Quantcast

Luchtbevochtiger

Soms zijn ruimtes te vochtig (zoals kelders) en heb je een ontvochtiger nodig. Soms zijn ruimte juist te droog en heb je een luchtbevochtiger nodig.

Luchtbevochtiger en luchtreiniger in één

Mensen voelen zich het prettigste bij een temperatuur van tussen de 20 en de 22 graden. Maar ook de luchtvochtigheid speelt een rol bij het welbevinden.

Vooral als je binnen de verwarming aanhebt in het stookseizoen, dan kan de lucht droog worden. De meeste vraag naar luchtbevochtigers is er dan ook in de koudste maanden van het jaar: januari en februari.

Maar ook als je de airco veel aan hebt staan, wordt de lucht droger.

Inhoud

Te droge lucht? Dit zijn de klachten

Te droge lucht kan last geven aan de ogen en de huid. Dit zijn de veelgehoorde klachten als gevolg van te droge lucht:

  • Prikkelende ogen
  • Droge huid
  • Irritatie aan de luchtwegen (hoesten)
  • Concentratieproblemen
  • Hoofdpijn
  • Vermoeidheid en verkoudheid
  • Statisch geladen

Een luchtbevochtiger zorgt ervoor dat de waardes gezond blijven. Dat betekent een luchtvochtigheid van tussen de 40 en de 60 procent.

Overigens is een gezonde luchtvochtigheid niet alleen belangrijk voor mensen, maar ook voor je huis en de spullen die erin staan.

Te droge lucht in huis kan de volgende problemen veroorzaken:

  • Scheuren in houten vloeren
  • Uitdroging houten meubels en leren banken
  • Dode planten en zieke huisdieren

Soorten luchtbevochtigers

Er zijn verschillende soorten luchtbevochtigers, die elk met een eigen techniek werken. De technieken hebben elk voor- en nadelen. Wat je nodig hebt, hangt af van jouw situatie.

Dit zijn de meestvoorkomende soorten luchtbevochtigers:

Ultrasone luchtbevochtiger

De ultrasone luchtbevochtiger werkt met trillingen onder water. Het apparaat stoot nevel uit. Plaats het op een harde ondergrond voor het beste resultaat.

Koudwaterverdamper

De goudwaterverdamper gebruikt lucht om dat langs een nat element te voeren. Hiervoor zit er een ventilator in het apparaat. Water verdampt en verspreidt zich door de ruimte.

Stoombevochtiger

Het woord zegt het al: een stoombevochtiger warmt water op en blaast het als stoom in de kamer. Neveneffect is dat de ruimte ook wordt verwarmd.

Luchtwasser

De luchtwasser werkt met filters en roterende schijven in water. Het apparaat heeft een reinigende en bevochtigende werking.

Toepassingen van de luchtbevochtiger

De luchtbevochtiger kun je in elke ruimte gebruiken waarvan je het vochtpercentage van de lucht omhoog wilt hebben. Dit zijn enkele veelvoorkomende voorbeelden:

Werkruimte of kantoor

De lucht op kantoor is vaak droog. Een luchtbevochtiger zorgt ervoor dat de lucht vochtiger wordt. Zo kun je je beter concentreren. De meeste luchtbevochtigers doen hun werk in stilte.

Slaapkamer bevochtigen

Ook op de slaapkamer vind je de luchtbevochtiger. Een gezond vochtpercentage van de lucht zorgt voor een betere nachtrust. Dat geldt niet alleen voor jezelf, maar ook voor kleine kinderen en baby’s. Een luchtbevochtiger op de babykamer zorgt ervoor dat de luchtwegen van de kleine minder geïrriteerd zijn.

Woonkamer vochtiger maken

Voor de woonkamer heb je meestal een luchtbevochtiger nodig met een wat grotere capaciteit omdat woonkamer meer inhoud hebben.

Extra functies luchtbevochtigers

Luchtbevochtigers hebben vaak ook een paar extra functies. Zo reinigen ze vaak ook de lucht door middel van wasbare of vervangbare filters.

De beste luchtkwaliteit geven luchtbevochtigers met een ionisatie. Deze produceert negatief geladen ionen die zich hechten aan bacteriën, stof en ziektekiemen. Dit kun je vervolgens gewoon opzuigen met de stofzuiger. Dergelijke luchtbevochtigers met luchtreinigers zijn aan te bevelen voor mensen met astma of allergieën.

Andere luchtbevochtigers dienen ook als luchtkoeler, doordat ze de lucht afkoelen door deze vochtiger te maken. Het spreekt voor zich dat het hier niet om echte airco’s gaat.

Ook kunnen sommige luchtbevochtigers de ruimte voorzien van een lekker geurtje.

Prijzen luchtbevochtigers

Luchtbevochtigers kunnen net als luchtkoelers en airco’s nogal in prijzen uiteenlopen. Er zijn luchtbevochtigers vanaf een paar tientjes tot wel meer dan 1.000 euro voor de professionele exemplaren zoals je die in musea of in het bedrijfsleven aantreft.

Af en toe vind je weleens een goedkope aanbieding voor luchtbevochtigers bij de Action of Lidl. Let er in deze gevallen op dat de luchtbevochtiger doet wat je van de luchtbevochtiger verwacht.

Een goede luchtbevochtiger met ionisator kun je zo voor rond de 100 euro kopen. Hieronder vind je een overzicht van populaire luchtbevochtigers en de actuele prijzen. Let erop dat tarieven in het stookseizoen omhoog kunnen gaan, omdat dan de vraag stijgt.

Bekijk nu het complete assortiment luchtbevochtigers op bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *