Quantcast

Kun je verkouden worden van de airco?

Je hoort nog weleens dat mensen de airco in de auto, thuis of op kantoor niet aan willen hebben, omdat ze zeggen dat ze er verkouden van worden. Maar klopt dat wel? Kun je verkouden worden van de airco?

Hou je airco schoon

Nee, dat is een fabeltje. Het valt onder de misverstanden die nog weleens over airco bestaan. Ziek word je niet van een airco. Als het tenminste een apparaat is dat normaal functioneert en regelmatig onderhoud heeft gehad. Sterk vervuilde airco’s of kapotte airco’s kunnen uiteraard wel een gezondheidsrisico vormen. Daarom is het belangrijk dat je regelmatig onderhoud aan je airco laat plegen. Het schoonmaken van de filters is bijvoorbeeld een klusje dat je gemakkelijk zelf kun doen.

kun je verkouden worden van de aircoToch verkouden

Oké. Je kunt dus niet verkouden worden van de airco. Maar hoe verklaar je dan die plotselinge verkoudheid als je in de airco hebt gezeten? Een verkoudheidsvirus dat je toch al bij je draagt, kan in een koele omgeving sneller worden verspreid. Virussen houden niet van warmte. Daarom zijn de meeste mensen in de herfst en winter ziek.

Hoe word je niet verkouden van airco?

Waar je wel op moet letten, is dat je de airco niet te hoog zet. Over het algemeen wordt een temperatuurverschil van maximaal zes graden aangeraden. Dat geldt voor zowel de auto als in gebouwen. Is het buiten 30 graden, dan doe je er goed aan de airco niet lager te zetten dan een graad of 24. De reden hiervoor is dat het menselijk lichaam niet goed is toegerust om grote temperatuurverschillen op te vangen. Kom je van een warme omgeving plotseling in een koude omgeving, dan kan dat je weerstand ondermijnen. Ook kunnen bacteriën of virussen die je toch al bij je draagt, zich sneller verspreiden als je lichaam plotseling opwarmt als je buiten komt.

Zo kun je niet verkouden worden van de airco

Kortom, verkouden word je niet van een goed onderhouden airco. Maar je moet er wel voor zorgen dat je de airco op de juiste manier gebruikt. Daarbij is het vooral belangrijk dat het systeem niet te hoog staat ingesteld op de warmste dagen. Een tip: bereid je lichaam al vast voor op de warmte buiten door de airco een halfuurtje voor vertrek van kantoor al uit te schakelen. Of zet de airco in de auto al uit voordat je op je bestemming arriveert. Dat laatste is ook aan te raden om de verdamper op te laten drogen en nare geurtjes in de auto te voorkomen.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *