Quantcast

Onderhoud van je airco aan het einde van het seizoen

Het is weer voorbij, die mooie zomer… Nou ja, mooi. In ieder geval heb je weer een flink aantal dagen van je airco kunnen genieten. Nu het seizoen ten einde loopt is het tijd om op een aantal zaken te letten. Want natuurlijk wil je ook volgens seizoen weer prettig van je airco gebruik kunnen maken. Wat moet je doen om je airco goed te onderhouden? We helpen je een eindje op weg.

Mobiele airco schoonmaken

Als eerste is het belangrijk of je een vast aircosysteem hebt of een mobiele airco. Een mobiele airco bevat soms een waterreservoir of een opvangbak. Het is uiteraard belangrijk om het apparaat helemaal watervrij te maken. Haal daarnaast de filters eruit en zuig deze schoon met behulp van een stofzuiger. Niet door het filter heen zuigen, maar aan de kant waar het stof zit. Zijn de filters heel vies dan kun je ze ook met lauw water schoonmaken. Het apparaat zelf kun je met een vochtige doek of schoonmaakdoekjes behandelen. In sommige gevallen beschikt een mobiele airco over een zelfreinigingsfunctie. Uiteraard kun je deze dan goed gebruiken om het systeem schoon te laten draaien.

Vaste airco schoonmaken

Een vaste airco beschikt bijna altijd over een zelfreinigingsfunctie. Deze functie moet je aan het eind van het seizoen gebruiken om vocht uit het apparaat te halen en de groei van schimmels en bacteriën tegen te gaan. Een schoon aircosysteem is een veilig en gezond systeem! Ook de filters van een vast aircosysteem moet je aan het eind van het aircoseizoen goed schoonmaken. Eerder schreven we op AllesAirco.nl al hoe je dat doet, namelijk op dezelfde manier als aan het begin van het aircoseizoen.

Voor groter onderhoud aan je airco, zoals het bijvullen van het systeem, ben je aangewezen op een gecertificeerde onderhoudsmonteur, die met de gebruikte koudemiddelen mag werken. Voor alle adviezen geldt: volg altijd de aanwijzingen uit de gebruiksaanwijzing die hoort bij jouw model airconditioning.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *