Quantcast

Alternatieven voor airco

Als het aircoseizoen (en dat is in veel gevallen toch niet steeds de zomer) weer aanbreekt, oriënteren veel mensen zich op de aanschaf en mogelijke aankoop van een aircosysteem.

Een mobiele airco is vaak een impulsaankoop bij een hittegolf, terwijl dat mogelijk niet de beste keus is voor jouw situatie. Al was het alleen maar vanwege het forse energieverbruik.

Vaste airco is wat dat betreft veel voordeliger, maar het is uiteraard duurder en je moet een afspraak voor montage inplannen. Grote kans dat die hittegolf tegen die tijd weer over is. Zijn er ook alternatieven voor airco? Natuurlijk. We geven je graag een paar tips.

Inhoud

alternatieven voor airco - ventilator
Ventilator

Om maar met een gemakkelijke te beginnen: de ventilator. Al tijden pakken mensen er staande ventilatoren of bureauventilatoren bij als de temperaturen beginnen te stijgen. Een ventilator doet niets meer dan het verplaatsen van lucht. Maar zo’n briesje kan wel verkoelend aanvoelen, als de temperaturen tenminste niet té hoog oplopen. Bij temperaturen vanaf 30 graden heb je weinig verkoeling meer aan een gewone ventilator. Zo’n ventilator werkt bijna altijd met schoepen die de lucht wegduwen, waardoor er een luchtstroom ontstaat. Wat je mogelijk wél kun doen is een schaal met ijs voor de ventilator zetten. Wanneer het ijs vloeibaar wordt, voel je de koude lucht die ervan wordt weggeblazen.

Alternatief voor airco van Dyson

Een tijdje terug kwam Dyson (bekend van de zakloze stofzuiger) met een echte vernieuwing: de schoeploze ventilator. Zelf presenteert het merk deze vinding als ‘airco-alternatief’, maar daar zijn de producenten van airco het natuurlijk niet mee eens. ‘Het blijft gewoon luchtverplaatsing, geen koeling.’

Ramen openzetten

In een periode waarin het heet is, maar het ’s nachts nog wel afkoelt, kun je de omgeving aangenamer krijgen door goed te ventileren. Wanneer je de ramen ’s ochtends op tijd sluit en de zonwering laat zakken, profiteer je tot het middaguur van een prettige werk- en leefomgeving. Daarna wint de zon het weer en wordt het vaak weer onaangenaam warm. Zie ook de volgende tip.

Zonwering

Goede zonwering kan ook een alternatief voor airco vormen. En in combinatie met airco scheelt het je veel energie. Screens of rolluiken aan de buitenkant van je ramen werken goed om de zon buitenshuis te houden.

Een tropenrooster hanteren

Doe zoals ze in de zuidelijke landen gewoon zijn: begin vroeg met je werkzaamheden, houd een lange middagpauze en doe een dutje en ga aan het eind van de dag of aan het begin van de avond nog even werken. Als alternatief kun je ook extra vroeg beginnen en er om een uur of twee, drie, wanneer de temperaturen in huis en op kantoor vaak hun hoogtepunt bereiken, een eind aan breien.

Een luchtkoeler inzetten

Een alternatief voor airco is mogelijk een luchtkoeler of aircooler. Zo’n apparaat is een stuk goedkoper in aanschaf en gebruik dan een mobiele airco. De luchtkoker koelt de lucht – in tegenstelling tot een ventilator – wél af. Deze apparaten werken volgens het verdampingsprincipe. Je vult een unit met water, dat langs een koelmembraan wordt gevoerd en zo de lucht afkoelt. Voor sommigen is dit ook een alternatief voor airco omdat ze op zoek zijn naar een airco zonder afvoerslang naar buiten. De bestverkochte luchtkoeler van dit moment is de Honeywell Aircooler die je op Bol.com kunt aanschaffen.

Isoleer je huis

Misschien heb je er niet veel aan als je nú in een hittegolf zit, maar een goed geïsoleerd is is veel minder bevattelijk voor uitputtende hitte dan een slecht geïsoleerd huis. Het probleem van hitte ligt is meestal niet die ene hete dag, maar de hitte die je niet meer wegkrijgt als ze eenmaal in je huis is binnengedrongen.

Als je woning (of kantoor) is voorzien van warmtewerende dubbele beglazing scheelt dat al een heel stuk. Ook andere isolerende maatregelen zorgen niet alleen voor een aantrekkelijker klimaat in de winter, maar ook in de zomer. Overigens moet je isolatiemaatregelen ruim nemen. Een zonnescherm aan de buitenkant van je huis kan goed werken, net als een boom in de tuin. Wanneer de warmte al wordt tegengehouden voor ze in je huis komt, heb je de helft al gewonnen.

Zet apparaten uit

Naast dat je zorgt dat de warmte zo veel mogelijk buiten blijft, doe je er ook goed aan de warmtebronnen binnen zo veel mogelijk uit te schakelen. Vooral computerapparatuur staat erom bekend je kamer of kantoor flink te kunnen verwarmen. Kan die computer of printer niet uit? En wat voor andere apparatuur heb je eigenlijk aan staan? Tegelijkertijd kun je zo veel besparen op stroomkosten.

Maak het je gemakkelijk op warme dagen!

Trek lichte, luchtige kleren aan, neem af en toe een ijsje of een koel drankje en ga met je voeten (of trek een zwembroek aan en ga met je hele lijf) in een badje. Warmte is niet alleen maar vervelend, je kunt er ook best van genieten als je je een klein beetje aanpast.

Bouw je eigen airco

Toch liever een airco maar liever niet veel betalen? Dan kun je misschien je eigen airco bouwen. Kijk maar eens naar de filmpje van de zelfbouw-airco’s op deze pagina!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *