Airco in de slaapkamer: waar moet je rekening mee houden?

Je hebt de beslissing gemaakt. Dit warme seizoen kies je ervoor om heerlijk koel te kunnen slapen. Je wilt een airco in je slaapkamer. Een slimme keus waarvan je zeker veel plezier zult hebben. Maar waarmee moet je nu eigenlijk rekening houden als je airco in de slaapkamer wilt laten installeren?

Is het wel goed om met airco te gaan slapen?

We beginnen met de gezondheidsvraag: is het gezond om met airco aan te gaan slapen? Het korte antwoord: ja, dat is gezond. Mits de airco op je slaapkamer aan een paar belangrijke vereisten voldoet, die je in dit artikel kunt lezen.

Om gezond te kunnen slapen is het belangrijk dat je kerntemperatuur daalt. Dat is de essentie van goed slapen. Een airco die je aanzet of aan laat staan als je gaat slapen, zorgt ervoor dat de temperatuur geleidelijk daalt. Daarom is het juist zo moeilijk in slaap te vallen als de slaapkamer de warmste ruimte in je huis is.

Met airco in de slaapkamer slaap je sneller en beter.

Split-airco slaapkamer

Als je kiest voor een split-unit airco in de slaapkamer – daar gaan we in dit voorbeeld even vanuit – moet je er rekening mee houden dat je een binnendeel en een buitendeel moet installeren. De koelte komt uit de binnenunit. De buitenunit doet het zware werk en die staat buiten.

Airco in de slaapkamer - waar moet je rekening mee houden
Lekker koel slapen? Hier moet je op letten voordat je airco in de slaapkamer bestelt.

Binnenunit airco slaapkamer

Voor de binnenunit zijn er een aantal zaken waar je aan moet denken. We sommen ze hieronder op:

De locatie van de binnenunit

Waar kun je het binnendeel het beste laten plaatsen? Mogelijk niet pal boven je bed, omdat je dan in de luchtstroom ligt. Je hebt voldoende ruimte en een verticaal stuk muur nodig om de unit aan op te hangen. De wand moet uiteraard ook stevig genoeg zijn om het gewicht van het binnendeel te kunnen dragen.

Het koelvermogen

Het koelvermogen van de airco moet aansluiten op de grootte van je slaapkamer. Niet alleen de grootte speelt een rol, maar bijvoorbeeld ook de aanwezigheid van veel ramen en van de ligging ten opzichte van de zon. Heb je jouw slaapkamer op zolder? Dan speelt dat ook een rol bij het kiezen van vermogen. Het koelvermogen moet precies goed zijn. Een te hoog vermogen op je slaapkamer en je ligt in de tocht. Een te laag vermogen en je kunt alsnog niet koel slapen.

Elektriciteit en afvoer

Uiteraard moet het mogelijk zijn om je airco op de juiste manier op het elektriciteitsnet aan te sluiten. Dat kan misschien via een bestaand stopcontact in je slaapkamer, maar je kunt ook speciaal een aansluitpunt aan laten leggen. Dat is misschien nodig als je het stopcontact ook nog voor een lamp of een wekkerradio nodig hebt.

Houd er rekening mee dat een airco ook een aantal Ampères nodig heeft, afhankelijk van het gekozen koelvermogen. Het zou kunnen dat je uitbreiding van het aantal groepen nodig hebt, voordat je een airco op je slaapkamer kunt installeren. Je airco-specialist kan jou hierover adviseren.

Stille airco

Voor de slaapkamer is het belangrijk dat je kiest voor een stille airco. Er zijn veel verschillen in de geluidsproductie van binnenunits. Over het algemeen zijn de stillere split-unit airco’s die van de duurdere merken. Houd er rekening mee dat een decibel meer of minder veel kan schelen voor je nachtrust.

Daarnaast is de afvoermogelijkheid voor de airco van belang. Kun je de slang van de airco die het condenswater afvoert gemakkelijk naar buiten leiden? Waar komt het gat in de muur? Heb je hier de ruimte voor?

Airco in de slaapkamer
Airco in de slaapkamer (beeld: YouTube)

Buitenunit airco slaapkamer

Ook voor de buitenunit zijn er een aantal zaken waar je aan moet denken. Hieronder vind je ze:

De locatie van de buitenunit

Ook het buitendeel moet je op een goede plek neer kunnen zetten of aan de muur kunnen hangen. Mogelijk kan de unit of het balkon staan of aan de gevel worden bevestigd. Misschien staat het buitendeel ook wel op het dak. Je moet er rekening mee houden dat het buitendeel van de airco het deel is dat het meeste geluid maakt. Denk daarom aan de buren of aan eventuele trillingen op het balkon die je uit je slaap kunnen houden.

Je kunt uiteraard kiezen voor een duurder model split-airco dat minder geluid produceert. Het buitendeel van de airco moet je ook kunnen voorzien van stroom. Het is daarnaast handig als je nog bij de unit kunt om die bijvoorbeeld schoon te kunnen maken.

Er zijn verschillende mogelijkheden om buitenunits te monteren
Er zijn verschillende mogelijkheden om buitenunits te monteren (beeld: YouTube)

Verbinding tussen binnen en buiten

Als je airco op je slaapkamer wilt, moet je de binnenunit en de buitenunit gemakkelijk met elkaar kunnen verbinden. Dan heb je te maken met de doorvoer van leidingen en de afstand tussen het binnendeel en het buitendeel. Laat je adviseren door een airco-specialist als je zeker wilt weten dat je een goede keus maakt.

Verbouwing valt mee

Het lijkt misschien een heel gedoe om airco in de slaapkamer aan te laten leggen. Maar uiteindelijk valt het gelukkig in de meeste gevallen erg mee. Twee ervaren airco-monteurs zijn een paar uurtjes bezig met het aanleggen van een split-unit airco in de slaapkamer. En na aanleg profiteer je meteen van de koelte van het systeem. Laat die hittegolf maar komen… Voortaan slaap jij koel!

De snelle oplossing: een mobiele airco kopen voor de slaapkamer

Als je toch niet zo’n trek hebt in een kleine verbouwing of je budget voor split-airco is niet toereikend, dan kun je natuurlijk ook een mobiele airco voor je slaapkamer kopen.

Omdat mobiele units meer lawaai maken dan split-airco’s, moet je bij een portable airco voor de slaapkamer vooral letten op het geluidsniveau, naast het koelvermogen.

Airco-aanrader voor de slaapkamer

Een van de betere mobiele airco’s voor op de slaapkamer is beslist deze Pinguino PAC AN112. Krachtig, zodat je slaapkamer in no time koel is én niet al te lawaaierig zodat je ‘m op een lagere stand prima de hele nacht door kunt laten draaien.

Met een airco die te veel lawaai maakt slaap je anders alsnog niet lekker. Op de pagina beste merken airco hebben we nog een aantal zeer goede mobiele airco’s voor je op een rij gezet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *