Quantcast

Zuivert airconditioning de lucht?

Met het oog op binnenzitten vanwege het coronavirus en opnieuw een te verwachten warme zomer, hebben veel mensen deze vraag: zuivert airconditioning ook de lucht?

Zuivert airconditioning de lucht?

In dit blogartikel geven we graag antwoord op deze prangende vraag!

Inhoud

Functies van airco

Airco heeft meer functies dan alleen koelen.

Naast koelen heeft moderne airco de volgende functies:

  • verwarmen
  • ontvochtigen / bevochtigen
  • ventileren
  • zuiveren

Zowel door de ventilatiefunctie als door de zuiveringsfunctie wordt de lucht in een ruimte schoner.

Ventileren voor frisse lucht

Elke airco heeft ook een eenvoudige ventilatiefunctie. Deze functioneert ook zonder dat de airco koelt of verwarmt. Niet altijd wordt bedompte binnenlucht via de ventilatiefunctie naar buiten afgevoerd, terwijl verse buitenlucht naar binnen wordt gepompt, maar er zijn wel airco’s die lucht van buiten bij kunnen mengen. Als dit belangrijk voor je is, vraag er dan naar bij je aircospecialist.

Zuiveren voor schone lucht

Maar airco gaat nog een stap verder en kan lucht ook zuiveren.

Moderne airco’s bevatten filters en een speciale luchtzuiveringsfunctie. De filters verwijderen pollen, stofdeeltjes en andere vervuiling als nare luchtjes of rook.

Sommige airco’s hebben een speciale luchtzuiveringsstand, maar de lucht wordt ook schoner door de airco op de normale stand te laten draaien.

Het is overigens een fabeltje dat je ziek zou worden door de airco. Airco’s verspreiden geen virussen, maar maken de lucht juist schoner en frisser.

De grotere druppeltjes snot en speeksel waarin het virus zit zijn te zwaar om door een aircosysteem te worden opgenomen. Microdruppels worden opgenomen in de filters, waar ze niet lang zullen overleven. Uit onderzoek blijkt wel dat het daarnaast belangrijk is om te ventileren met buitenlucht.

Let wel: onderhoud benodigd

Je hoeft dus in geen geval bang te zijn dat je een virus oploopt door het gebruik van airco. Maar let er wel op dat airco onderhouden moet worden.

Airco die nooit onderhouden wordt heeft vieze filters. Dan is het na verloop van tijd wel mogelijk dat de lucht niet meer gezuiverd wordt, maar dat er juist vervuiling wordt gecirculeerd.

Meer informatie over luchtreiniging met airco

14 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *