Split airco (vaste airco)

De vaste split-unit airconditioning (split airco) is de meestvoorkomende airco. Je vindt deze units al tientallen jaren op kantoorgebouwen, ziekenhuizen en supermarkten. Ook in de thuissituatie is deze vorm van airconditioning aan een opmars bezig, zelfs in ons koele Nederland. Datzelfde zeeklimaat dat voor ons grillige weerbeeld zorgt, wil nog wel eens doorslaan naar extreme warmte.

Split airco: de structurele oplossing

Bij zo’n hittegolf daalt de productiviteit. En zelfs als je vrij bent is een aanhoudende temperatuur van boven de 25 of 30 graden niet altijd een pretje. Er komt onvermijdelijk een moment dat er geen koel plekje in je huis meer te vinden is en de meesten van ons houden er toch wel van om een beetje koel te slapen. Een mobiele airco biedt in zulke gevallen vaak ook geen oplossing. Door de beperkte capaciteit krijg je het niet meer koel in huis, of je moet het apparaat de hele dag laten draaien, met een schrikbarend hoge stroomrekening tot gevolg.

airco-units in flatgebouw
Airco-units aan de buitenzijde van een flat in Hong Kong (bron: Wikipedia)

Airco split-unit

Een vast systeem in huis werkt beter. Er treedt minder warmtelekkage op en het systeem onttrekt gemakkelijker vocht aan de ruimte. Het is juist dat vocht dat zorgt voor die klamme, onprettige hitte. Een voordeel van een split-unit airco of split airco is dat je een prettiger, gelijkmatiger binnenklimaat kunt realiseren. ‘Split-unit’ betekent dat er 2 units zijn: een binnenunit en een buitenunit. Uit de binnenunit komt de koele lucht, de buitenunit voert de warme lucht af. De buitenunit is ook het deel dat het meeste geluid maakt. Je profiteert bij een goede split-unit airco dus van een fluisterstil systeem.

Het kan zijn dat je een bepaalde ruimte koel wilt houden of dat je in meerdere ruimten (bijvoorbeeld slaapkamers) airco wilt. Je kunt dan kiezen voor een strategisch geplaatste airco split-unit of voor een multi-splitsysteem.

Vaste airco’s zijn er in 2 typen:

– split-unit airconditioning (1 binnenunit en 1 buitenunit)
multi-split airconditioning (1 buitenunit met meerdere binnenunits)

Was dit artikel nuttig?

Gerelateerde artikelen

Leave A Comment?