Quantcast

Hoe overleef je een hittegolf zonder airconditioning?

In Nederland vallen ze zomaar uit de lucht: hittegolven. De ene dag lijkt het nog herfst, de andere dag vallen de mussen van het dak. Dat ook ook een van de redenen dat airconditioning in huis heel welkom is. Maar in Nederland (en ook in België) beschikt zeker niet iedereen over die luxe. Wat moet je doen als je geen airconditioning hebt en er komt een hittegolf? We geven je tien tips.

1. Zet ’s ochtends en ’s avonds (of ’s nachts) wanneer de buitentemperatuur koeler is, alles open. Zet ventilatoren binnen aan en binnendeuren open om de luchtcirculatie op gang te brengen. Denk eraan om de ramen en deuren op tijd te sluiten, als de temperatuur buiten omhoog gaat.

2. Maak gebruik van de verkoelende kracht van water. Vul een emmer of een afwasteiltje en dompel je voeten erin onder. Een natte handdoek in je nek kan ook lekker zijn. Neem zo nodig een koele douche of een bad en hou een plantenspuit binnen handbereik om jezelf (of anderen) af en toe wat verkoeling toe te nevelen.

3. Ga naar beneden. Hete lucht stijgt op, zodat de bovenste verdiepingen van je huis of kantoor warmer zullen zijn. Een kelder kan een koel toevluchtsoord vormen tijdens een hittegolf.

4. Schakel warmtebronnen uit. Werk je op een (thuis)kantoor? Zet gloeilampen, printers en computers zo veel mogelijk uit. Gebruik zo min mogelijk het gasfornuis of de oven, om de binnentemperatuur niet onnodig op te warmen.

5. Zorg voor voldoende vochtinname. Tijdens een hittegolf moet je meer drinken dan dat je gewend bent. Pas op voor dorst. Dorst is een eerste teken van uitdroging. Laat het niet zover komen en hou continu een fles water binnen handbereik. Zorg er ook voor dat je af en toe wat eet.

6. Pas op met alcohol en cafeïne. Koffie, bier en wijn worgen ervoor dat vocht wordt afgedreven en dat je langzaam maar zeker dehydreert.

7. Maak gebruik van ijs en ventilators en maak een zelfbouw-airco.

8. Ga naar de supermarkt of de bioscoop om te profiteren van de verkoelende airconditioning. Tijdens de heetste uren van de dag zijn dit mooie plekken om even af te koelen.

9. Eet geen grote, eiwitrijke maaltijden. Deze verhogen de metabolische warmte en uiteindelijk ook je lichaamstemperatuur.

10. Zorg dat je de symptomen van warmtegerelateerde ziekten herkent (krampen, warmte-uitslag, hitte-uitputting, zonnesteek). Bel de hulpdiensten als iemand in je omgeving wordt bevangen door de hitte en probeer het slachtoffer af te koelen totdat de hulp arriveert.

Bron: medicinenet.com, foto: Flickr

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *