Quantcast

Airco in januari: huizen zijn zo goed geïsoleerd dat we moeten koelen

De isolatienormen zijn op sommige punten zo streng dat ze hun doel voorbijschieten. Huizen zijn nu vaak zo goed geïsoleerd dat er weer gekoeld moet worden. Dat zei de Vlaamse Confederatie Bouw tegen Het Nieuwsblad. Directeur-generaal Marc Dillen wil dat de Vlaamse overheid opnieuw naar de regels kijkt.

Aan het begin van 2018 werden de isolatienormen in Vlaanderen voor nieuwbouwhuizen strenger. Muren, vloeren en daken worden steeds dikker en isoleren beter.

Confederatie Bouw: ‘Het risico is groot dat nieuwbouw te warm gaat worden.’ Dat is goed nieuws voor verkopers  van airconditioning en luchtwarmtepompen. In twee jaar tijd verkochten zij 33% meer apparatuur.

Maar is het ook goed voor het milieu? ‘Airco in januari? Dat is ­bizar. Het kost veel energie om alles weer koel te krijgen,’ aldus Marc Dille. En ook al dat isolatiemateriaal heeft zo z’n ecologische voetafdruk. ‘Bij de fabricage ­komen klimaatgassen vrij. Die vervuiling moet weer gecompenseerd worden door nog energiezuiniger te bouwen.’

De Confederatie vraag de overheid naar de strenge regels te kijken. De Vlaamse minister van Energie – Bart Tommelein – noemt de nieuwe norm niet onrealistisch. ‘Als Vlaamse regering willen we een energie-efficiënte norm voor de toekomst. Mensen moeten niet over een paar jaar weer hun huizen aan nieuwe normen hoeven aan te pakken.’

Bron: Belga, Het Nieuwsblad, foto: Wikimedia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *