Mobiele airco

Een voordeel van een mobiele airco is – naast z’n prijs uiteraard – zijn verplaatsbaarheid. Je kunt de unit neerzetten waar je op dat moment een koelbehoefte hebt. Uiteraard moet je er wel voor zorgen dat de afvoerslang voor warme lucht naar buiten verdwijnt. Deze wordt meestal via een open raam naar buiten geleid.

Wat is een mobiele airco?

Een mobiele airco – ook wel een verrijdbare of portable airco genoemd – gebruik je om de temperatuur en luchtvochtigheid in een kamer te regelen. Dit type airco heeft meestal een licht gewicht en soms ook wielen, waardoor je hem ook makkelijk kunt verplaatsen. Dat is handig als je overdag de woonkamer wilt koelen en ’s avonds en ’s nachts graag een koele slaapkamer wilt hebben. Het kenmerk van een mobiele airco (althans in de monoblock-uitvoering) is dat de compressor in het apparaat verwerkt zit, wat betekent dat het meest geluid makende deel van de airco zich dus ook binnen bevindt. Een mogelijke oplossing hiervoor een een mobiele split-unit airco.

Heeft een mobiele airco altijd een afvoer nodig?

Ja, en dit is dan ook meteen de grootste beperking van een mobiele airco ten opzichte van een vaste airco.  Er blijft meestal een raam of deur open, waardoor er alsnog warme lucht naar binnen stroomt. Hierdoor ligt het toch al niet optimale rendement van een mobiele airco nog lager. Op internet zoeken veel mensen naar een mobiele airco zonder slang, maar dit is technisch dus niet mogelijk. Apparaten die weleens als zodanig worden verkocht zijn luchtkoelers (of aircoolers). Maar dit zijn dus geen echte airco’s en ze zijn ook niet te vergelijken met aircosystemen, omdat ze op een heel andere techniek gebaseerd zijn.

Wanneer kies je voor mobiele airco?

Zoek je een airco die je makkelijk kunt verplaatsen of weer weghalen als je hem niet gebruikt? Heb je niet het hele jaar door maar alleen op de allerwarmste dagen een oplossing nodig? Dan kun je een mobiele airco overwegen. De airco kun je het beste al aanzetten voordat het te heet is. Verdrijf de hitte ’s ochtends door de ramen tegen elkaar open te zetten. Een mobiele airco kan de temperatuur makkelijker stabiel houden dan die drastisch verlagen. Door hiermee rekening te houden, verlaag je ook het verbruik van je mobiele airco.

Waarmee moet je rekening houden bij het kopen?

Koop je jouw mobiele airco voor een specifieke ruimte, zoals een werkkamer, een woonkamer of een slaapkamer? Koop dan een airco die deze ruimte aan kan. Kijk naar het aantal m3 dat de mobiele airco terug kan koelen. Het koelvermogen van een mobiele airco wordt vaak aangegeven in BTU of Watt. Je hebt ongeveer 30-50 Watt nodig (zo’n 150 BTU, 1 Watt is gelijk aan 3,4121 BTU) per m3 aan inhoud. Als de ruimte die je wilt koelen slechts geïsoleerd is, zich op zolder bevindt of veel ramen heeft, heb je al snel een hoger koelvermogen nodig.

Het geluidsniveau van een mobiele airco

Veel mobiele airco’s worden gekocht om ’s nachts de slaapkamer te verkoelen. Het is natuurlijk lekker om tijdens warme zomerse dagen koel te kunnen slapen. Maar een mobiele airco maakt meer geluid dan een vaste airco. Let daarom bij het aanschaffen van mobiele airco op het geluidsniveau. Over het algemeen zijn de wat duurdere mobiele airco’s stiller dan de goedkoopste modellen. Een mobiele airco die relatief stil is, produceert tussen de 50 en 60 decibel. Dat is heel wat luidruchtiger dan de stilste vaste airco’s, maar heel wat stiller dan de meest lawaaiige mobiele airco’s. Bij sommige modellen kun geen gesprek voeren als ze op volle sterkte aan staan, laat staan rustig slapen.

mobiele airco
Een moderne mobiele airco van het merk Zibro (de afvoerslang is op plaatjes meestal niet te zien)

Mobiele airco-units zijn er in 2 typen:

monoblock airconditioning
mobiele split-unit airconditioning

De monoblock-variant komt het meeste voor. Beide systemen hebben zo hun voor- en nadelen. Op de pagina’s van de respectievelijke aircosystemen lees je hier meer over.

Was dit artikel nuttig?

Gerelateerde artikelen

Leave A Comment?