Luchtkoeler of mobiele airco?

Luchtkoeler of mobiele airco?

Als de temperaturen in mei opeens weer boven de 30 graden uitkomen, kunnen we altijd een flinke piek zien in het aantal bezoekers. Iedereen wil zich massaal oriënteren op airco. Maar de meeste mensen gaat het te ver om een definitieve oplossing in de vorm van split-unit airco te kiezen. Mobiele airconditioners worden deze dagen wel veel aangeschaft om de warmste dagen door te komen. Maar ook hiervoor geldt dat sommigen de kosten hiervoor te hoog vinden. Niet alleen de kosten voor de aanschaf, maar ook die in het gebruik. Daarom overwegen sommige mensen een luchtkoeler (of: aircooler) in plaats van een mobiele airco aan te schaffen. Maar wat is nu precies het verschil?

Laten we vooropstellen dat een luchtkoeler (of aircooler, zoals ze ook regelmatig worden genoemd) géén vervanging is voor vaste of mobiele airco. Je hebt te maken met een compleet ander systeem, dat de gevoelstemperatuur weliswaar enigszins positief beïnvloeden, maar niet de capaciteit heeft om een ruimte flink terug te brengen in temperatuur, zoals mobiele airco of split-unit airco dat kan.

Zo werkt een luchtkoeler

Luchtkoelers werken met water en koelen ’s zomers volgens het verdampingsprincipe. De luchtkoeler zuigt warme en droge lucht aan die langs een nat rooster wordt gevoerd. De warme lucht die nodig is voor de verdamping wordt aan de omgeving onttrokken, zodat deze lucht afkoelt. De afgekoelde en bevochtigde lucht wordt weer in de ruimte geblazen. Hieraan kun je al afzien dat zo’n luchtkoeler het beste werkt bij warme én droge omstandigheden.

Nadelen van een luchtkoeler

Bij warm weer in Nederland en België hebben we echter vaak te maken met hoge temperaturen in combinatie met een hoge luchtvochtigheid. Oftewel: benauwd weer. De lucht kan dan maar weinig extra vocht opnemen, waardoor de werking van de luchtkoeler, die gebaseerd is op verdamping, minder zal zijn. Sterker nog, je kunt onder deze omstandigheden het idee krijgen dat de luchtkoeler helemaal niet werkt. Overigens helpt extra vocht in de lucht bij heet en benauwd weer ook niet om het aangenamer te maken in de kamer. Daarvoor is juist drogere lucht gewenst, iets wat je met een echte airconditioner wel voor elkaar krijgt.

Deze Termozeta Airzeta ICE is de bestverkochte luchtkoeler op bol.com. Dit model is nu (voorjaar/zomer 2019) te koop voor € 135. Dé oplossing voor als je op zoek bent naar een mobiele airco zonder afvoerslang.

Voordelen van een luchtkoeler

Er zijn natuurlijk ook een paar voordelen aan luchtkoelers. Dit zijn vaak de redenen waarom mensen een luchtkoeler in plaats van een mobiele airco aanschaffen.

  • Het zijn compacte apparaten, die je gemakkelijk overal kunt plaatsen
  • Aircoolers maken weinig lawaai, in tegenstelling tot mobiele airco’s
  • Ze zijn goedkoop in de aanschaf (te koop vanaf enkele tientjes)
  • Luchtkoelers gebruiken weinig stroom
  • Ze geven onder de juiste omstandigheden best wat verkoeling
  • Je hebt geen afvoerslang naar buiten nodig (de afvoerslang van mobiele airco vormt vaak een groot obstakel voor de koop)

Airco of luchtkoeler, wat moet je kopen?

Moet ik bij warm weer nu een airco of een luchtkoeler kopen? Ga in ieder geval vóór aanschaf van een apparaat goed na wat je wilt. Wil je de ruimte waarin je leeft, slaapt of werkt echt koeler kunnen maken? Wil je controle hebben over de luchtvochtigheid? Heb je je zinnen gezet op echt comfort of neem je genoegen met alleen een wat lagere gevoelstemperatuur? Dit zijn belangrijke vragen die je jezelf moet stellen, om teleurstelling na de aanschaf van een luchtkoeler te voorkomen.

Op bol.com vind je een groot assortiment aan luchtkoelers (aircoolers) van verschillende prijzen.

Voordelen van een mobiele airco

Het grote voordeel van een mobiele airco is dat het een gesloten systeem is dat werkt met koudemiddel. Dit onttrekt effectief warmte aan een ruimte, waardoor de temperatuur gemakkelijk enkele graden kan worden verlaagd. Je stelt simpelweg de gewenste temperatuur in en de airco zorgt voor de juiste koeling.

Een airconditioner koelt veel sterker dan een luchtkoeler. In plaats van vocht toe te voegen, verlaagt de airco juist de luchtvochtigheid. In de benauwde zomers die we in de lage landen vaak hebben, is dit juist welkom. Op droge dagen kan een airconditioner de lucht dan wel weer té droog maken. Alleen de modellen uit het topsegment zijn voorzien van een luchtbevochtigingsfunctie.

Afgezien hiervan, kun je met een mobiele airco veel meer dan met een luchtkoeler. Naast ontvochtigen kun je hem ook inzetten als ventilatie en om de lucht te filteren. Sommige apparaten kunnen ook verwarmen. Dat kan als de airco is voorzien van een warmtepomp.

Conclusie: luchtkoeler is geen airco

Hoewel een luchtkoeler dus een goedkoop alternatief voor airco is en er goede redenen kunnen zijn om een luchtkoeler in plaats van een airco aan te schaffen, mag je hem zeker niet met een mobiele airco vergelijken. Wil je besparen op mobiele airco, kijk dan eens bij de aanbiedingen voor mobiele airco’s en kies een apparaat dat het energieklasse A+-label heeft.

Leave A Comment?