Luchtkoeler

Een luchtkoeler (ook wel aircooler genoemd) is geen mobiele airco, maar wordt er nog weleens mee verward. Een luchtkoeler is een apparaat dat warme en droge lucht opzuigt, langs een nat rooster voert en daarna weer uitblaast. Een simpel systeem dat niet te vergelijken is met de werking van een airco met een warmtepomp. Een luchtkoeler kun je dan ook vaak al vanaf enkele tientjes kopen.

De werking van een luchtkoeler
De werking van een luchtkoeler.

De werking van een luchtkoeler

In plaats van een warmtepomp gebruikt een luchtkoeler het verdampingsprincipe. De werking van een luchtkoeler is gebaseerd op koeling met water. Het systeem werkt het beste als de lucht in de kamer warm én droog is. Want de koeling moet komen door bevochtiging van de warme lucht in de ruimte.

Waarom een luchtkoeler geen echte oplossing is

In Nederland en België is het bij warm weer vaak ook vochtig. Bij temperaturen boven de 25 graden Celsius kan het al snel benauwd aanvoelen. De lucht neemt in deze gevallen maar weinig extra vocht op, terwijl de werking van een luchtkoeler daar wel op is gebaseerd. Het gevolg is dat de luchtkoeler minder kan verdampen en de werking wordt beperkt. Het kan dan lijken alsof het apparaat helemaal niks doet.

Zeker als je echt koele lucht verwacht, valt zo’n aircooler in veel gevallen tegen. Je kunt dan beter kiezen voor een echte oplossing en dat is een airco met een slang naar buiten. Dat is tegelijkertijd een nadeel dat veel mensen niet zien zitten. Daarom wordt de luchtkoeler ook wel verkocht als ‘oplossing’ voor een airco zonder afvoerslang.

Airco = ontvochtigen

Overigens: extra vocht in je kamer helpt meestal niet om de lucht aangenamer aan te laten voelen. Een airco doet juist het omgekeerde. Deze haalt de vochtigheid uit de lucht, waardoor de lucht droger en dus aangenamer aanvoelt. Daarom helpt een airco ook zo goed bij beslagen ruiten in je auto.

Doordat een airco ontvochtigt én koelt werkt deze dus eigenlijk dubbel zo goed als een luchtkoeler. Wil je meer weten over de verschillen tussen een mobiele airco en een luchtkoeler? Lees dan het artikel dat we hierover eerder schreven.

mobiele airco zonder slang

Deze DOMO DO151A is een van de meestverkochte luchtkoelers op Bol.com. Dit model is nu (voorjaar 2017) afgeprijsd van € 135,- voor € 99,-. Dit systeem zou een oplossing kinnen zijn als je niet te veel uit wilt geven aan verkoeling en/of geen trek hebt in een systeem met een afvoerslang.

Werkt een luchtkoeler dan helemaal niet?

Jawel, je kunt best wat hebben aan een luchtkoeler. Je moet alleen niet de kracht en de capaciteit van een airco verwachten. Maar goed, dat doe je ook niet als je een ventilator aanschaft.

Er zijn enkele voordelen aan het inzetten van een luchtkoeler. Dit kunnen redenen zijn waarom je een aircooler in plaats van een mobiele airco aan wilt schaffen.

  • Een luchtkoeler is een compact apparaat dat je overal neer kunt zetten
  • Aircoolers maken weinig lawaai en mobiele airco’s vaak wel
  • Ze zijn niet duur (te koop vanaf enkele tientjes)
  • Luchtkoelers gebruiken heel weinig elektriciteit
  • Onder de juiste omstandigheden (warme en droge lucht) kunnen ze best aardig werken.
  • En misschien het grootste voordeel: je hebt geen afvoerslang naar buiten nodig

Was dit artikel nuttig?

Gerelateerde artikelen