Quantcast

Airco bij koud weer

airco bij koud weer
Foto: Maria Hodgins

Bij airco voor in huis of op kantoor denkt iedereen aan lange, hete zomers. Logisch, de zomer is de periode dat mensen last hebben van de hitte. En airconditioning staat nou eenmaal bekend om het vermogen de lucht af te koelen. In de praktijk is het – zelfs in de zomer – niet altijd aircoweer. Of toch? Wij denken van wel. Zelfs in een koude periode kan jouw vaste of mobiele aircosysteem de temperatuur aangenaam voor je krijgen.

In de auto zijn we al gewend om ook bij nat of koud weer de airco aan te zetten. Als het dicht bij het vriespunt komt, schakelt de airco in je auto zich uit, om schade aan het systeem te voorkomen. Maar zo in die natte, herfstige periode heeft een aircosysteem een belangrijke functie: ontwasemen van de ruiten. Daar heb je je airco thuis of op het werk meestal niet voor nodig, maar mogelijk wel voor die andere belangrijke functie van airco’s: bijverwarmen.

Airco als bijverwarming

In Nederland kan het maar zo gebeuren. Het ene moment is het 30 graden, even later zit je te bibberen van de kou. Gelukkig beschikken de meestal aircosystemen (zowel vast als mobiel) ook over een verwarmingsfunctie. De airco houdt je zo in warme periodes koel en in koele periodes warm. Vooral een vast aircosysteem met een verwarmingsfunctie kan een uitkomst zijn in bijvoorbeeld een slaapkamer die anders erg koud wordt, in een woonkamer of in een werkruimte. De kans is groot dat je de centrale verwarming gewoon dicht kunt draaien als je de verwarmingsstand van je airco inschakelt.

Energie besparen met airco

Elektriciteit is goedkoper dan gas en veel moderne aircosystemen gaan bijzonder efficiënt met energie om. Let op de COP-waarde als je een systeem wilt aanschaffen. Een hogere COP-waarde betekent een lagere energierekening. COP staat voor ‘coefficient of performance’. De zuinigste airco’s hebben een COP van 4,0 of hoger. Dit betekent dat de airco 1 kW aan energie in 4 kW aan warmte kan omzetten. Als je ondernemer bent, maak je hiermee ook kans op subsidie.

Om deze reden is het ná de zomer laten installeren (of juist heel vroeg in het jaar) van een airco ook geen slecht idee. Al in de winter profiteer je van het comfort van geventileerde lucht en een prettige temperatuur. En krijgen we dan opeens toch nog een échte Indian Summer? Dan schakel je je airco met één druk op de knop om en geniet je weer van een heerlijk koel briesje.

Gebruik jij je airco ook als voordelige verwarming?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *