 41,5% aftrekbaar van de fiscale winst. Natuurlijk kun je ook de afschrijving inboeken als kosten. Jouw aan te schaffen airconditioning komt in aanmerking voor de EIA als je voldoet aan de volgende 3 voorwaarden:

  • Het bedrag aan energie-investeringen moet ten minste € 2.300 zijn (berekend per kalenderjaar)
  • Het bedrijfsmiddel is niet eerder gebruikt
  • Het bedrijfsmiddel staat op de Energielijst (check dus vooraf bij je aircoleverancier of dit zo is)

Om in aanmerking te komen voor de EIA moet de airco-installatie een COP (coefficient of performance) van 4,0 of hoger hebben. Dit betekent dat 1 kW aan energie door het apparaat in 4 kW aan warmte kan worden omgezet. Aanvragen van de subsidie kan via het digitale loket van RVO.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *