Quantcast

Het nieuwe aircoseizoen komt eraan! Is jouw airco klaar voor gebruik?

De eerste warme dagen van dit aircoseizoen hebben we alweer gehad. Maar hoe staat jouw vaste airco of mobiele airco ervoor? Wat voor onderhoud moet je eigenlijk aan je airco plegen voordat je weer een heel seizoen van koelte kunt genieten?

Veel moderne airco’s hebben een zelfreinigingsfunctie. Het is aan te bevelen deze in ieder geval aan het eind van elk seizoen te gebruiken, maar je kunt deze ook vaker gebruiken. Bijvoorbeeld aan het begin van het nieuwe aircoseizoen. De zelfreinigingsmodus is bedoeld om vocht uit het apparaat te halen en de groei van schimmels en bacteriën tegen te gaan. Kijk in de handleiding van jouw type mobiele of vast airco hoe je deze modus activeert.

Belangrijk: schone filters

Belangrijk voor een goede werking van de airco is ook dat de filters schoon zijn. Vaak wordt hier niet naar omgekeken, met een verminderde werking als gevolg. Je hoeft echt geen monteur langs laten te komen om de filters visueel te controleren en schoon te maken. Naast het inspecteren van de filters in de binnenunit, zou je ook de buitenunit aan een visuele inspectie moeten onderwerpen. Zit er geen vuil op, kan de lucht vrij worden weggeblazen?

airco-onderhoud
Open de luchtinlaatklep van je vaste airco. Hieronder zitten de luchtfilters.
airco-onderhoud
Je moet de filters eruit halen om ze te bekijken en eventueel schoon te maken.
airco-onderhoud
Wanneer je de filters van stof gaat ontdoen, is het belangrijk dat je het stof niet door het filter zuigt. Op dit luchtfilter is aangegeven wat de voorkant is, maar je kunt het ook aan de bolling zien.
airco-onderhoud
Sommige ruimtes zijn stofferiger dan andere. Op het luchtfilter in de foto zie je duidelijk het stof zitten. Controleer bij jouw aircosysteem hoe vaak stof zich hierin ophoopt. Te veel stof vermindert de werking van de airco.
airco-onderhoud
Je kunt een gewone stofzuiger gebruiken om het stof van de filters te verwijderen. Let erop dat je alleen vanaf de voorkant zuigt, om geen stof door de filters te trekken. Zijn de filters erg vervuild, dan kun je ze afspoelen met wat lauwwarm water.

Ook voor mobiele airco’s is het belangrijk dat de filters schoon blijven. Hierin zitten echter veel verschillen. Kijk in de handleiding van jouw systeem hoe je de filters schoon moet maken.

Ieder seizoen verliest je airco wat van zijn koelmiddel. Na verloop van tijd gaat deze minder functioneren. Uiteindelijk zul je het koelmiddel van de airco moeten bijvullen. Hiervoor moet je dan wel een monteur langs laten komen. Koudemiddel kun je officieel niet zelf vervangen.

Onderhoudsabonnement airco

Veel airco-installateurs bieden ook een onderhoudsabonnement aan. Voor grotere bedrijven kan dit handig zijn, omdat je anders veel tijd kwijt bent met het controleren en schoonmaken van je airco’s. Heb je een enkele vaste airco, dan kun je de controles in het voorseizoen en naseizoen ook prima zelf doen. Alleen als er dan echt iets met je airco is, schakel je een specialist in. Zo bespaar je veel geld op onderhoud.

Je ziet het: regulier airco-onderhoud is niet zo spannend. Dat kun je prima zelf doen. Een systeem dat je regelmatig controleert en zonodig reinigt werkt langer en beter dan een systeem waarnaar niet wordt omgekeken. Moderne aircosystemen moeten zeker zo’n 10 jaar mee kunnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *