Koudemiddel R410A

Airco’s doen hun werk door het verdampen van koudemiddel dat de warmte uit de ruimte naar zich toetrekt. Elders op deze website lees je meer over de werking van airconditioning. Moderne systemen gebruiken het nieuwste koudemiddel en dat heet R410A. R410A is 10% efficiënter dan zijn voorgangers R22 (inmiddels verboden) en R407C, waardoor er minder van nodig is. Ook produceren de R410A-airco’s minder geluid dan de airco’s die met oudere generaties koudemiddel werken.

R410AR410A tast – in tegenstelling tot sommige eerder gebruikte middelen – de ozonlaag niet aan. Vrijwel alle nieuwe aircosystemen werken inmiddels met deze nieuwe koelstof. Ook de wettelijke STEK-regeling zorgt voor bescherming van het milieu. De op dit moment gebruikte koudemiddelen R134A, R407C en R410A zijn alle niet giftig, explosief of schadelijk voor de ozonlaag. Dat neemt niet weg dat ondeskundig gebruik van dit koudemiddel een aanslag op het milieu kan vormen, wanneer het bijvoorbeeld weglekt. Eén kilogram aan weggelekt R410A staat gelijk aan een uitstoot van 1725 kg aan CO2. Hoewel de schadelijkheid van de nieuwste generatie koelmiddelen dus flink is teruggedrongen, blijft de omgang ermee werk voor een erkende aircomonteur.

F-gassen zijn gefluoreerde broeikasgassen in bijvoorbeeld airco’s. Rijkswaterstaat voert de opdracht uit om de maatregelen uit de Europese F-gas Verordening (EC/517/2014) in te vullen.

STEK

STEK is een door de Minister van Infrastructuur en Milieu aangewezen exameninstelling voor monteurs die werken in de branche van stationaire koelinstallaties. In de nieuwe regelgeving dient STEK per 1-1-2018 een erkenning te hebben van de minister.

Koudemiddel R410A
Een modern koudemiddel voor airco’s: R410A

STEK staat voor Stichting Emissiepreventie Koudetechniek en heeft als doel emissies in de koudesector terug te dringen. Alleen ondernemingen met een STEK-erkenning mogen handelingen verrichten waarbij het risico bestaat dat koudemiddel vrijkomt. Aangesloten bedrijven hebben geschoolde monteurs die zorgvuldig en professioneel omgaan met hun werkzaamheden op het gebied van airco-installatie en airco-onderhoud. De STEK-monteur dient bij het in bedrijf stellen van de airco een lekdichtheidsrapport op te stellen.

Was dit artikel nuttig?

Gerelateerde artikelen

11 Comments

 1. Hillewwig

  Hallo
  Wat is het bruttogewicht van een 11,6kg fles aub? 11,6kg is de netto.
  Maar er staat niks op de fles van brutto
  Dankbu

  1. Alles Airco

   Dat antwoord moet ik u helaas schuldig blijven.

 2. Henry

  Ik heb al ca. 10 jaar 2 split unit systemen staan, helemaal nieuw, en die wil ik eindelijk nu laten monteren, maar weet niet welk koudemiddel er in zit. Kunnen verschilende types koudemiddel gemengd worden?

  1. Alles Airco

   Nee, R4010A kan niet met andere soorten koudemiddel worden gemixt. U moet het koudemiddel gebruiken dat op de airco staat aangegeven.

 3. Leefbaar Den Haag

  Ik heb een behoorlijke tijd geleden een p.e.p.e.r.d.u.r.e mobiele airco v/h merk Carrier gekocht. Gebouwd als een tank en heel stil. Hij koelt inmiddels echter nauwelijks meer. Er moet volgens mij koelvloeistof bij. Waarom wil niemand dat doen?

  1. Alles Airco

   Het zou inderdaad kunnen dat het koudemiddel zo goed als op is. Heeft u contact gezocht met een onderhoudsbedrijf in uw buurt?

   1. Leefbaar Den Haag

    Ik zou helaas niet weten waar er een onderhoudsbedrijf is bij mij in de buurt. Heeft u een lijst? Ik woon in de omgeving Den Haag.

    1. Alles Airco

     Helaas heb ik ook geen lijst. Maar ik krijg deze vraag wel vaker, dus ik ga daar wel mee aan de slag. Misschien dat het via Carrier lukt?

     1. Leefbaar Den Haag

      Superbedankt voor de moeite alvast! Carrier zelf heeft een website met wat gegevens voor de importeur enzo. Het Italiaanse Carrier is vooral befaamd om z’n professionele airco systemen voor bedrijven. De installatiebedrijven die je in NL kunt vinden via internet zijn allemaal “te groot” voor een enkele consument als ik.

     2. Leefbaar Den Haag

      Nog gelukt om iemand in Den Haag te vinden die voor particulieren mobiele aico’s bijvullen wil?

    2. Tjeerd

     probeer eens installatie bedrijf Alferink uit Groenlo. Die hebben bij ons in Nijmegen ook onze airco geplaatst. En die zijn ook zo’n ”groot” installatie bedrijf. Ik heb op hun site gekeken, en daar kun je heel gemakkelijk een storing melden.

Leave A Comment?