Mobiele airco zonder slang

Via AllesAirco.nl krijgen we veel vragen naar een mobiele airco zonder slang of afvoerbuis. Veel mensen willen profiteren van een beetje verkoeling in huis, maar dan zonder het ongemak van een afvoerslang. Begrijpelijk, maar principe van een airco (ook een mobiele) is dat warme lucht afgevoerd moet worden en dus niet in dezelfde ruimte terecht komt. Daarvoor moet er bij een echte airco dus altijd een slang naar buiten zijn. Maar soms wordt met een ‘airco zonder afvoer’ een luchtkoeler of aircooler bedoeld. Dit zijn apparaten die inderdaad geen afvoer nodig hebben. Meer informatie hierover vind je ook op deze pagina.

Mobiele airco zonder slang
Oplossing voor een mobiele airco zonder slang: de split-unit mobiele airco

Airco zonder afvoer?

Soms lijkt het op plaatjes zo dat een mobiele airco geen afvoerslang naar buiten heeft. Dat is meestal een cosmetische keuze voor de foto, want zo’n mobiele unit heeft echt een afvoerslang naar buiten nodig. Dat ‘buiten’ kan overigens ook een andere ruimte zijn. Maar wees er dan op bedacht dat die ruimte juist opwarmt in plaats van afkoelt. Je kunt uiteraard wel kiezen voor een (mobiele) split-unit waarbij de buitenunit direct aan de andere zijde van de muur zit. Zo heb je niet met een dikke afvoerbuis te maken. Die wordt direct door de muur naar buiten gevoerd (in het geval van een mobiele split-unit airco heb je te maken met een redelijk dunne slang) en zo bevindt zich het meest luidruchtige deel van je airco buiten. Deze buitenunit kun je eventueel ook in een andere ruimte zetten, als je geen mogelijkheid hebt om hem aan de buitenzijde te plaatsen.

aircooler
Een aircooler zoals die wordt verkocht bij Bol.com. Deze koelen de lucht met water en een membraan. Niet zo goed als airco, wel veel goedkoper.

Mobiele airco zonder slang? Kijk eens bij de split-units!

Wil je een mobiele airco zonder slang, dan moet je dus eens gaan kijken bij het assortiment mobiele split-units. Deze zijn wat dunner gezaaid dan de monoblocks, maar ze zijn wel te vinden én ze werken beter dan de apparaten die alles in dezelfde ruimte doen. De split-units bestaan uit een relatief compacte binnenunit en een losse buitenunit met ventilator. Daartussen zit een dunne leiding, die je in de meeste gevallen vrij gemakkelijk door een raam of een klein gat in de muur kunt krijgen.

mobiele airco zonder slang
Deze DOMO DO151A is de bestverkochte luchtkoeler op Bol.com. Dit model is nu (voorjaar/zomer 2017) afgeprijsd van € 135,- voor € 90,-. De oplossing voor als je op zoek bent naar een mobiele airco zonder afvoerslang.

 

Alternatieve airco zonder afvoer: de luchtkoeler

Heb je toch echt geen zin in een mobiele airco met afvoerslang en zie je zo’n aparte buitenunit ook niet zitten, dan ben je aangewezen op zogeheten luchtkoelers (ook wel aircoolers genoemd). Deze werken met water en koelen ’s zomers volgens het verdampingsprincipe. Deze mobiele units hebben dus geen afvoerslang naar buiten nodig. Dit zijn echter ook geen apparaten die je kunt vergelijken met vaste of mobiele airco’s. Luchtkoelers (‘aircoolers’) zijn door hun eenvoudigere techniek ook veel goedkoper. Je kunt deze vanaf enkele tientjes kopen bij online shops.

Op Bol.com vind je een groot assortiment aan mobiele luchtkoelers.
De populairste luchtkoeler van dit moment is de DOMO DO151A aircooler die op dit moment (voorjaar/zomer 2017) op Bol.com voor slechts € 90,- wordt aangeboden.

Oplossing voor de slang naar buiten: raamafdichting voor airco
Oplossing voor de slang naar buiten: raamafdichting voor airco

Een luchtkoeler is geen mobiele airco

Let dus wel: luchtkoelers kunnen weliswaar voor verkoeling zorgen, maar zijn géén mobiele airco’s. Echt koeler maken ze een ruimte meestal ook niet, het voelt alleen wat koeler aan. Het gaat dan om de gevoelstemperatuur.

Ook luchtbevochtigers kom je wel tegen als apparaten die het klimaat in je slaapkamer kunnen regelen. Ook dit zijn geen airco’s, integendeel. Een airco zorgt juist voor drogere lucht in plaats van voor vochtigere lucht. In de meeste gevallen voelt drogere lucht prettiger aan dan vochtige lucht.

Een andere ‘oplossing’ wanneer je geen slang aan je airco wilt, vind je in een ventilator. Maar je zult begrijpen dat je dit ook geen mobiele airco mag noemen.

Voor échte airco zul je dus in de buidel moeten tasten, hoewel er ook goedkope airco’s zijn.

Wil je geen airco – om wat voor reden dan ook – dan kun je voor een beetje verkoeling tijdens hete dagen  eventueel voor een alternatieve airco zonder afvoer kiezen: de luchtkoeler.

Was dit artikel nuttig?

Gerelateerde artikelen

Leave A Comment?