Quantcast

Luchtkoeler

Een luchtkoeler (ook wel aircooler genoemd) is geen mobiele airco, maar wordt er nog weleens mee verward. Een luchtkoeler is een apparaat dat warme en droge lucht opzuigt, langs een nat rooster voert en daarna weer uitblaast. Een simpel systeem dat niet te vergelijken is met de werking van een airco met een warmtepomp. Een luchtkoeler kun je dan ook vaak al vanaf enkele tientjes kopen.

De werking van een luchtkoeler
De werking van een luchtkoeler.

Inhoud

De werking van een luchtkoeler

In plaats van een warmtepomp gebruikt een luchtkoeler het verdampingsprincipe. De werking van een luchtkoeler is gebaseerd op koeling met water. Het systeem werkt het beste als de lucht in de kamer warm én droog is. Want de koeling moet komen door bevochtiging van de warme lucht in de ruimte.

De voordelen van een luchtkoeler

De luchtkoeler heeft een aantal voordelen boven een mobiele airco. Dit zijn juist de redenen waarom mensen kiezen voor een luchtkoeler:

  • Luchtkoelers zijn kleine, compacte apparaten, die je overal neer kunt zetten.
  • Luchtkoelers maken nauwelijks herrie, in tegenstelling tot mobiele airco’s.
  • Ze zijn heel voordelig in de aanschaf (kosten meestal niet meer dan enkele tientallen euro’s).
  • Luchtkoelers gebruiken weinig stroom (en zijn dus ook voordelig in het gebruik).
  • Onder de juiste omstandigheden kunnen ze het wel degelijk koeler doen aanvoelen.
  • En misschien wel de belangrijkste reden: je zit niet met het probleem van een afvoerslang naar buiten.

Maar behalve deze voordelen hebben luchtkoelers ook nadelen.

Waarom een luchtkoeler geen echte oplossing is

In Nederland en België is het bij warm weer vaak ook vochtig. Bij temperaturen boven de 25 graden Celsius kan het al snel benauwd aanvoelen. De lucht neemt in deze gevallen maar weinig extra vocht op, terwijl de werking van een luchtkoeler daar wel op is gebaseerd. Het gevolg is dat de luchtkoeler minder kan verdampen en de werking wordt beperkt. Het kan dan lijken alsof het apparaat helemaal niks doet.

Zeker als je echt koele lucht verwacht, valt zo’n aircooler in veel gevallen tegen. Je kunt dan beter kiezen voor een echte oplossing en dat is een airco (met een slang naar buiten).

Airco = ontvochtigen

Overigens: extra vocht in je kamer helpt meestal niet om de lucht aangenamer aan te laten voelen. Een airco doet juist het omgekeerde. Deze haalt de vochtigheid uit de lucht, waardoor de lucht droger en dus aangenamer aanvoelt. Daarom helpt een airco ook zo goed bij beslagen ruiten in je auto.

Doordat een airco ontvochtigt én koelt werkt deze dus eigenlijk dubbel zo goed als een luchtkoeler.

👉Leestip: wil je meer weten over de verschillen tussen een mobiele airco en een luchtkoeler? Lees dan het artikel dat we hierover eerder schreven.

Moet ik nu wel of geen luchtkoeler kopen?

Je kunt best wat hebben aan een luchtkoeler. Je moet alleen niet de kracht en de capaciteit van een airco verwachten. Zo van: als ik nu een luchtkoeler koop, dan krijg ik mijn slaapkamer 10 graden koeler.

Maar goed, dat doe je ook niet als je een ventilator aanschaft.

Er zijn dus zowel enkele voordelen als nadelen aan het inzetten van een luchtkoeler. Dit kunnen voor jou redenen zijn waarom je een aircooler in plaats van een mobiele airco aan wilt schaffen.

Dit model is nu (voorjaar 2020) afgeprijsd van € 135 voor € 109. Dit systeem zou een oplossing kunnen zijn als je niet te veel uit wilt geven aan verkoeling en/of geen trek hebt in een systeem met een afvoerslang.