Quantcast

Airco tijdens elk seizoen

Vaak wordt gezegd: aan airconditioning heb je toch alleen iets tijdens die paar heetste dagen van het jaar? Die dagen dat het 30 graden of warmer wordt? Niets is minder waar. Ja, in de heetste dagen van het jaar gaan mensen thuis of op het werk graag op zoek naar verkoeling en is geconditioneerde ruimte bijzonder aangenaam. Maar ook in dit seizoen, zo in de vroege lente, is airco heel aangenaam, zeker in een ruimte waar je moet werken.

Elke seizoen gebruik je de airco

Zelf maak ook bijna dagelijks gebruik van de airco. Zomer en winter. In de winter dient mijn moderne vaste airco als verwarmingssysteem. Doordat het een energiezuinige airco met invertertechnologie is, bespaar ik op de kosten voor gas (die veel hoger zijn dan die van elektriciteit). Aangezien ik op een zolderverdieping als freelancer werk, hoeft de verwarming in de rest van het huis niet te loeien.

Van airco op een werkkamer (bijvoorbeeld op zolder) heb je ook in de winter en het voorjaar veel plezier
Van airco op een werkkamer (bijvoorbeeld op zolder) heb je ook in de winter en het voorjaar veel plezier

Eerst verwarmen, dan koelen

Interessant is ook deze omgekeerde functie van airco in het vroege voorjaar. ’s Ochtends is het fris (soms zelfs koud) en gaat de airco op de stand verwarmen. Gewoon instellen op 21 graden of wat je zelf maar prettig vindt en je kunt lekker werken in een aangenaam klimaat. Zonder airco loopt de temperatuur – zeker op zolderverdiepingen zoals die van mij – naar de middag toe gestaag op. De invertertechnologie zorgt ervoor dat je de airco amper hoort en dat er nauwelijks temperatuurfluctuaties optreden.

Zolderruimte of veel glas?

Na de lunch zet ik de airco dan meestal op de koelstand. Nog steeds 21 graden én nog steeds prettig werken. Want vergis je niet: al met temperaturen van boven de 15 graden en een zonnetje kan het op een zolderverdieping of een ruimte met veel glas en waar de zon op staat al warm aanvoelen. Een raam openzetten is niet altijd een mogelijkheid. Soms is er buiten te veel lawaai, soms waait het dan te veel, is het tóch nog een beetje te fris in het voor- of naseizoen. Of is het simpelweg al te warm.

Jaarrond plezier van een airco

Wat ik hiermee wil zeggen? Dat je ook in het voor- en naseizoen veel nut van een (vaste) airco kunt hebben. In de herfst is het namelijk niet anders. Ook dan gebruik ik de airco ’s ochtends om te verwarmen en ’s middags om te koelen. En komt er dan nog eens een warme dag langs, dan heb je er extra veel profijt van. Van een moderne vaste airco heb je alle seizoenen plezier!

Overweeg je zelf om in een aircosysteem te investeren? Wacht dan niet tot het zomer is en alle aircobedrijven het razend druk hebben, terwijl jij in de hitte zit. Maar oriënteer je nu alvast op hoeveel airco je nodig hebt en vraag een paar gratis offertes voor airco’s op zodat je een idee krijgt van de prijzen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *