Quantcast

Waarom airco?

De eerste warme dagen zitten er dit seizoen al weer op. Heb je thuis of op het werk airco? Dan heeft die vast al voor wat koelte gezorgd. Maar veel mensen die nog geen airco hebben, vragen zich af of ze er misschien eentje moeten kopen. En wat daar dan zoals de overwegingen voor zijn. Om je te helpen, zetten we hieronder nog een aantal redenen voor het kopen van een airco op een rij.

Inhoud

Waarom airco? Redenen om in een airco te investeren

Airco werd tot voor kort gezien als een luxevoorziening. Eerst in auto’s, later in huis. Maar zoals een airco in de auto inmiddels volledig is ingeburgerd (een nieuwe auto zonder airco is nauwelijks meer te koop), volgt om dezelfde redenen de (vaste of mobiele) airco in huis. In de auto weten we het al lang: airco zorgt voor een prettiger binnenklimaat. Je houdt de autorit langer vol, het is minder vermoeiend, je krijgt geen hoofdpijn van de hitte.

Om soortgelijke redenen kun je in een airco voor in huis of op je werkplek investeren. Een ruimte zonder airco is ’s ochtends nog koel, warmt dan gedurende de ochtend en het begin van de middag langzaam maar zeker op. Halverwege de middag is het vaak al oncomfortabel warm. Dat effect wordt versterkt als je in een ruimte met veel ramen of onder een plat dak of op een zolderverdieping woont of werkt. Mensen zijn niet gebouwd op grote temperatuurschommelingen. Als we hiermee worden geconfronteerd gaat ons concentratievermogen omlaag, maken we fouten en hebben we geen zin meer om iets te doen.

Ook in winkels en op veel kantoren weet men dit al lang. Goede klimaatbeheersing zorgt voor productiviteit. Consumenten blijven langer in een winkel met airconditioning en kopen er meer. In commerciële omgevingen is airco dus eigenlijk onmisbaar. Maar ook bij jou thuis zul je blij zijn met airco.

waarom airco
Waarom airco? (photo credit)

Jaarrond profiteren van airco

Het gaat niet alleen om de heetste dagen van het jaar, zoals nog weleens wordt gedacht. Nee, airco zorgt voor een gelijkmatiger klimaat waar je je jaarrond beter bij voelt. Over het nut van airco in de winter kun je elders op deze website meer lezen. Een belangrijke functie van airconditioning is het ontvochtigen van de ruimte. In een minder vochtige ruimte kan het menselijk lichaam beter zijn warmte kwijt. Je merkt dan ook vaak meteen wat een verademing het is om een geconditioneerde ruimte te betreden. De lagere temperatuur speelt daarbij natuurlijk ook een rol, maar vergeet zeker het belang van de vochtigheidsgraad niet. Dit is tegelijkertijd ook een belangrijke reden waarom airco ook in het voor- en naseizoen en op minder hete zomerdagen een functie heeft.

Koel slapen

Airco in huis is prettig als je moeite hebt om op warme dagen in slaap te komen. Stel je eens voor hoe prettig het is om in een koele slaapkamer in bed te kunnen kruipen. Moet je daarvoor de airco de hele nacht laten loeien? Nee, zeker niet. Wanneer je je airco op tijd aanzet, is de slaapkamer al koel wanneer het tijd is om naar bed te gaan. Om de kamer gedurende de nacht koel te houden, kun je de airco dan op een lage stand aan laten staan. Moderne airco’s maken op een lage stand nauwelijks nog geluid. Voor mobiele apparaten ligt dat wat anders, maar ook die kun je voor het slapen gaan even hun werk in je slaapkamer laten doen. Wanneer je je dan te ruste legt, kun je de mobiele airco gewoon uitschakelen.

Werken aan huis

Wanneer je aan huis werkt (zoals ikzelf), is een goede (vaste) airco eigenlijk een must. Terwijl ik dit artikel schrijf, staat mijn split-unit zachtjes aan en is het hier heerlijk koel. Terwijl ik toch op een zolderverdieping werk waarop de zon de hele dag staat te branden. Zonder airco wordt het hier op zonnige lentedagen als deze met gemak boven de 35 graden. Zeker geen aangename temperaturen om te werken. En met de laptop in de tuin gaan zitten is nou eenmaal niet altijd een optie.

Schadelijke stoffen

Als laatste reden voor het plaatsen van airconditioning zou ik het zuiveren van de lucht willen aanhalen. Vaak wordt nog gedacht dat airco mensen ziek kan maken. Maar dit is zeker niet waar, wanneer het gaat om goed onderhouden aircosystemen. Een goede airco haalt juist schadelijke stoffen en bacteriën uit de lucht. Ook dat kan een reden zijn voor het plaatsen van een aircosysteem.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *